10 способів посилити сигнал Wi-Fi

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ознайомтеся з цими швидкими порадами, щоб посилити сигнал бездротової мережі від вашого маршрутизатора, розширити та оптимізувати зону покриття Wi-Fi та прискорити серфінг.

Браузинг сповільнюється. Обрив сигналу Wi-Fi. Мертві зони бездротової мережі. Кожна з цих проблем не дає спокою у світі, де вихід в Інтернет став для деяких таким же необхідним, як дихання. (Ну, може, не так вже й необхідно… але все одно важливе).

Якщо вам здається, що ваш Wi-Fi став млявим, існує безліч інструментів, за допомогою яких ви можете перевірити швидкість вашого інтернету. Є також кілька трюків, які можна спробувати усунути несправностей у мережі. Однак якщо єдиний спосіб отримати гідний прийом – стати поруч з бездротовим маршрутизатором, ці прості поради допоможуть оптимізувати роботу мережі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

1. Перевірте провідне підключення до Інтернету

Перш ніж звинувачувати Wi-Fi, переконайтеся, що інтернет, що надходить у ваш будинок, працює як слід. Це можна зробити, підключивши комп’ютер безпосередньо до роутера за допомогою кабелю Ethernet. Якщо ноутбук не має порту Ethernet, вам знадобиться адаптер USB-to-Ethernet.

Запустіть тест швидкості, щоб дізнатись швидкість вашого інтернету. Якщо вона не відповідає швидкості, вказаній у рахунку за інтернет, можливо, вам потрібно зателефонувати до провайдера або замінити маршрутизатор або модем. Якщо тест швидкості збігається з рахунком за інтернет, але він все одно здається повільним, можливо, настав час заплатити за вигідніший тарифний план. (Моя бабуся була впевнена, що її Wi-Fi несправний, і лише після цього я сказав їй, що вона підписана на підключення зі швидкістю 3 Мбіт/с).

Якщо все здається в порядку, спробуйте провести тест ще раз бездротовою мережею, стоячи прямо поруч з маршрутизатором. Якщо ви отримаєте таку ж хорошу швидкість, але не в інших частинах будинку, то, можливо, винне покриття Wi-Fi. Якщо ж швидкість інтернету залишається низькою, коли ви стоїте прямо поруч із роутером, можливо, у вас застаріле обладнання, яке потребує оновлення.

2. Оновіть прошивку маршрутизатора

Перш ніж розпочинати налаштування, варто оновити прошивку маршрутизатора. Виробники маршрутизаторів постійно вдосконалюють програмне забезпечення, щоб досягти більшої швидкості. Наскільки легко чи складно оновити прошивку залежить від виробника та моделі вашого пристрою.

У більшості сучасних маршрутизаторів процес оновлення вбудований прямо в інтерфейс адміністрування, тому достатньо натиснути кнопку оновлення прошивки. Більш старі моделі, як і раніше, вимагають відвідування сайту виробника, завантаження файлу прошивки зі сторінки підтримки маршрутизатора та його подальшого завантаження в адміністративний інтерфейс. Це втомлює, але все ж таки варто зробити, оскільки це таке просте виправлення.

Насправді, навіть якщо ваша бездротова мережа не хвора, вам слід регулярно оновлювати прошивку для підвищення продуктивності, покращення функцій та оновлення системи безпеки. Для цього ми пропонуємо вам посібник з доступу до налаштувань вашого маршрутизатора. Опинившись усередині, знайдіть інструмент оновлення в розділі “Система” у налаштуваннях.

Якщо ви дійсно хочете отримати максимум від вашого поточного маршрутизатора, любителі пригод можуть звернутися до сторонніх прошивок, наприклад DD-WRT з відкритим вихідним кодом. Це дозволить збільшити продуктивність і отримати доступ до більш сучасних мережевих функцій, включаючи можливість встановлення VPN прямо на маршрутизатор. Це трохи складніше в налаштуванні, але для технічно підкованих користувачів може бути корисним.

3. Оптимальне розташування маршрутизатора

Не у всіх будинках сигнал Wi-Fi поширюватиметься однаково. Справа в тому, що розташування маршрутизатора може сильно вплинути на зону покриття бездротової мережі. Може здатися логічним розмістити роутер у шафі, подалі від дороги, або прямо біля вікна, де проходить кабель, але це не завжди так. Натомість ось кілька порад:

Тримайте бездротовий маршрутизатор на відкритому повітрі, подалі від стін та перешкод, щоб уникнути перешкод та перегріву.

