Пролили воду на ноутбук: як це виправити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Пролили воду на новий ноутбук? Час діяти швидко. Приберіть ноутбук подалі від води, потім негайно вимкніть його та вийміть вилку з розетки. Якщо у вас знімна батарея, вийміть її.

Ну, ви знову з нами? Ось більш докладний посібник про те, що робити, якщо ви пролили воду на ноутбук або, що ще гірше, впустили його у воду.

СКЛАДНІСТЬ

Тривалість

ЩО ВАМ ПОТРІБНО

Поглинаючі рушники

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Відповідна викрутка для гвинтів корпусу

Вентилятор (не фен)

Ізопропіловий спирт (за бажанням)

Що робити, якщо ви пролили воду на ноутбук

Коли ви пролили рідину на ноутбук, час відіграє вирішальну роль. Якщо ви цього ще не зробили, вимкніть ноутбук, від’єднайте кабель живлення та акумулятор (якщо це можливо). Потім виконайте такі дії, щоб спробувати зменшити збитки, завдані пролитою рідиною.

Крок 1: Вийміть всі компоненти, що легко від’єднуються. Вимкніть мишу та будь-які кабелі, вийміть флешки та DVD-диски. Залиште ноутбук у чистому вигляді.

Крок 2: Висушіть зовнішню поверхню пристрою. Відкрийте ноутбук до упору, потримайте його вгору ногами, щоб дати стекти рідини, що скупчилася, і протріть вологі поверхні вбираючим рушником або безворсовою вбираючою тканиною, поки вони не висохнуть. Не намагайтеся висушити комп’ютер гарячим повітрям з теплової гармати або фена.

Крок 3: Тип пролитої рідини має значення. Вода – найменш кислотна рідина, у той час як рідини з цукром та алкоголем більш електропровідні та більш корозійні. Вони можуть швидко призвести до пошкодження внутрішніх компонентів. Тому, якщо ви пролили щось їдче, ніж вода, ми рекомендуємо віднести ноутбук у ремонт, а в ідеалі – скористатися гарантією та отримати заміну.

Якщо ви пролили на ноутбук воду або не можете віднести його в ремонт, ви можете спробувати висушити його самостійно. Помістіть ноутбук у тепле (не гаряче) та сухе місце та залиште його там на 24-48 годин. В ідеалі, відкрийте його якнайкраще, відкривши кришку і знявши всі зайві панелі. Не звертайте уваги на традиційні ідеї на зразок мішків з рисом, оскільки вони можуть принести більше проблем, ніж користі, а ось включення осушувача повітря у приміщенні чи кімнаті, де знаходиться ноутбук, може допомогти.

Якщо ви спробуєте увімкнути комп’ютер до того, як він буде готовий до роботи, ви накликаєте на себе лихо. Це може викликати сильне замикання в системі і повністю знищити ваш ноутбук, тому переконайтеся, що ви дали йому спокій хоча б на день.

Розберіть ноутбук на частини

Якщо раніше розкрити та витягти компоненти з ноутбука було простіше простого, то з сучасними ноутбуками справа інакша. Ми не рекомендуємо намагатися розбирати ноутбук, якщо у вас не стара модель, яка в основному не склеєна між собою. Тим не менш, якщо ваш ноутбук дозволяє, ви можете зробити деякі кроки.

Зверніть увагу, що ні Digital Trends, ні автор не несуть відповідальності за будь-які збитки, заподіяні вашому комп’ютеру внаслідок його розбирання.

Крок 1: Якщо ви ще не зробили цього, і ваш ноутбук дозволяє це зробити, вийміть батарею. Для виймання акумулятора зазвичай використовується перемикач або кнопка на нижній стороні комп’ютера.

Крок 2: Якщо ви побоюєтеся, що рідина проникне у всю систему – до таких компонентів, як пам’ять і накопичувач, – ви можете зняти їх. На деяких ноутбуках можна знайти панелі, що дозволяють зняти їх із нижньої сторони. Однак у більшості випадків для їх вилучення необхідно використовувати викрутку Phillips або Torx. Щоб вийняти пам’ять, натисніть на бічні фіксатори, щоб вийняти кожну плашку. Щоб звільнити жорсткий або жорсткий диск, швидше за все, доведеться відкрутити більше гвинтів. Обережно від’єднайте його від портів або кабелів живлення та підключення даних.

Крок 3: Огляньте кожен витягнутий компонент щодо наявності слідів вологи чи корозії. Всі мокрі деталі слід висушити, але якщо рідина не вода, витріть її чистою зубною щіткою, змоченою в 99%-ном ізопропіловому спирті – він розчинить забруднення, не завдавши шкоди рідині, і випарується, не залишивши липких слідів.

Крок 4: Коли все буде очищено та оглянуто, і ви переконаєтеся, що видалили всі сліди корозії, залиште все сушитися на повітрі протягом двох-трьох днів у теплому сухому місці. Вентилятор прискорить процес сушіння. Не використовуйте фен, оскільки це може призвести до статичної електрики. Після того як ви розібрали пристрій і дали компонентам час висохнути, ви можете дотримуватися інструкцій у зворотному порядку, щоб зібрати ноутбук назад і перевірити, чи він працює.

Сподіваємося, все буде гаразд, але якщо ні, віднесіть його до ремонтного центру.

Волога на екрані ноутбука

У набагато менш серйозному випадку можна просто пролити воду або рідину на екран ноутбука, не зачепивши апаратне забезпечення або компоненти. У цьому випадку функціональність ноутбука, швидше за все, не постраждає, але неможливість легко отримати новий екран означає, що це все ще може бути критичною проблемою. У деяких випадках виробник ноутбука може позбавити вас гарантії, якщо ви зробите несанкціоноване чищення екрана ноутбука. В інших випадках ось що потрібно робити:

Крок 1: Негайно: Вимкніть монітор і швидко видаліть основну частину води, щоб вона не накопичувалася на поверхні монітора. Якщо у вас є зайва рідина, вона може скотитися до країв екрана і потрапити на компоненти ноутбука або отвори динаміків/мікрофонів біля веб-камери. Якщо у вас немає під рукою серветки з мікрофібри (а швидше за все, її і не буде), будьте обережні і просто промокніть рідину. Тертя або агресивне чищення на цьому етапі можуть призвести до необоротного пошкодження монітора.

Крок 2: Візьміть серветку з мікрофібри та змочіть її фільтрованою або дистильованою водою. Якщо ви пролили на монітор соду або іншу густу рідину, дотримуйтесь порад нашого посібника з чищення монітора і додайте у воду трохи білого оцту. Зверніть увагу, що будь-які рідини, що чистять, слід наносити безпосередньо на тканину, а не на монітор.

Крок 3: Акуратно протріть монітор зволоженою (але не просоченою) серветкою з мікрофібри.

Крок 4: Зачекайте 24-48 годин і знову увімкніть ноутбук. У цей час зверніться до служби підтримки, яка постачається разом із ноутбуком.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.