5 способів помітно прискорити старий комп’ютер або ноутбук

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Комп’ютери, на відміну смартфонів, мають набагато більший запас міцності. І навіть старий комп’ютер ще може цілком нормально працювати. Але є умова – процесор повинен мати не менше 2х ядер та базову частоту від 2 ГГц.

Реклама

Якщо у вашому ПК параметри CPU відповідають, то я дам вам кілька порад щодо покращення продуктивності старого комп’ютера. Ну чи ноутбука – тут все залежить від можливості модернізації.

Збільшення оперативної пам’яті

Допоможе, якщо в старому ПК всього 2 гігабайти пам’яті. Встановивши 4 чи 8, буде помітний приріст. А ось із 4-х до 8-ми (або з 8 до 12 Гб), як правило, при звичайних завданнях (браузер, документи) відчуття приросту швидкодії буде не таке відчутне.

При збільшенні пам’яті не забуваємо про частоту – якщо ви додаєте ще одну плату пам’яті, частота повинна збігатися. Якщо є сумніви, то краще встановити один модуль пам’яті потрібного обсягу. Пам’ять старого типу, така як DDR3, не коштує великих грошей і за бажання можна на старому ПК зробити 16 або 32 гігабайти, купивши її на вторинному ринку.

Замена HDD на SSD

У старому комп’ютері з великою ймовірністю стоїть класичний жорсткий диск, який може дати високу швидкість. А от якщо замінити старий HDD на SSD накопичувач, то можна отримати приріст швидкості читання та запису з накопичувача. Зручно, коли ОС встановлено на SSD, а HDD використовується для зберігання файлів. Необов’язково купувати SSD великого обсягу – для Windows і базового набору програм достатньо накопичувача обсягом 120 гігабайт (але краще купувати від 256 Гб і вище).

Розгін процесора

Практично будь-який CPU можна розігнати – підвищується частота і, відповідно, швидкість роботи ПК загалом. До цієї процедури потрібно підходити з обережністю, попередньо вивчивши інструкцію, а також прочитавши відповідні форуми, де користувачі діляться своїм досвідом у розгоні того чи іншого процесора.

Пам’ятайте, що розгін процесора може призвести до незворотних наслідків – може згоріти як сам камінь, так і материнська плата. При розгоні процесора потрібно бути впевненим у тому, що система охолодження працює справно, а не межі своїх можливостей.

Підбір старого софту

Проблема старого комп’ютера полягає виключно у програмах. Нові програми повільно працюють на старому залізі – тут відіграє свою роль технічний прогрес. Але що нам заважає скористатися торентами та знайти софт минулих років? Мені ось, наприклад, дуже подобається Microsoft Office 2007 — досі іноді використовую саме цю версію текстового редактора на одному ПК.

Звичайно, не весь старий софт коректно працюватиме, якщо він пов’язаний з інтернетом, але більшу частину програм можна підібрати. А ось із браузером таке не вийде – краще використовувати лише останню версію оглядача.

Оптимізація жорсткого диска та ОС

Якщо немає можливості змінити жорсткий диск, а хочеться більш-менш комфортної роботи, то краще всього зберегти необхідні дані, відформатувати накопичувач і встановити ОС знову. У налаштуваннях Windows можна поставити параметри швидкодії на максимум, вимкнувши непотрібні ефекти. Не забуваємо протестувати жорсткий диск — якщо у нього є пошкоджені сектори, то стабільна і швидка робота не може бути гарантованою.

На старих материнських платах використовувалися два набори SATA роз’ємів – sata 2 та sata 3. Перевірте, щоб диск був підключений саме через sata 3. Це не дасть великого приросту, але вузьким місцем точно не стане.

А можна піти ще далі і встановити якесь полегшене складання на базі Linux — навіть дуже древній ПК працюватиме цілком стерпно на подібній ОС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: