Приховані функції Wi-Fi роутера, про які не всі знають, але вони корисні багатьом

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Wi-Fi роутер є у кожному будинку. Але практика показує, що мало хто приділяє увагу адміністраторському поділу маршрутизатора. А всередині є багато цікавого! Кожен Wi-Fi роутер має спеціальну адмінку, доступ до якої написаний на наклейці, вона приклеєна до корпусу. 

Управління швидкістю

Наприклад, у вас кілька пристроїв, які отримують доступ до Інтернету від Wi-Fi роутера. І один пристрій максимально «висмоктує» всю швидкість, наприклад, розумний телевізор. У налаштуваннях маршрутизатора можна задати пріоритет тому чи іншому пристрої за швидкістю — якщо обмежити швидкість, наприклад, до 50 мегабіт/с, інші пристрої отримають якісніше і швидкісне з’єднання.

Створення гостьової мережі

Якщо до вас часто приходять у гості, то не варто давати їм пароль від Wi-Fi роутера — можна створити спеціальну захищену гостьову Wi-Fi мережу та давати доступ лише до цієї мережі. У цьому режимі всі пристрої будуть надійно захищені від злому та спроб доступу до них. Дуже зручна «фішка» багатьох сучасних роутерів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Батьківський контроль

Якщо у вашій родині є діти, то за допомогою Wi-Fi маршрутизатора можна налаштувати батьківський контроль заборонити відвідувати ті чи інші сайти. Тут все залежить від моделі роутера — сучасні маршрутизатори від відомих брендів надають таку послугу безкоштовно та дуже якісно: ваша дитина буде захищена від непотрібного для її віку контенту.

Блокування сайтів

За допомогою Wi-Fi роутера можна заблокувати IP-адреси тих чи інших сайтів. Припустимо, ваш домочадець занадто багато часу проводить в онлайн грі — можна заблокувати віддалений сервер гри через адміністраторський розділ роутера. Також можна створити розклад, щоб, наприклад, після 21 години ваша дитина не змогла пограти в гру.

Перегляд логів

Деякі сучасні роутери підтримують журналування — можна переглянути, які сайти відвідують ваші члени сім’ї та у разі надмірного відвідування непотрібних сайтів їх блокувати. Цю функцію підтримують не всі роутери.

Віддалений доступ до Wi-Fi роутера

Якщо у вас «білий» IP, то Wi-Fi роутером можна керувати віддалено. Це зручно, якщо у вас є системи розумного будинку і ви хочете обмежити доступ до мережі для того чи іншого члена сім’ї. Деякі виробники дають можливість управління роутером через свою хмару, досить просто зареєструватися і біла IP-адреса не знадобиться.

Створення правильної локальної мережі

За допомогою налаштувань Wi-Fi роутера можна створити “правильну” локальну мережу між усіма пристроями. Зробити так, щоб ніхто не зміг потрапити у вашу «локалку» — робиться це просто, можна прописати MAC адреси пристроїв, що підключаються, і тоді ніхто не зможе підключитися до вашої мережі навіть якщо підбере пароль.

Перегляд списку підключень

Майже кожен Wi-Fi роутер показує список підключених абонентів — це зручно, щоб дізнатися, хто користується вашим Wi-Fi. Адже пароль до Wi-Fi легко підібрати, і цим часто користуються сусіди, яким не хочеться платити за власне підключення. У налаштуваннях можна також заблокувати такого абонента.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.