Статті

Windows 12: головні функції, які ми хочемо бачити у цій ОС

Share

Windows 12 може перебувати у розробці Microsoft, принаймні, якщо вірити останнім чуткам. У витоку від Intel згадується Windows 12, а з урахуванням того, що новий канал Windows Insider обіцяє передові версії операційної системи, схоже, що Microsoft придивляється до наступного релізу.

Windows 11 менше двох років, але, за чутками, Microsoft може випустити Windows 12 вже в 2024 році. Microsoft поки що не робила жодних офіційних заяв, але вже зараз можна скласти список бажань. Ось що я хочу побачити у наступній основній версії Windows.

Встановлена ​​дата виходу Windows 12

Windows 11 поширювалася повільно. Хоча будь-хто міг встановити Windows 11 після офіційної дати виходу, робити це потрібно було вручну. Microsoft повільно розповсюджувала оновлення через Windows Update, що зробило вихід нової версії трохи безцеремонним.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У випадку з Windows 12 я хочу побачити впевненіший підхід з боку Microsoft: ось нова операційна система, пограйте з нею. Перехід Microsoft на сервісну модель Windows означає, що оновлення поширюються через Windows Update, і було б чудово, якби наступна версія ОС з’являлася на комп’ютерах усіх користувачів одночасно.

Втім, я цього не сподіваюся. Microsoft, по праву, має інсайдерську програму, яка дозволяє зареєстрованим користувачам тестувати нові функції до того, як вони стануть доступні широкому загалу, і Microsoft, ймовірно, використовуватиме той самий підхід для Windows 12. Тим не менш, було б непогано мати більше точні терміни виходу нової ОС, щоб користувачі могли знати, коли чекати на оновлення на своїх ПК.

Microsoft не оголосила дату виходу Windows 12 і взагалі не повідомила, що працює над цією ОС. Максимум, на що ми можемо орієнтуватися, це повідомлення Зака ​​Боудена з Windows Central, який стверджує, що, за даними джерел, Microsoft переходить на трирічний період між основними оновленнями Windows. Це має означати, що ми побачимо Windows 12 восени 2024 року, але зараз про це говорити зарано.

Ми впевнені, що Windows 12 не з’явиться разом з деякими апаратними новинками Microsoft, включаючи Surface Laptop Studio 2 і Surface Pro 10.

Широка сумісність

Windows 11 отримала багато нарікань за те, що для її встановлення на комп’ютер потрібен модуль Trusted Platform Module (TPM), а також суворі вимоги до процесора. За словами представників Microsoft, це була спроба підняти планку безпеки у всій екосистемі Windows, об’єднавши сучасну систему безпеки із сучасною ОС.

Тоді це було неприємно, але з моменту анонсу Windows 11 компанія Microsoft досягла значних успіхів (геймери, які в основному відчули на собі проблему TPM, стали переходити на Windows 11). Я сподіваюся, що у Windows 12 Microsoft зможе дотримуватися тієї ж системи безпеки, що й у Windows 11, тому оновлення буде не таким складним, особливо на ПК, зібраних на замовлення.

Якщо Microsoft знову захоче підвищити вимоги, то принаймні я сподіваюся, що буде менше обмежень на інсталяцію Windows 12″. Дратівливий водяний знак продовжує з’являтися на ПК з Windows 11, які не налаштовані належним чином для роботи з ОС, навіть якщо вони Сподіваюся, Microsoft зможе впоратися з наступною версією з великою витонченістю Уже сьогодні на ПК, які підтримуються Windows 11, з’являється напис, що вони не підтримуються через проблеми з налаштуваннями.

Безкоштовне оновлення з Windows 11

Це, напевно, зрозуміло, але Windows 12 має бути безкоштовним оновленням Windows 11. Microsoft, як і раніше, продає нові ліцензії на Windows 11, але всі, хто використовує ліцензійну версію Windows 10, можуть оновитися безкоштовно. Сподіваюся, що Microsoft збереже цю систему і для Windows 12.