По можливості розмістіть маршрутизатор у центрі будинку, щоб сигнал міг легко дійти кожного кута будинку.

Якщо ви зможете усунути хоча б одну стіну між вашим робочим місцем та маршрутизатором, це значно підвищить продуктивність.

Уникайте важких приладів та електроніки, оскільки їх робота в безпосередній близькості може вплинути на продуктивність Wi-Fi.

Якщо ваш маршрутизатор має зовнішні антени, направте їх вертикально, щоб збільшити зону покриття.

Можна навіть підняти роутер – встановити його високо на стіні або на верхній полиці, щоб отримати найкращий сигнал.

Існує також безліч інструментів, які допомагають візуалізувати зону покриття мережі. Нам подобається програма Heatmapper від Ekahau або inSSIDer від MetaGeek, які показують як слабкі, так і сильні місця у мережі Wi-Fi. Є і безліч мобільних програм, наприклад WiFi Analytics від Netgear.

4. Яка частота?

Загляньте в інтерфейс адміністратора вашої мережі та переконайтеся, що він налаштований на оптимальну продуктивність. Якщо у вас дводіапазонний маршрутизатор, ви, швидше за все, отримаєте найкращу пропускну здатність, переключившись на діапазон 5 ГГц, а не більш поширений діапазон 2,4 ГГц.

5 ГГц не тільки забезпечує більш високу швидкість, а й створює менше перешкод для інших бездротових мереж та пристроїв, оскільки ця частота використовується не так часто. Однак зверніть увагу, що вона не так добре справляється з перешкодами та відстанями, тому сигнал не обов’язково дійде так далеко, як сигнал 2,4 ГГц.

У більшості сучасних дводіапазонних маршрутизаторів має бути передбачена можливість використання одного й того самого мережного імені, або SSID, в обох діапазонах. Зайдіть до адміністративного інтерфейсу маршрутизатора, знайдіть опцію мережі 5 ГГц і задайте їй ті ж SSID і пароль, що і для мережі 2,4 ГГц. Таким чином, ваші пристрої будуть автоматично вибирати найкращий сигнал. Якщо маршрутизатор не дозволяє використовувати той самий SSID, просто дайте йому інше ім’я, наприклад, SmithHouse-5GHz, і намагайтеся підключатися до нього вручну, коли це можливо.

5. Змініть канал

Перешкоди – це велика проблема, особливо для тих, хто мешкає в густонаселених районах. Сигнали від інших бездротових мереж можуть впливати на швидкість, не кажучи вже про деякі бездротові телефонні системи, мікрохвильові печі та інші електронні пристрої.

Ви колись у дитинстві грали з раціями? Можливо, пам’ятайте, що для того, щоб почути один одного, пристрої повинні були знаходитися на одному каналі. А якщо ви випадково опинялися на тому ж каналі, як і ваш сусід, то могли підслухати чужу розмову, навіть якщо той використав зовсім інший набір. Так само всі сучасні маршрутизатори можуть перемикатися між різними каналами при спілкуванні з вашими пристроями.

Більшість маршрутизаторів вибирають канал за вас, але якщо сусідні бездротові мережі також використовують той самий канал, ви зіткнетеся з перевантаженням сигналу. Хороший маршрутизатор, налаштований на автоматичний режим, спробує вибрати найменш завантажений канал, але старіші або дешевші маршрутизатори можуть просто вибрати заздалегідь заданий канал, навіть якщо він не найкращий. Це може стати проблемою.

Якщо ви працюєте на комп’ютері з Windows, ви можете переглянути, які канали використовують сусідні мережі Wi-Fi. У командному рядку введіть netsh wlan show all, і ви побачите список усіх бездротових мереж і каналів, що використовуються поблизу. Вищезгадані мережеві аналізатори також можуть показати вам цю інформацію, часто більш зручному для читання графічному форматі.

В офісі PCMag, наприклад, більшість наших мереж та мереж наших сусідів використовують канали 6 та 11. Як правило, на частоті 2,4 ГГц потрібно вибирати канали 1, 6 та 11, оскільки тільки вони не перекриваються з іншими каналами (що може погіршити продуктивність ). Однак у діапазоні 5 ГГц зазвичай використовуються канали, що не перетинаються, тому вибрати потрібний буде набагато простіше.

Якщо ви виявили, що налаштування “Авто” не працює, увійдіть до інтерфейсу адміністратора маршрутизатора, перейдіть до категорії “Основні бездротові мережі” і спробуйте вибрати один канал вручну (в ідеалі той, який не використовується багатьма мережами у вашому районі). Запустіть ще один тест швидкості, щоб перевірити, чи він забезпечує кращий сигнал і вищу швидкість порівняно з автоматичним налаштуванням у проблемних зонах.

