Який сканер відбитка на телефоні кращий: ззаду, збоку або в екрані

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

До 2024 року сканер відбитка пальців став незамінним компонентом Android-смартфона. Дактилоскоп, що дає змогу захистити дані та швидко зняти блокування екрана, є майже в кожної моделі за ціною від 5 тисяч гривень до безкінечності. Водночас він розташований у різних місцях. Один пристрій пропонує сканер ззаду, другий – збоку, третій – в екрані. Але яке розташування краще? Постараємося відповісти на це запитання і вибрати оптимальний варіант.

Сканер відбитків на задній панелі

Спинка смартфона була найпопулярнішим місцем для розміщення сканера ще 3-4 роки тому. А сьогодні такий підхід використовують тільки в недорогих моделях, що мають ззаду невеликий круглий майданчик, куди відмінно поміщається подушечка вказівного пальця, незалежно від того, правша ви чи лівша.

Як правило, при такому розташуванні використовують ємнісний сканер відбитків. Він вирізняється високою швидкістю і точністю розпізнавання, але водночас швидко засмічується. Оскільки сканер трохи втоплений, що особливо дається взнаки, коли телефон поміщений у чохол, на ньому швидко накопичується пил. Брудні руки теж негативно позначаються на точності розпізнавання. Якщо ігнорувати чистку струмопровідної пластини, через тиждень-два вона перестане належним чином реагувати навіть на чисті пальці.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Є у сканера відбитків на задній панелі і чисто візуальний недолік. Шорсткий кружок виділяється на тлі монолітної кришки, а з урахуванням вартості смартфонів з таким типом дактилоскопа, пристрій відразу ідентифікується як дешевий. Втім, у кожного може бути своя думка з цього приводу, і багатьох людей сканер ззаду зовсім не бентежить.

Сканер відбитків пальців у кнопці

Дактилоскопи, суміщені з кнопкою живлення, теж являють собою струмопровідну пластину. На відміну від сканера ззаду, її площа менша. І це серйозний недолік, що позначається на точності розпізнавання, яка і так страждає без належного догляду.

Очевидна перевага сканера відбитків збоку – відсутність кружка на задній панелі. Водночас максимально зручним він є лише для правшів. Якщо ви лівша, то до дактилоскопа необхідно прикладати вказівний палець замість великого, а йому куди звичніше лягати на спинку пристрою, ніж на бічну панель. Можна, звичайно, докласти подушечку середнього пальця, але через особливості хвата вона не завжди потрапляє в потрібне місце.

Є у сканера в кнопці живлення недолік практичного сенсу. Якщо вам потрібно просто подивитися час, не знімаючи блокування екрана, доведеться відмовитися від звичного натискання на “Power” і звернутися до альтернативних методів активації дисплея на кшталт подвійного тапа або взяття смартфона в руки.

Особливості сканера відбитків в екрані

Оптимальним розташуванням сканера відбитків здається екран, адже це місце позбавлене візуальних і практичних недоліків двох інших варіантів. Однак недоліки в такого дактилоскопа теж є, причому в чималій кількості.

По-перше, сканер в екрані – прерогатива не найдешевших смартфонів, оснащених дисплеєм з AMOLED-матрицею. По-друге, через те, що для реалізації задумки використовується оптичний дактилоскоп (камера під дисплеєм), швидкість спрацьовування нижча, ніж у випадку з ємнісними аналогами. Нарешті, до розташування сканера потрібно звикати, оскільки його область не підсвічується на заблокованому екрані.

Як би там не було, переваги у сканера під екраном є, і їх чимало. Подібне розташування дуже зручне, оскільки на майданчик легко потрапляє великий палець хоч лівої, хоч правої руки. Якщо телефон лежить на столі, то можна зняти блокування, не піднімаючи сам пристрій. А ще підекранний сканер не потребує додаткового догляду, адже на дисплей нанесено олеофобне покриття, та й протирається поверхня сама по собі, коли ви кладете смартфон у кишеню.

Який сканер відбитка пальця кращий

Намагаючись зрозуміти, де найкраще розміщувати сканер, наші партнери із сервісного центру провели опитування. На момент підготовки матеріалу в ньому взяло участь майже 500 осіб, чия думка поділилася між варіантами “В екрані” і “Збоку”.

Трохи попереду з результатом 42% опинився варіант “У кнопці живлення”, хоча таке розташування здається найменш зручним з низки причин, озвучених вище. Думка більшості в даному випадку не є істинною, оскільки багато людей голосують за той метод, який використовується в їхньому поточному смартфоні. А розміщення сканера в кнопці живлення є найпопулярнішим у недорогих моделях.

Маючи досвід роботи з усіма розглянутими типами дактилоскопів, я можу сказати, що розміщення сканера в екрані видається мені найкращим. До його порівняно невисокої швидкості швидко звикаєш, а тактильна віддача, що супроводжує прикладання пальця, дає відчуття впевненості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.