Статті

Міфи й помилки про оперативну пам’ять, які насправді не відповідають дійсності

Share

Оперативна пам’ять є основою будь-якої комп’ютерної системи. Це дає змогу комп’ютеру зберігати дані та швидко отримувати до них доступ під час роботи додатків. Однак навколо оперативної пам’яті існує кілька міфів і помилок, які поширюються вже багато років. У цій статті ми обговоримо деякі з найпопулярніших міфів та помилок про оперативну пам’ять, які не відповідають дійсності.

Більше оперативної пам’яті – вища продуктивність

Збільшення обсягу оперативної пам’яті може підвищити продуктивність у певних ситуаціях, воно не завжди підвищує швидкість вашого комп’ютера. Якщо в системі достатньо оперативної пам’яті для опрацювання робочого навантаження, додавання додаткової оперативної пам’яті не матиме суттєвого значення.

Очищення оперативної пам’яті підвищує продуктивність
Хоча це може здатися логічним, але в реальності операційна система активно управляє оперативною пам’яттю. Коли додаток закривається, ОС звільняє використану ним оперативну пам’ять і перерозподіляє її в міру необхідності.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ба більше, очищення оперативної пам’яті може призвести до того, що операційній системі знадобиться більше часу на завантаження додатків, що може призвести до зниження загальної продуктивності.

Уся оперативна пам’ять однакова

Це не так, на ринку доступні різні типи оперативної пам’яті, кожна з яких має різні характеристики. Існує ОЗП стандарту DDR5, DDR4, DDR3, ще можна купити і DDR2, кожна з них має різну пропускну здатність і затримку.

Щоб не розчаруватися, перед покупкою враховуйте сумісність оперативної пам’яті з конкретним пристроєм. Вивчіть інструкцію до материнської плати, в ній є докладна інформація про правильний тип оперативної пам’яті та її конфігурацію.

Усі модулі ОЗП повинні мати однакову ємність

Не обов’язково використовувати однакові за ємністю модулі оперативки. Сучасні системи можуть працювати з оперативною пам’яттю різного об’єму, хоча використання відповідних модулів може забезпечити двоканальну або чотириканальну конфігурацію пам’яті, що може забезпечити незначний приріст продуктивності.

Ви можете використовувати разом планки оперативної пам’яті різного розміру. Але треба враховувати один нюанс. Якщо в ПК встановлено модуль ОЗП ємністю 4 ГБ, можна додати планку ємністю 8 ГБ. При ввімкненому двоканальному режимі вони працюватимуть як два модулі ємністю 4 ГБ, що працюють з оптимальною продуктивністю.

Решта 4 ГБ нової планки працюватимуть в одноканальному режимі. Так, це не так швидко, як при використанні двох модулів однакового розміру, але все ж безумовно швидше.

Чим більше оперативної пам’яті, тим швидше комп’ютер

Загалом це справедливе твердження. Збільшити обсяг ОЗП радять насамперед, якщо комп’ютер став гальмувати.

Але є кілька сценаріїв, коли розширення оперативної пам’яті не забезпечить істотного підвищення швидкості.

Невідповідність потужності ЦП і графічного процесора. Якщо використовувати RTX 4080 із застарілим Intel i5-3570K, процесор просто не зможе впоратися з обчислювальною потужністю графічного процесора. У цьому випадку замінити треба процесор, а не оперативну пам’ять.

Аналогічна історія, якщо використовувати класичний HDD як основний диск. Повільний жорсткий диск не дасть повною мірою задіяти весь потенціал інших апаратних компонентів ПК. Тут варто подумати про купівлю нового швидкісного SSD.

DDR4 SDRAM швидша, ніж DDR3 SDRAM

DDR4 у кращому разі ненабагато швидша, ніж DDR3. Порівняння двох типів оперативної пам’яті показує, що вони мають приблизно однакову продуктивність, але DDR4 є більш енергоефективним і дешевшим у виробництві, тому, якщо материнська плата ПК підтримує цей стандарт, перехід на DDR4 має сенс.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Названо 10 найлегших для злому чотиризначних паролів

    Існує 10 000 можливих комбінацій для 4-значного пароля, але люди зазвичай використовують найпопулярніші PIN-коди, а…

    19.05.2024

    Як поліпшити Wi-Fi сигнал домашнього роутера за п’ять хвилин

    Щоб забезпечити надійне та стабільне підключення Wi-Fi у вашому домі, необхідно враховувати кілька важливих факторів.…

    19.05.2024

    Компанія Ayaneo представила міні-ПК у стилі Macintosh

    Компанія Ayano представила на ринку новий міні-ПК. Ayaneo AM01S оснащений процесором AMD Ryzen7 8845hs або…

    19.05.2024

    Спецслужби назвали соціальні мережі, які становлять загрозу національній безпеці України

    Противник активно проводить психологічні операції проти України за допомогою tiktok. Розвідка також бачить загрози національній…

    19.05.2024

    Що потрібно знати під час створення пароля для свого облікового запису

    Кіберполіція рекомендує дотримуватися цих порад під час створення пароля та використання облікового запису. Для створення…

    19.05.2024

    У “Vodafone” відповіли абонентам, чому може зникнути Інтернет

    Скарги на Vodafone почали надходити після введення графіків відключення електроенергії по всій Україні. "Тут знову…

    19.05.2024