4 найбільших побоювання, які я все ще відчуваю з приводу Vision Pro

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Довгоочікувана гарнітура змішаної реальності Vision Pro від Apple викликала чимало галасу за останні півроку. Її офіційна презентація призначена на 2 лютого, і скоро ви зможете випробувати її самі, але деяким щасливчикам вдалося отримати ще одне попереднє знайомство з пристроєм до його запуску.

Як би мені не не терпілося спробувати його самому, судячи з цих повідомлень, у мене все ще є деякі серйозні побоювання з приводу життєздатності Vision Pro і того, чи виправдає він весь галас.

Міцність і вага

Вага Vision Pro від самого початку була однією з найбільших проблем, пов’язаних із цією гарнітурою. З цією проблемою стикаються всі виробники гарнітур, особливо якщо врахувати, що що важчий пристрій, то менше ви будете його носити. Втома від гарнітур VR настає досить швидко.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Apple не розкрила офіційну вагу Vision Pro, але перші тестери назвали її десь між кілограмом і півтора кілограмами, що ставить його в один ряд з Quest Pro або HTC Vive XR Elite. Проте, вага, схоже, є тим, що багато людей коментують. Ютубер MKBHD знову і знову повертався до цього питання після того, як попрацював із пристроєм, кажучи: “… вау, ця штука дійсно важка, не впевнений, як довго я зможу її носити”.

Уперше я спробував Vision Pro: Чорт забирай, цей дисплей просто приголомшливий, а відстеження погляду просто диво, і це відчуття майбутнього, а ще він трохи важкуватий.

Другий раз: фактор занурення все ще дуже високий. Спеціальні відеоролики не завжди вдаються, потрібно правильно підібрати відстань. І ось це за посиланням .

Або ось це, з The Verge: “Але до кінця демонстрації я почав відчувати, як вага гарнітури повертає мене в реальний світ. Я насупив брови, зосередившись так сильно, що відчув зародження легкого головного болю”.

Виходячи з усього цього, я, безумовно, починаю сумніватися в довгостроковому комфорті та зручності носіння пристрою, особливо при тривалому використанні.

Клавіатура

Ще одне несподіване побоювання пов’язане з одкровенням інсайдера Bloomberg Марка Гурмана, яким він поділився на сайті X (колишній Twitter), про відсутність віртуальної клавіатури в початковій версії програмного забезпечення Apple visionOS.

У демонстраційних роликах Apple показала, як користувачі взаємодіють із віртуальною клавіатурою, створюючи ефект занурення в комп’ютерне середовище. Однак Гурман описує віртуальну клавіатуру як “повний відстій” у початковій версії програмного забезпечення, зазначаючи, що користувачі повинні тикати в кожну клавішу окремо, як в епоху до сенсорних екранів.

Це відкриття призвело до сумнівів щодо потенціалу Vision Pro як заміни комп’ютера, оскільки віртуальна клавіатура була центральним елементом початкової концепції. Відсутність цієї функції на старті продажів може вплинути на здатність пристрою органічно вписатися в повсякденне життя користувачів, що потенційно позначиться на його загальній привабливості.

Однак відтоді перші враження з цього приводу розділилися. У повідомленні від MKBHD, наведеному вище, він зазначає, що “досвід набору тексту пристойний”, хоча у звіті Engadget він описується так: “Хоча було кілька варіантів набору тексту – полювання і тикання пальцями, використання управління очима для вибору клавіш або просто використання Siri – жоден із них не здався адекватним для тривалого використання”.

Як і зручність та вага, набір тексту важливий для того, щоб Vision Pro замінив нормальний комп’ютерний досвід. Звичайно, ви завжди можете використовувати фізичну клавіатуру, але це, здається, найбільша річ, яка потребує поліпшення у Vision Pro.

Чи буде достатньо контенту?

З будь-якою новою технологією питання контенту завжди стоятиме на першому місці. Такі компанії, як Meta і HTC, витратили роки на підтримку застосунків та ігор для гарнітур VR і змішаної реальності, і все одно ця проблема залишається актуальною.

У Apple є козир у рукаві – підтримка додатків для iPad, але тепер, схоже, не всі готові грати в м’яч. У той час як такі компанії, як Disney, співпрацюють, щоб принести багато контенту, виникли побоювання з приводу відсутності Netflix у списку підтримуваних додатків. Хоча керівництво Apple запевняє користувачів, що наявний застосунок Netflix працюватиме на новій гарнітурі, відсутність його в списку офіційно підтримуваних застосунків викликає питання про ступінь сумісності контенту. Доведеться користуватися браузерною версією додатка, що вельми прикро.

Звичайно, Apple готова використовувати всі свої сторонні сервіси, чи то Safari, чи то Apple TV+, але, покладаючись тільки на порти з інших платформ, ви можете зайти так далеко. Дивно мало додатків, розроблених спеціально для Vision Pro. Сподіваємося, що незабаром їх стане більше.

Міцність

Одне з побоювань, висловлених інсайдером Apple Марком Гурманом, пов’язане з міцністю Apple Vision Pro. Гурман зазначає, що наявність у коробці кришки для зовнішнього дисплея вказує на потенційну крихкість.

За його спостереженнями, гарнітура схильна до розтріскування при падінні або випадковому наїзді на перешкоди.

Той факт, що в коробку з Vision Pro Apple поклала чохол для зовнішнього дисплея, говорить багато про що. Він може тріснути, якщо ви упустите його або натрапите на стіну, тож постарайтеся цього не робити.

Це викликає питання про надійність пристрою, особливо з урахуванням можливих сценаріїв використання в реальному світі. Не знаю, чи повністю я вірю в логіку, що наявність чохла обов’язково означає надмірну крихкість пристрою, але я хвилююся за крихкість пристрою, який коштує так дорого, особливо якщо врахувати, що частина вашого зору буде затьмарена під час носіння.

Це тільки початок

При всьому цьому важливо пам’ятати, що Vision Pro призначений для користувачів-початківців. Це перше покоління цієї технології для Apple, і в багатьох випадках вона робить те, чого ми ще не бачили.

Схоже, що в самому апаратному забезпеченні є багато можливостей для вдосконалення, особливо в тому, щоб зробити його легшим і зручнішим. Мені доведеться почекати і випробувати його самому, щоб зробити висновки, але, судячи з вражень, поки що складається чітка думка, що це вражаюча технологія, але для Apple це, безумовно, початок шляху – можливо, навіть більшого, ніж попередні презентації нової категорії продуктів, як-от оригінальні Apple Watch або iPad.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.