Майте на увазі, що завантаженість каналів може змінюватися з часом, тому якщо ви вибираєте канал вручну, час від часу перевіряйте його, щоб переконатися, що він як і раніше кращий.

6. Виженіть порушників Wi-Fi

Цілком можливо, що проблема не пов’язана з перешкодами або діапазоном Wi-Fi. Якщо ваша мережа відкрита або має слабкий пароль, може бути небажаний гість або два. Якщо сусід завантажує на вашому Wi-Fi безліч фільмів у форматі 4K, постраждають і ваші відеочати.

Такий інструмент, як Wireless Network Watcher, покаже вам усі пристрої, що використовують ваш інтернет, і допоможе виявити тих, хто може красти ваш Wi-Fi. В адміністративному інтерфейсі маршрутизатора також може бути встановлений аналізатор трафіку, який підкаже вам, які пристрої використовують багато даних. Ви навіть можете виявити, що один із ваших дітей споживає пропускну здатність без вашого відома. (Якщо це так, ось як їх відучити).

Як тільки ви знайдете порушника та усунете проблему, захистіть мережу надійним паролем – найкраще WPA2 або WPA3, оскільки WEP, як відомо, легко зламати, – щоб інші не могли до неї підключитися.

7. Контролюйте якість

Більшість сучасних маршрутизаторів оснащені інструментами Quality of Service (QoS) для обмеження пропускної спроможності, використовуваної програмами, як у меню Netgear вище. Налаштування QoS зазвичай можна знайти у розділі розширених налаштувань в інтерфейсі адміністратора мережі.

Наприклад, за допомогою QoS можна встановити пріоритет відеодзвінків над завантаженням файлів – таким чином ваша розмова з бабусею не перерветься тільки тому, що хтось ще бере великий файл з Dropbox. Завантаження файлу може зайняти більше часу, проте відеодзвінок виглядатиме красиво. Деякі установки QoS навіть дозволяють встановлювати пріоритети для різних програм у певний час доби.

Деякі маршрутизатори можуть спростити це завдання, пропонуючи налаштувати мультимедіа або ігри одним клацанням миші, щоб ви знали, що цим програмам буде віддано пріоритет. Якщо ви намагаєтеся транслювати ігри через спільну мережу, ви можете зробити деякі кроки, щоб покращити ситуацію.

8. Замініть антену

Якщо у маршрутизаторі використовується внутрішня антена, непогано було б додати зовнішню, оскільки вона передає сильніший сигнал. Можливо, ваш маршрутизатор поставляється з антенами, які ви можете встановити самостійно, але якщо це не так (або якщо ви їх давно викинули) багато виробників маршрутизаторів продають антени окремо.

У багатьох випадках ви можете вибрати між всеспрямованими антенами, які посилають сигнал на всі боки, і спрямованими, які посилають сигнал в одному певному напрямку. Більшість вбудованих антен мають тенденцію бути всеспрямованими, тому якщо ви плануєте купити зовнішню антену, вона повинна мати маркування “high-gain”, щоб справді мати значення.

Спрямована антена, як правило, є найкращим варіантом, оскільки є ймовірність, що ви не виявите слабких місць у своїй мережі у всіх напрямках. Направте зовнішню антену у бік слабкого місця, і вона передаватиме сигнал відповідним чином. Детальну інформацію про те, що потрібно купити, можна знайти на сайті виробника маршрутизатора.

9. Оновіть застаріле обладнання

Витиснути максимум з наявного обладнання – хороша ідея, але якщо ви використовуєте старе обладнання, кращої продуктивності не варто очікувати. Ми схильні дотримуватись менталітету “якщо не зламалося, не чини” щодо внутрішніх пристроїв, особливо мережевого обладнання. Однак якщо ви купили свій маршрутизатор кілька років тому, можливо, ви все ще використовуєте старіший і повільніший стандарт 802.11n (або, не дай Боже, 802.11g).

Ці старі маршрутизатори можуть працювати із досить низькою пропускною спроможністю і навіть мати менший радіус дії. Наприклад, максимальна пропускна спроможність 802.11g (Wi-Fi 3) становить 54 Мбіт/с, а 802.11n (Wi-Fi 4) – 300 Мбіт/с. Всі описані вище способи налаштування дозволять вам досягти успіху тільки з однією з цих старих моделей.

