9 причин залишитися на Windows 10, щоб потім не пошкодувати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Подумуєте про перехід на новіший Windows? Зачекайте! Перш ніж перейти, перевірте себе і свій ПК на ці 9 причин залишитися на старому, доброму і перевіреному Windows 10, щоб потім не пошкодувати про своє рішення!

Під час використання будь-якого програмного забезпечення (ПЗ) важливими є функціонал, мінімальна кількість помилок, зручність використання та взаємозв’язок між користувачем і ПК, які має вирішувати Windows або будь-яка інша система ПЗ. 1-2% нічого не значать у тестах, якщо решта дратує і працює з помилками!

Чесна думка без тупих блогерських тестів, міряючись своїми FPS та іншими заїждженими непотрібними тестами, копіюючи один в одного, які ні про що не говорять пересічному користувачеві. Людина працює і отримує задоволення від ПК, а не міряється своїми FPS в іграх і не заміряє швидкість завантаження ОС!

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Так, Windows 10 вже старенька система, випущена ще в далекому 2015 році, але вона здатна дати фору всім новим системам Windows і буде актуальна ще, як мінімум, 5 років, якщо не більше! Microsoft вже повідомила, що підтримка Windows 10 припинитися в 2025 році. Ну так, ну так… Згадайте всемогутній Windows 7 або XP 🙂

1. Мінімальна кількість помилок і багів

Так, це найголовніша і основна причина, чому не варто переходити на новий Windows 11! З кожним новим випуском Microsoft потрібно мінімум 4-5 років, щоб довести операційну систему (ОС) до розуму. Найцікавіше, що, коли Windows, нарешті, доводять до ладу, Microsoft раптом випускає нову ОС зі ще більшими дірками в системі, і знову по колу, і на ті самі граблі!

З огляду на вищесказане, щоб ОС Windows 11 довести повністю до ладу, а вийшла вона 2021 року, Microsoft знадобиться, щонайменше, ще 2 роки, але ми ж із вами знаємо, що на той час вийде вже Windows 12…

Нас, звичайних користувачів, великі організації, як Microsoft, використовують як піддослідних, тестуючи все на своїх споживачах. Їм уже давно плювати на людей – важливі гроші! Не дивуйтеся, що в один прекрасний день у вас Windows просто не запуститься або видасть помилку, хоча вчора все працювало відмінно.

2. Старе обладнання, залізо і драйвери

Якщо вашому комп’ютеру понад 6-7 років, є ймовірність, що обладнання або залізо не працюватиме на новому Windows 11, тому що виробник просто не захоче випускати новий драйвер для цієї ОС, бо обладнання може бути просто знято з виробництва, і його не підтримуватиме нова ОС Windows 11.

У мене таке було з моїм БФП принтером від Panasonic. Нормальний робочий драйвер для Windows 10 я знайшов абияк, оскільки старий працював із помилкою, а сам БФП від самого початку призначався тільки для роботи під ОС Windows 7, а на Windows11 він у мене просто не встановився.

Одного прекрасного дня, я вирішив написати в техпідтримку Panasonic, знаєте, що мені запропонували? Купити новий принтер, тому що виробник припинив підтримку мого БФП! Чому я маю викидати нормальне обладнання, яке може послужити мені ще довгий час? Обов’язково перевірте наявність драйверів під нову ОС Windows для вашого обладнання, перед повним переходом!

3. Швидкість роботи інтерфейсу і швидкодія

Windows 10 працює набагато швидше і стабільніше за Windows 11. Інтерфейс Windows 10 дуже спритний. Провідник працює швидко, стабільно і без косяків, а це те, з чим ми взаємодіємо постійно! У Windows 11, у провіднику, є баги і працює він набагато повільніше, ніж у Windows 10, це відчутно неозброєним оком!

Наприклад, обробка, редагування, рендеринг і виведення відео, в одних і тих самих редакторах і версіях програми, система на Windows 10 із завданнями справляється краще і швидше, ніж Windows 11. Навіть проста робота з архівами на Windows 10 виконується швидше, як і запуск будь-якої програми, з чим це пов’язано – не зрозуміло!

