7 “легких” браузерів для Windows, перевірених на використання оперативної пам’яті

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Використання ресурсоємного браузера на низькопродуктивному комп’ютері може негативно зашкодити його продуктивності. Тому оптимальним рішенням буде вибір легкого браузера, що не витрачає пам’ять. Ми протестували споживання оперативної пам’яті різними ресурсоефективними браузерами, щоб ви могли вибрати найлегший для своїх потреб.

Як проводились випробування?

Споживання ресурсів браузерами залежить від того, як ви їх використовуєте. Якщо під час роботи з веб-програмами браузер може бути менш вимогливим до ресурсів, то при відтворенні відео він може бути не таким ефективним.

З цієї причини ми вибрали сім легких браузерів: K-Meleon, Falkon, SlimBrowser, Pale Moon, Maxthon, SeaMonkey та UR Browse r. Потім ми протестували їх у трьох типових повсякденних сценаріях: розваги, офіс та робота.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щоб спростити порівняння споживання ресурсів різними браузерами, ми зберегли узгодженість процесів, тобто запускали ті самі процеси для кожного сценарію у всіх браузерах.

Ось процеси, які ми запускали у браузерах під час тестування споживання пам’яті для кожного повсякденного сценарію:

1. Розваги: ​​Використання браузера для розваг зазвичай включає перегляд YouTube, потокове відтворення фільмів, прослуховування музики онлайн і т. д. Ми запустили чотири різних процесу в окремих вкладках, щоб ретельно оцінити використання пам’яті для розваг. Серед них були два відеоролики YouTube (один був поставлений на паузу, а інший активно відтворювався), фільм та пісня.

2. Робота: В офісі ми переважно використовуємо браузери для запуску веб-додатків, переглядаємо електронну пошту в поштовому клієнті, іноді дивимося навчальні ролики на YouTube або працюємо в CMS (системі керування контентом). Таким чином, щоб перевірити споживання оперативної пам’яті, ми запустили процеси у чотирьох вкладках: в одній – Google Sheets, у другій – система управління контентом, у третій – поштовий клієнт, а у четвертій – підручник YouTube.

3. Загальне використання: сюди входить читання новин, прокручування Twitter або Facebook, а також покупки в Інтернеті. Тому, як і в попередніх випадках, ми відкрили чотири вкладки: одну для Twitter, одну для Facebook, другу для сайту інтернет-магазину та останню для статті новин.

Огляд споживання оперативної пам’яті різними браузерами

Ось таблиця, що показує, скільки оперативної пам’яті споживав кожен браузер для трьох вищезгаданих сценаріїв використання:

З отриманих під час тестування результатів можна зробити кілька висновків:

  • K-Meleon споживає найменше ресурсів, а Falkon – найбільше.
  • K-Meleon та SeaMonkey споживають дуже мало пам’яті в режимі очікування, тоді як SlimBrowser споживає найбільше.
  • Після K-Meleon та SeaMonkey Pale Moon – найкращий вибір для перегляду відео з YouTube, потокового відтворення фільмів, прослуховування музики та офісної роботи.
  • UR Browser здається найкращим варіантом для загального перегляду веб-сторінок після K-Meleon та SeaMonkey.

Чому K-Meleon та SeaMonkey можуть бути не найкращим вибором?

K-Meleon і SeaMonkey – найменш ресурсомісткі браузери, але вони можуть виявитися не найкращим вибором для перерахованих вище випадків використання.

У порівнянні з іншими браузерами цього списку, K-Meleon працює дуже повільно, а його інтерфейс не відрізняється інтуїтивністю, тому може знадобитися час, щоб звикнути до нього. Найголовніше – браузер не підтримує основні веб-програми, такі як Slack. Використання веб-застосунків для соціальних мереж у K-Meleon також утруднено, оскільки вони часто видають помилки.

SeaMonkey, з іншого боку, має не менш складний інтерфейс. Багато базових функцій, таких як відкриття нової вкладки, приховані в меню браузера. Аналогічно, щоб закрити вкладку, потрібно клацнути правою кнопкою миші та відкрити контекстне меню. Тому використання цього браузера як основного, безсумнівно, перешкоджатиме вашій продуктивності.

Враховуючи всі недоліки кожного браузера, можна з упевненістю сказати, що K-Meleon та SeaMonkey – не найкращі варіанти для регулярного використання. Незважаючи на найменшу ресурсомісткість, з цих причин обидва браузери не підходять для наших випадків використання. Щоб дізнатися більше про можливості та обмеження протестованих браузерів, ознайомтеся з нашим посібником з кращих старих та бюджетних браузерів.

Який браузер потрібно використовувати?

Після виключення K-Meleon та SeaMonkey, Pale Moon та UR Browser стали двома головними претендентами на звання найлегшого та багатофункціонального браузера.

Pale Moon заснований на похідній від двигуна рендерингу Gecko (Goanna) і побудований на хард форці коду Mozilla під назвою UXP. Браузер працює швидко, має простий інтерфейс користувача і забезпечує високий рівень безпеки. Крім того, це найменш ресурсомісткий браузер для роботи після K-Meleon та SeaMonkey.

Тому Pale Moon має стати вашим першим вибором, якщо ви шукаєте багатофункціональний та менш вимогливий браузер для використання в офісі.

Браузер UR створений на основі Chromium, але позбавлений деяких трекерів Google для посилення захисту конфіденційності. Браузер має простий у використанні інтерфейс, підтримує розширення з веб-магазину Chrome та пропонує розширені функції конфіденційності. Крім того, браузер оснащений вбудованим блокувальником реклами та VPN.

Поєднання цих функцій робить UR Browser гарним вибором для розваг та загального використання, особливо якщо ви переходите з Chrome.

Використовуйте легкий браузер, щоб зменшити споживання оперативної пам’яті

Надмірне споживання пам’яті браузером може суттєво вплинути на продуктивність пристрою. Тому слід використовувати браузер, який найменше завантажує оперативну пам’ять. Сподіваємося, наше тестування дало вам уявлення про те, який браузер є менш ресурсомістким для роботи, розваг та загального використання.

Однак не варто вибирати браузер тільки на підставі того, як мало ресурсів він споживає. Натомість слід звернути увагу на додаткові можливості та інтеграції, включаючи підтримку розширень, зручність управління завантаженнями, захист конфіденційності та багато іншого.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.