Чому смартфон розряджається на морозі та що робити, щоб не вбити акумулятор

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чи можна користуватися телефоном на морозі

Зима вже на всю крокує планетою, а ми продовжуємо користуватися смартфонами. Але мало хто знає, чому телефон починає гальмувати на морозі, а його акумулятор починає швидше сідати. Це цілком зрозуміло з точки зору фізики, і ми зараз поговоримо про це. А заодно обговоримо, як зробити так, щоб знизити ризик поломки пристрою, адже він теж є і зовсім не гіпотетичний. Тим паче, що все нижческазане стосується так само ноутбуків, планшетів, навушників та інших гаджетів з акумулятором.

Адже ніхто не прибирає свою техніку взимку на полицю. Особливо за містом, буває дуже красиво, і ми всі любимо робити фотографії. Найчастіше бажання зафіксувати момент виникає, коли ми гуляємо з дітьми або займаємося зимовими видами спорту. При цьому, здається, що ми щойно вийшли з дому, але незважаючи на це, на морозі телефон моментально розряджається.

Як холод впливає на акумулятор

Детально про те, як правильно заряджати акумулятор, ми розповідали в окремій статті, тому сьогодні тільки коротко нагадаю, як все працює. В основі процесу передачі енергії від розетки до пристрою лежить переміщення іонів літію між катодом і анодом через просочений електролітом сепаратор. Коли навколо негативна температура, процес сильно сповільнюється, і напруга в батареї падає.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Найменше на температуру реагують літій-полімерні батареї завдяки тому, що всередині знаходиться твердий електроліт. У літій-іонних акумуляторах електроліт рідкий, і зниження температури для них набагато критичніше. Для розуміння робочий діапазон температури літій-полімерних акумуляторів від -20 до +35 градусів Цельсія. У літій-іонний він менший з обох сторін – від 0 до +25 градусів Цельсія.

В інструкції до смартфонів, які мало хто читає, зазвичай зазначено, що користуватися ними треба за температури вище 0 градусів Цельсія. Звісно, це не привід залишати його взимку вдома, але пам’ятати особливості роботи акумуляторів треба. І якщо ви взимку багато користуєтеся ним на вулиці, враховується навіть те, який корпус у нього буде.

Який корпус кращий для телефона і чи потрібно купувати чохол

Найгірше на морозі почуваються акумулятори в смартфонах з металевим корпусом через те, що вони моментально промерзають. Зі склом картина краща, але не на багато. А найкраще купувати телефони з пластиковим корпусом, якщо плануєте використовувати їх взимку. Допомогти у вирішенні проблеми можуть силіконові чохли, на кшталт таких чохлів для iPhone. Вони краще збережуть тепло, яке телефон набрав у кишені, тоді як ви дістанете його, щоб зробити фотографію.

Звідси ще одна рекомендація – найкраще носити телефон у внутрішній кишені куртки, а не в зовнішній. Так він перебуватиме в теплі, і батарея зазнаватиме менше стресу. Туди ж прибираємо навушники. З ноутбуками і планшетами так зробити не вийде, тому вони нехай лежать у рюкзаку або сумці.

Якщо вам потрібно дістати телефон з кишені, краще зробити це безпосередньо перед використанням. Щойно зробили фотографію або подивилися те, що потрібно, одразу прибирайте його назад у тепло.

Але тут треба бути обережним. Якщо ви займаєтеся активним спортом, і телефон покривається потом у внутрішній кишені, меншим із зол буде прибрати його в зовнішню кишеню або в рюкзак. Волога ніколи не буде корисною для телефону, навіть якщо він захищений від води. І точно не ставте такий телефон на зарядку, поки він не просохне. Пам’ятайте, що в роз’ємі теж є волога. І навіть хороший зарядний пристрій не знизить ризики короткого замикання.

Що робити, якщо телефон замерз

Якщо смартфон усе ж замерз, коли ви прийдете з ним додому, він може покритися конденсатом. Тому краще спочатку дати йому нагрітися і тільки після цього ставити на зарядку. При цьому ми категорично не рекомендуємо прискорювати цей процес, наприклад, поклавши телефон на батарею. Та й користуватися ним краще поменше, адже конденсат утворюється не тільки зовні, а й усередині корпусу.

Так само не варто заряджати смартфон на морозі навіть від хорошого пауербанка іменитого бренду. Робіть це тільки в теплому приміщенні, в транспорті, в машині або почекайте до дому. Недотримання цього правила навряд чи одразу вб’є гаджет, але краще йому точно не зробить. Знову ж таки, якщо він покритий конденсатом, краще його взагалі не чіпати.

Що робити, якщо телефон вимкнувся на морозі

Якщо телефон вимкнувся на холоді, переживати не варто. Це свідчить тільки про те, що акумулятор уже почав зношуватися, але ніяк не вплине на подальшу роботу пристрою, крім автономності. Просто зігрійте його у внутрішній кишені, машині або зайдіть у приміщення. Буквально через 5-10 хвилин він знову увімкнеться, покаже той самий рівень заряду, що був до вимкнення, і продовжить працювати у звичайному режимі. Але тут варто задуматися, чи не настав час заміни акумулятора.

Користуватися телефоном на вулиці можна, але робити це потрібно з обережністю. Головне пам’ятати, що для акумулятора це не дуже добре, а значить треба зробити так, щоб він завжди був у теплі. Як саме це зробити, ми розглянули вище. Тепер ви знаєте більше і готові до зими. Дотримуйтесь цих простих правил, і телефон прослужить вам довше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.