4. Велика аудиторія та спільнота

На поточний момент Windows 10 має велику аудиторію і спільноту. Windows 10 використовують 67% користувачів у всьому світі, а Windows 11 має тільки 18%, а було 21%, це говорить про те, що не всі люди готові міняти старе залізо на нове заради Windows 11! У більшості людей комп’ютери, хто купував їх після 2018 року, мають досить потужні процесори, і зараз, окрім відеокарти, хто працює з редакторами відео та грає в ігри, не має сенсу щось у ньому міняти, а отже, основний пріоритет у будь-якому разі буде за Windows 10, на найближчі 5 років точно. Отже, розробники ПЗ і виробники обладнання не готові втрачати свою лояльну аудиторію, на відміну від Microsoft, у якого основний заробіток, на хвилиночку, йде не від ОС Windows!

5. Стабільні та швидкі оновлення

Windows 10 зараз настільки стабільна, наскільки це можливо за мірками Microsoft. Навіть схожі оновлення, які виходять під Windows 11, на Windows 10 встановлюються без збоїв і багів, чого не скажеш про Windows 11, там як не оновлення, обов’язково щось зламається або перестане працювати!

Великий апдейт, який було випущено в листопаді 2023 року, версія 23H2, примудрився поламати і, ще сильніше, уповільнити провідник! Провідник у Windows 11, до речі, переробили і перемалювали вже 3 рази! 3 рази! Це дуже багато, та ще й з багами!

Я також помітив, що оновлення на Windows 10 завантажуються і встановлюються швидше, ніж на Windows 11.

6. Більш зручне меню “Пуск” і налаштування

Хто б що не говорив, у Windows 10 нове меню “Пуск” було досить цікавим рішенням. Це звісно не “Пуск”, до якого всі звикли у Windows 7, але в пуску Windows 10 є свої цікаві фішки.

Мені, наприклад, подобається компактний вигляд плиток, можливість угруповання і окрема вкладка між додатками і плитками, що дає змогу грамотно згрупувати і налаштувати пуск під себе, у Windows 11 і цієї можливості позбавили, а ще там немає можливості розмістити панель завдань ліворуч, праворуч або зверху, вона тепер розташовується тільки знизу і ніяк інакше!

7. Немає впровадженого штучного інтелекту

Про штучний інтелект (ШІ) можна говорити вічно, десь у цьому є плюс, а десь не дуже або навпаки тільки заважає, а коли ШІ взагалі не приносить користі, як у Windows 11, тут і говорити нема про що. Благо в Windows 10 можливостей ШІ майже немає, навіть якщо і є, видаляються з системи легко і просто.

8. Немає прив’язки до облікового запису Microsoft

У Windows 10, на відміну від Windows 11, немає обов’язкової прив’язки до облікового запису Microsoft, а значить, чисте встановлення Windows 10 буде простим і без танців з бубнами, а ось щоб встановити чистий Windows 11, доведеться трохи попітніти.

Після встановлення Windows 11 прив’язка до облікового запису потрібна практично скрізь у системі, вона вилазить з усіх щілин, як і реклама від Microsoft, яка нав’язує свої продукти.

Реклами в Windows11, як і в Windows 10, стало набагато більше, але якщо в Windows 10 відключити її ще можна стандартними засобами, то в Windows 11 з цим складніше.

9. Стеження, телеметрія і велика вага

Ну і остання причина залишитися на Windows 10, це стеження, телеметрія і велика вага ОС Windows 11. Якщо в Windows 7 телеметрії практично не було, в Windows10 вона з’явилася і її можна було ще якось вимкнути, то в Windows 11 це суцільне стеження і телеметрія, з рекламою на додачу, яка повністю стежить за всіма нашими діями в системі, і передає інформацію розробникам і на сервери Microsoft, про те, що ви натискаєте, що найчастіше використовуєте, які програми встановлені тощо, абсолютно все!

Найцікавіше, що більша частина ресурсів, під час роботи в ОС Windows 11, їсть саме телеметрія і стеження за користувачами.

Переходити повністю на новий Windows 11 чи ні – рішення за вами. Якщо обладнання і залізо на ПК старе, і воно старше 6-7 років, то, найімовірніше, варто залишитися на доброму і перевіреному Windows 10, або ще трохи почекати, поки Windows 11 повністю не доведуть до розуму. Що стосовно нового заліза, тут уже на ваш розсуд, я б почекав ще 1 або 2 роки, перш ніж повністю переходити на криву Windows 11. Та й Windows 12 вже не за горами…

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.