Ноутбуки з двома екранами – ідея, яка просто не помре

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Ноутбуки з двома екранами – ідея, яка не вмирає. Чи то екран, що складається вдвічі, чи кілька екранів, з’єднаних разом, – вже було багато ітерацій цієї концепції. Жодна з них не здобула такого успіху, як складні смартфони з двома екранами, але цього року на виставці CES 2024 ми бачимо, як ця тенденція розвивається, а саме за допомогою Asus Zenbook Duo.

Реклама

Пристрій оснащений двома з’єднаними 14-дюймовими OLED-екранами, обидва з яких є сенсорними і мають частоту оновлення 120 Гц, і намагається створити за допомогою єдину портативну багатозадачність. Вони кріпляться один до одного за допомогою 180-градусного шарніра “lay-flat”, який дозволяє розміщувати обидва екрани у трьох основних режимах.

У режимі “Подвійний екран” два екрани формату 16:10 встановлюються один на одного за допомогою вбудованого кікстенду для вертикальної багатозадачності, а бездротова клавіатура ширяє на столі окремо. Наявність другого екрана над основним, безумовно, привертає увагу, а також забезпечує найкращий доступ до обох екранів альбомного режиму.

У режимі “Робочий стіл” два екрани розміщуються вертикально поруч один з одним, а для їх підтримки використовується підставка. Режим “ноутбук” не вимагає пояснень, дозволяючи закрити один із екранів магнітною клавіатурою та використовувати пристрій як звичайний ноутбук. І, нарешті, є режим ноутбука без клавіатури, в якому використовується тільки екранна клавіатура та програмне забезпечення.

Asus має кілька цікавих прийомів, які допомагають краще орієнтуватися без клавіатури, наприклад, натискання шести пальців для виклику віртуальної клавіатури або свайп шести пальців вниз для доступу до групи налаштувань та інструментів. Одна з найкращих функцій – Window Flick, яка дозволяє перемістити програму або вікно з одного екрана на інший одним рухом пальця.

Asus також пропонує оновлену версію програми ScreenXpert для більш ефективного використання другого екрану, а також панель задач Control Center. Багато чого з цього є оновлення того, що можна було зробити на старому Zenbook Duo, який мав меншу смугу екрана над фізичною клавіатурою замість другого дисплея повнорозмірного.

Весь комплект може бути закритий, клавіатура поміщається між екранами, а все це важить трохи менше 3 фунтів.

Звичайно, Asus – не єдина компанія, якій належить ця ідея. Новий Zenbook Duo схожий на Lenovo Yoga Book 9i, який сам черпав натхнення в початковому дизайні Surface Neo. Цей пристрій так і не побачив світла, але його дух живе в подібних пристроях. Yoga Book 9i вже другого покоління та оснащений оновленими процесорами Meteor Lake Core Ultra від Intel.

Є три основні відмінності між Yoga Book 9i Gen 9 та Zenbook Duo. По-перше, Yoga Book 9i Gen 2 має трохи менший 13,3-дюймовий OLED-екран. Додатковий розмір екрану в Zenbook Duo, хоч і малопомітний, але корисний у режимі “робочого столу”. 13,3-дюймовий екран Yoga Book 9i в режимі 9:16 здається трохи стислим.

Yoga Book 9i також оснащений магнітною підставкою “орігамі”, яку можна скласти, щоб підтримувати висоту двоекранного режиму, в той час як у Zenbook Duo вбудована підставка. Але найголовніша відмінність – це повнорозмірна клавіатура та тачпад, які є у Zenbook Duo. Yoga Book 9i змушує вас брати із собою окрему мишу або використовувати екранний тачпад.

Пристрої зі складними екранами, які є у Lenovo та Asus, мають перевагу перед двоекранними варіантами в тому, що їх можна використовувати у повноекранному режимі. Приємно мати доступ до великого 17-дюймового екрану, який можна скласти і перетворити на щось портативніше. Однак у режимі ноутбука вони працюють не так добре через свої невеликі розміри. HP Spectre Foldable, випущений минулого року, став останнім пристроєм, який використовує цей форм-фактор, слідуючи стопами Asus Zenbook Fold 17 і ThinkPad X1 Fold.

Мені завжди подобалася ідея цих експериментальних пристроїв, які намагаються зробити ноутбуки кращими за планшети і кращими за заміну настільних комп’ютерів. Деякі люди люблять носити з собою портативний зовнішній монітор з інтерфейсом USB-C, щоб мати можливість працювати в режимі багатозадачності на двох екранах, а Apple навіть дозволить вам налаштувати свій iPad як додатковий монітор до MacBook. Якщо ви вже володієте обома пристроями, рішення Apple здасться вам найбільш економічним, але ідея одного пристрою для всіх цих випадків використання дуже приваблива. Zenbook Duo, можливо, є найкращою версією цієї ідеї на сьогоднішній день,

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Митник Михайло
Митник Михайлоhttp://itechua.com/
Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: