Для чого незнайомці продзвонюють наші номери і скидають

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Німі дзвінки – одна з великих проблем, яка триває вже кілька років. Іноді на день приходить кілька десятків вхідних викликів, які не несуть абсолютно ніякого навантаження. Але чому так відбувається? Давайте розкриємо це питання в подробицях.

Взагалі, німі дзвінки бувають двох типів – коли ви можете взяти слухавку і тоді, коли не встигаєте і ніколи не зможете відповісти на такий дзвінок. Розберемо обидва варіанти.

Повністю німий дзвінок

Припустимо, вам надходить виклик – сам виклик йде тривалістю в частку секунди і ви не зможете просто фізично відповісти на такий дзвінок. Просто йде виклик і тут же умовний абонент натискає “Відбій”.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Таким чином відбувається перевірка вашого номера – працює він чи ні. Усе це відбувається автоматично за допомогою IP-телефонії. А для чого це потрібно? Для збору бази телефонних номерів. Далі ці бази продаються тим, хто займається спамом – надсилає SMS-повідомлення або телефонує. Нерідко такі бази використовуються для спаму через месенджери, адже багато хто не тільки користується телефоном, а й месенджером.

Передзвонювати на такі номери також немає сенсу – вам ніхто не відповість, а номер цей не належить, за фактом, нікому. Просто ділки орендують номери у телефонної компанії і, м’яко кажучи, все це “умовно” законно. Точніше – до відповідальності складно притягнути таких ділків.

Ви відповідаєте, але чуєте тишу

А це теж спосіб перевірити ваш номер. Система автоматично продзвонює номери і перевіряє, відповідає хтось чи ні. Адже симкарта може перебувати у Wi-Fi роутері, автомагнітолі – у цьому разі слухавку ніхто не візьме. А тут система перевіряє, бере слухавку жива людина чи ні. Зазвичай такий дзвінок триває секунд 5 – за цей час ви вже встигли сказати “Так” або “Алло”: система зрозуміє, що слухавку бере жива людина, і відкладе цей номер у список.

Більш просунуті збирачі телефонних номерів використовують системи розпізнавання мови, за якими визначають стать і приблизний вік того, хто відповість. Ці дані дають змогу отримати якісніші списки для спамерів – щоб не витрачати даремно ресурси, дзвінки можуть бути адресовані чоловікам або жінкам певного віку. Такі бази коштують дорожче, а ще їхній плюс у тому, що людина бере слухавку з невідомого номера і починає розмову першою.

Яка тут порада? Ну, брати чи ні слухавку з незнайомого номера – ваш вибір. А раптом близький родич або друг шукає допомогу і телефонує не зі свого номера? Висновок один – якщо взяли слухавку з невідомого номера, почекайте, що вам скажуть. Не варто “алокати” – почекайте, поки не заговорять із вами. А якщо заговорять, то спробуйте зрозуміти, з вами робот говорить чи жива людина – за інтонацією це буває зрозуміло.

Також буває, що німі дзвінки можуть бути наслідком банальної помилки – навіть IP-телефонія може помилятися.

На жаль, системи IP-телефонії влаштовані так, що той, хто телефонує, може перебувати в будь-якій точці земної кулі. Тут варто розуміти, що “той, хто телефонує”, – це не жива людина, це один або кілька серверів, які й займаються цими продзвонами, використовуючи шлюзи провайдерів.

Також ви можете використовувати різні додатки для захисту від спаму – вони показують, хто дзвонить, щоб уже зрозуміти, брати трубку чи ні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.