Чим кнопковий телефон відрізняється від смартфона з точки зору безпеки

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Суперечки про безпеку смартфонів і кнопкових телефонів не вщухають навіть у період масового поширення перших і поступового “вимирання” других.

Смартфони – це сучасні мобільні телефони, що працюють на базі однієї з операційних систем. Вони володіють широким списком можливостей, а головна їхня перевага полягає у встановленні мобільних програм, що виконують різні завдання.

Кнопкові телефони – простіші та менш гнучкі пристрої, які практично не можна кастомізувати, а їхні функції сильно обмежені. Однак зараз ми поговоримо про те, як можливості звичайних мобільних телефонів позначаються на їхній безпеці на відміну від більш поширених смартфонів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Немає можливості встановлювати додатки

Список стандартних програм кнопкових телефонів не можна змінити або додати до них нові. І якщо з точки зору корисності – це незаперечний мінус, то в плані безпеки відсутність сторонніх додатків варто розглядати як однозначний плюс.

На кнопкові телефони не вийде встановити шкідливі програми або додатки, за допомогою яких зловмисники зможуть отримати доступ до інформації про власника. Так, на кнопкових телефонах у шахраїв не вийде перехопити SMS, наприклад, з банку, що гарантовано вбереже гроші користувача. Інша перевага – відсутність стеження за запитами і діями власника, про яку багато хто турбується.

Немає push-повідомлень

Більшість банків можуть висилати коди та іншу інформацію у вигляді push-повідомлень на смартфон. А оскільки на пристрої можуть бути встановлені шкідливі програми, зловмисники мають можливість перехопити такі сповіщення, наприклад, із секретним кодом для отримання доступу до банківського рахунку жертви.

На кнопкові телефони можуть надходити тільки SMS-повідомлення з банків, які від початку більш захищені. А оскільки на пристрої немає сторонніх програм, які можуть виявитися небезпечними, то і банківська інформація перебуває в безпеці.

Немає додаткових типів захисту

І хоча гнучкість смартфонів з погляду встановлення застосунків може зашкодити користувачеві, більш сучасні телефони мають і більш сучасні способи захисту. Так, на смартфонах є різні технології, що дають змогу вберегти пристрій від злому:

  • Розблокування телефону за паролем, PIN-кодом або графічним ключем.
  • Розблокування за допомогою відбитка пальця.
  • Розблокування за обличчям власника.

З цієї причини будь-хто, хто візьме в руки заблокований смартфон, не зможе розблокувати його і отримати доступ до інформації про власника. Водночас кнопковий пристрій “відкритий” для використання, і якщо він потрапить до чужих рук, то зловмисники можуть, наприклад, прочитати отримані та відправлені SMS-повідомлення, переглянути галерею (за наявності камери) і файли власника.

Немає можливості знайти пристрій

Вихід в інтернет і можливість увійти до свого акаунта Google дають змогу власнику за потреби знайти свій пристрій, якщо той загубився. Для цього достатньо увійти в сервіс “Знайти пристрій”, підтвердити свою особистість, і система покаже, де знаходиться смартфон на карті. У разі втрати кнопкового телефону власник не зможе його знайти, оскільки пристрій не прив’язаний до жодних облікових записів.

Висновки

Кнопкові телефони і смартфони мають свої слабкі і сильні сторони з точки зору безпеки, тому багато користувачів їх “комбінують”. Наприклад, для повсякденного життя вони використовують смартфон, який більш функціональний, а для отримання SMS-повідомлень з банку – кнопковий пристрій з іншою SIM-карткою, куплений тільки для цієї мети.

Крім цього важливо пам’ятати і про інші правила безпеки, які можуть уберегти гроші та інформацію про власника від сторонніх:

  • Встановлювати на смартфон лише додатки з перевірених джерел.
  • Користуватися наявними способами захисту та блокування смартфона.
  • Придумати PIN-код для SIM-картки – у разі, якщо пристрій буде загублено або вкрадено, шахраї не зможуть скористатися SIM, переставивши її в інший телефон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.