Головна причина, через яку я хотів би цього, полягає в зростаючій кількості даних, які Microsoft збирає про користувачів Windows. Починаючи з Windows 8.1, Microsoft пропонувала наступні версії ОС безкоштовно, і переважно тому, що ОС перетворилася на сервіс, який Microsoft може монетизувати, думаючи про збирання даних та рекламу. Я не думаю, що ситуація зміниться із Windows 12.

Хоча деякі люди, орієнтовані на захист приватного життя, обґрунтовують проблеми зі збором даних Microsoft, ці зусилля означають, що оновлення Windows залишаються безкоштовними для власників ліцензій, а не оновлення за 100 доларів або близько того, як це було в попередніх версіях Windows.

Щільні функції штучного інтелекту

Багатомільярдні інвестиції Microsoft в OpenAI вже призвели до революції у всіх сферах діяльності компанії, починаючи з чату Bing та закінчуючи функціями штучного інтелекту в Skype. У Windows 12 я хочу, щоб ІІ торкнувся кожної частини ОС.

Деякі функції з підтримкою ІІ вже мають Microsoft. Наприклад, Windows 11 включає голосове введення з підтримкою ІІ як функцію доступності, а ІІ допомагає покращити розмиття фону і придушення шуму в Teams. Це не кажучи вже про Bing Chat, який у Windows 11 інтегрований прямо в рядок пошуку.

Для Windows 12 важко сказати, де Microsoft може застосувати ІІ. Одна з областей, де я хотів би бачити більший акцент, – це продуктивність, де можна використовувати ІІ у Focus Sessions, повідомленнях та віджетах для надання більш релевантної інформації та створення розкладу на основі ваших моделей використання.

Більше можливостей для налаштування

Windows 11 привнесла в ОС Microsoft таке потрібне оновлення. Закруглені кути, вирівняна по центру панель завдань та оновлені іконки по всьому периметру роблять Windows 11 набагато сучаснішою ОС. Однак при цьому Microsoft відмовилася від індивідуального налаштування, яким славиться Windows.

У Windows 12 я хотів би бачити більш глибокі можливості налаштування. Є кілька інструментів, які роблять Windows 11 схожою до Windows 10, і я хочу, щоб Microsoft інтегрувала ці функції в саму ОС. Зокрема, я хочу побачити можливості переміщення панелі завдань на різні боки екрана, зміни стилю меню “Пуск” та відключення таких функцій, як віджети.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Ігрова консоль Asus ROG Ally X може отримати 24 ГБ пам’яті LPDDR5X

    Представники видання The Verge нещодавно змогли особисто ознайомитися з майбутньою портативною ігровою консоллю Asus ROG…

    16.05.2024

    Ігрова консоль Nintendo Switch 2 перевершить Xbox Series S за якістю текстур

    Вважається, що у недалекому майбутньому портативний ігровий консолі Nintendo Switch 2 обсяг оперативної пам'яті типу…

    16.05.2024

    Microsoft анонсувала незвичайний геймпад-трансформер для Xbox

    На ньому можна розмістити всі компоненти у будь-якому порядку. Така можливість потрібна геймерам із обмеженими…

    16.05.2024

    Sony представила Xperia 1 VI: дисплей FHD+, Snapdragon 8 Gen 3 та хороша камера

    Sony офіційно представила Xperia 1VI. Новий пристрій за ціною €1399 (60 000 гривень) доступний для…

    16.05.2024

    В Engadget назвали 5 найкращих середньобюджетних смартфонів, які можна купити навесні 2024 року

    Йдеться про смартфони вартістю від $150 до $300 (5900 до 12000 гривень). Лідером у цій…

    16.05.2024

    Android 15 дозволить приховати програми

    Користувачі операційної системи Android 15 зможуть приховувати свої програми від сторонніх. Таку функцію, яка називається…

    16.05.2024