Як видалити найбільш дратівливі рекламні оголошення з Windows

Microsoft полюбляє рекламувати свої власні сервіси в Windows 10 і 11. Налаштуйте ці параметри, щоб зупинити дратівливі поради, пропозиції та спливаючі вікна.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Операційні системи Microsoft Windows 10 і Windows 11 – це вибір редакції PCMag, але завжди є місце для поліпшень. Наприклад, викликає подив той факт, що компанія включає такі дратівливі функції, як вбудована реклама.

Ви можете встановити сторонній інструмент, щоб відключити цю рекламу одним клацанням миші, але я не рекомендую цього робити. Ці інструменти “конфіденційності” можуть здатися швидкими і зручними, але багато хто з них залежать від інших налаштувань Windows. Під час використання цих універсальних інструментів – багато з яких копаються в реєстрі – може бути складно усунути неполадки, чому інші налаштування не працюють так, як вам потрібно.

Краще зробити це самостійно. Так ви знатимете, до чого повернутися і що підправити, якщо щось піде не так. На щастя, більшість цих оголошень можна вимкнути в меню налаштувань Windows.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Майте на увазі, що Microsoft нерідко переносить рекламу в нові місця і відновлює “пропоновані” додатки, які вже були видалені за допомогою оновлень Windows, тому вам, можливо, доведеться час від часу повертатися назад, щоб переконатися, що все залишилося так, як ви хочете. Наведені нижче кроки, можливо, не видалять усе, але певною мірою допоможуть згладити ситуацію.

Видалення додатків, що просуваються, з меню “Пуск

Меню “Пуск” зазнало безліч змін, але якщо встановлені ігри та інші нагромадження живих плиток недостатньо дратують вас, Microsoft також вмикає “пропозиції”, щоб переманити вас до своїх власних додатків. Наприклад, якщо ви користуєтеся Chrome, меню “Пуск” може запропонувати вам перейти на Edge.

Щоб відключити цю функцію в Windows 10, перейдіть у меню “Налаштування” → “Персоналізація” → “Пуск” і зніміть прапорець “Показувати пропозиції в “Пуску””. У Windows 11 це налаштування називається “Показувати рекомендації для порад, ярликів, нових додатків та іншого”.

Якщо у вас виникли проблеми з живими плитками, які Windows 10 прикріпила на початковому екрані – деякі з них є попередньо встановленим мотлохом або пробними версіями, – клацніть на тій, що вас турбує, наведіть курсор на More та виберіть Turn Live Tile Off. Таким чином, вона просто слугуватиме ярликом для додатка. Або ви можете клацнути правою кнопкою миші та вибрати “Видалити”, щоб видалити додаток повністю.

Блокування порад і пропозицій з екрана блокування

Екран блокування, на жаль, не набагато кращий. Якщо на екрані блокування встановлено зображення або слайд-шоу, Microsoft захаращує екран текстом. Іноді це “кумедні факти” про місце, зображене на зображенні, а іноді – “поради” щодо використання пристрою, наприклад, перемикання на Edge або спроба змусити вас використовувати обліковий запис Microsoft (для тих, кому потрібен тільки локальний обліковий запис).

Щоб прибрати ці пропозиції і просто побачити фотографію, зайдіть у Налаштування → Персоналізація → Екран блокування та переключіть фон з Windows spotlight на Зображення або Слайд-шоу. Потім вимкніть функцію Отримувати цікаві факти, поради та багато іншого від Windows і Cortana на екрані блокування.

Позбавлення від реклами в повідомленнях

Час від часу ви можете бачити спливаючі вікна, які намагаються переконати вас перейти на Edge або приєднатися до програми Microsoft Rewards. Позбавтеся від них у Windows 10, перейшовши в Налаштування → Система → Сповіщення та дії і знявши прапорець Отримувати поради, підказки та пропозиції в процесі використання Windows. Ви також можете зняти прапорець Показувати вітання Windows, яке показує ці дратівливі тури після оновлення Windows, а також Пропонувати способи завершення налаштування пристрою.

У Windows 11 відкрийте Налаштування → Система → Повідомлення, потім прокрутіть униз і розгорніть Додаткові параметри. Вимкніть Показувати привітання Windows, Пропонувати способи отримання максимальної віддачі від Windows і Отримувати поради та рекомендації.

Вимкнути рекламу із шкідливих програм

Пам’ятайте, що деякі рекламні оголошення, що з’являються як сповіщення, можуть бути зовсім не від Microsoft. Натомість це може бути “роздуте” програмне забезпечення, встановлене виробником вашого ПК. Якщо бомбардуватиметься, відкрийте “Параметри” → “Система” → “Сповіщення” та перейдіть до списку програм. Чи надходять повідомлення від будь-якої з цих програм? Чи є програми, які ви не дізнаєтесь?

У Windows 11 погано прописано, для чого потрібен кожен пункт, тому вам знадобиться пошук в Інтернеті, щоб дізнатися більше. Наприклад, працюючи з ноутбуком Dell, я виявив, що SupportAssist, My Dell та Partner Promo додані виробником. На ноутбуку Lenovo ThinkPad, тим часом, встановлена ​​програма Lenovo Vantage. Ці програми можна відключити (і деінсталювати).

Вимкніть запропонований контент у програмі “Параметри

Microsoft також почала використовувати програму “Налаштування” як рекламний щит, пропонуючи вам свої власні програми. Якщо ви не бажаєте бачити цю інформацію, перейдіть до Установки → Конфіденційність → Загальні та вимкніть опцію “Показувати запропонований контент у програмі “Параметри””.

Прибрати рекламу із провідника файлів

Очевидно, немає нічого святого, тому що навіть File Explorer був заражений рекламою, що просуває продукти Microsoft. Прагнучи змусити вас підписатися на OneDrive і Office 365, компанія тепер нав’язує ці сервіси при спробі переглянути жорсткий диск, але ви можете позбутися їх.

У Провіднику файлів натисніть Перегляд → Установки → Змінити параметри папок та пошуку у Windows 10 або відкрийте меню з трьома точками та виберіть Параметри у Windows 11. У вікні, перейдіть на вкладку Вигляд. Перейдіть до пункту Показувати повідомлення постачальника синхронізації та зніміть цей прапорець. Це запобігає повторній появі реклами в File Explorer.

Вимкнути цільову рекламу

Windows видає вам ідентифікатор реклами, який використовується для відстеження ваших інтересів та подання більш релевантної реклами у програмах. Поки ви вимикаєте всю вбудовану рекламу Windows, ви можете відключити і цей параметр.

У Windows 10 перейдіть до “Параметри” → “Конфіденційність” → “Загальні” та вимкніть “Дозволити програмам використовувати рекламний ідентифікатор”, якщо ви віддаєте перевагу нецільовій рекламі. У Windows 11 ця настройка називається “Дозволити програмам показувати мені персональні оголошення, використовуючи мій рекламний ідентифікатор”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.