Однак, якщо ви перейдете на новий маршрутизатор із найновішим стандартом 802.11ac (Wi-Fi 5), ви отримаєте підтримку швидкості 1 Гбіт/с. Тим часом, маршрутизатори наступного покоління Wi-Fi 6 теоретично можуть працювати на швидкості 10 Гбіт/с, а маршрутизатори Wi-Fi 6E мають доступ до ще більшого спектру частот, що може забезпечити додаткове покриття. Крім того, ви отримаєте такі сучасні функції, як QoS, а також покращений вибір каналу та керування діапазоном для пристроїв, що працюють на частоті 5 ГГц.

Наші найкращі бездротові маршрутизатори

Деякі нові маршрутизатори також оснащені функціями Multi User-Multiple Input Multiple Output (MU-MIMO), як, наприклад, тридіапазонний ігровий маршрутизатор TP-Link Archer AX11000, вибраний редакцією. Маршрутизатори MU-MIMO можуть надсилати та приймати кілька потоків даних одночасно на декілька пристроїв без зниження пропускної спроможності та вимагають спеціального тестування з кількома клієнтами, але клієнти мають бути сумісні з MU-MIMO.

Якщо ви все-таки купите новий маршрутизатор, процес налаштування не буде надто страшним. У нас є посібник з встановлення та налаштування пристрою.

Навіть якщо ваш маршрутизатор новий, у вас можуть бути стародавні пристрої, які повертаються до старих, повільніших стандартів. Якщо ви купили комп’ютер протягом останніх 10 років, у вас, швидше за все, є бездротовий адаптер 802.11ac або хоча б 802.11n. Але чим старші ваші пристрої, тим менша ймовірність того, що в них вбудовані сучасні технології.

Для таких машин можна придбати USB-адаптер Wi-Fi, який підключається до USB-порту і покращує якість зв’язку. Таким чином, вам не доведеться повністю змінювати комп’ютер, щоб скористатися перевагами нової технології Wi-Fi.

10. Розширювач діапазону або Mesh Wi-Fi

Якщо всі перелічені вище поради не допомогли, можливо, ваш будинок занадто великий, щоб один маршрутизатор міг передавати сигнал всюди. Можливо, вашому маршрутизатору потрібно обійти занадто багато кутів та стін. У цьому випадку вам знадобиться інше рішення для розширення сигналу: Розширювач радіусу дії або мережа.

Розширювачі діапазону отримують сигнал від маршрутизатора, потім ретранслюють його на ваші пристрої і навпаки. Таким чином, ви отримуєте недороге рішення, яке може працювати як ретранслятор, збільшуючи радіус вашого бездротового маршрутизатора. Однак вони часто не такі ефективні, як пористі системи Wi-Fi, які повністю замінюють існуючий маршрутизатор.

Замість просто повторювати сигнал маршрутизатора, кілька пристроїв працюють разом, щоб розумно спрямовувати трафік назад до вашого модему, покриваючи ваш будинок єдиною мережею Wi-Fi, яка досягає всього, що вам потрібно. При налаштуванні цих точок сітки дотримуйтесь тих же правил розміщення: один вузол підключається до вашого модему, а всі інші повинні бути досить близько, щоб приймати впевнений сигнал, і в той же час досить далеко, щоб розширити зону покриття в мертвих зонах.

Наші найкращі системи Wi-Fi Mesh Network

Зверніть увагу, що навіть при використанні ніздрюватої системи ви все одно можете зіткнутися з деякою втратою продуктивності в далеких частинах будинку, особливо якщо Wi-Fi доводиться здійснювати кілька стрибків між вузлами. Знову ж таки, найкраще розмістити головний вузол у центрі будинку. А підключення вузлів за допомогою Ethernet дасть найкращі результати (повірте мені: Якщо ви дійсно хочете безпроблемного Wi-Fi, варто викликати електрика для прокладання проводів).

Традиційним недоліком Wi-Fi mesh-систем є те, що вони зазвичай дорожчі, ніж просте додавання розширювача діапазону до існуючого маршрутизатора. Якщо ви підковані в технологіях, ви можете заощадити трохи грошей, встановивши дешевші (але складніші) точки доступу Ubiquiti UniFi Lite. Точки доступу Eero 6, Eero Pro 6 та Eero 6+ від Amazon за ціною нижчою, ніж більшість конкурентів, що пропонують сітку, при цьому вони сумісні з Wi-Fi 6 та мають вбудований концентратор Zigbee для розумного будинку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.