Комп’ютер не вмикається: поширені проблеми та способи їх усунення

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 10 хв.

Мій комп’ютер не вмикається. Це одна з найжахливіших фраз, яку будь-коли вимовляв любитель комп’ютерів. Найгірше те, що навіть у найкращих комп’ютерів іноді трапляються моменти, коли процесор не завантажується. Комп’ютери настільки складні, що проблеми можуть виникати з різних боків.

Реклама

Погіршує цю складність те, що більшість з нас бояться возитися з апаратним забезпеченням і віддають перевагу програмним рішенням. Однак це стає набагато складніше, залежно від того, де саме ваш комп’ютер перестав завантажуватись.

Однак, якщо у вас є хороший посібник, ви можете усунути багато проблем із завантаженням ПК. Деякі з них спрацюють навіть у тому випадку, якщо ваш ноутбук не вмикається, але найкраще мати доступ до внутрішніх компонентів комп’ютера. У будь-якому випадку, якщо ваш ПК не включається, ось кілька способів, які ви можете спробувати, перш ніж панікувати та дзвонити до місцевого магазину з ремонту обладнання.

ПК взагалі не включається

Це, мабуть, найбільш деморалізуюча з усіх проблем, пов’язаних з ремонтом ПК, тому що вам нема на що спертися, коли ваш комп’ютер не включається. Однак той факт, що нічого не відбувається, сам є підказкою. Десь на шляху натискання кнопки включення та подачі живлення на компоненти виникла проблема, і найімовірніша з них полягає в тому, що щось неправильно підключене.

Отже, спочатку про головне. Чи підключений кабель живлення до стіни, а інший кінець – до блоку живлення? Чи включено розетку та блок живлення? Двічі перевірте кожен кінець, щоб переконатися, що все правильно підключено. Також варто перевірити, чи правильно підключені кабелі живлення материнської плати та процесора. Докладніше про це читайте у нашому докладному посібнику зі складання ПК.

Якщо при натисканні на кнопку живлення ви, як і раніше, нічого не отримуєте, подивіться, чи є на материнській платі індикатори холостого ходу, щоб переконатися, що материнська плата точно отримує харчування. Насправді одним із можливих способів перевірити, чи не вийшов з ладу блок живлення, є перевірка індикаторів материнської плати. Якщо індикатори материнської плати не спалахують, можливо, вам потрібен новий блок живлення. Однак ми б порадили замінити кабель живлення і, можливо, спробувати іншу розетку, перш ніж йти цим шляхом. Якщо вам потрібно купити новий блок живлення, то це найкращі блоки живлення, які ми змогли знайти.

Якщо живлення на материнську плату подається, наступне, що потрібно перевірити, це правильність підключення кнопки на передній панелі. У кожному корпусі це відбувається по-різному, але в більшості випадків від передньої панелі (що включає кнопку живлення, світлодіодні індикатори та будь-які порти вводу-виводу на передній панелі) відходить тонкий кабель, який підключається до точки, зазвичай розташованої в правому нижньому куті материнської плати .

Зніміть бічну панель корпусу та знайдіть цей кабель. Переконайтеся, що він йде до материнської плати та добре підключений. Розташування контактів та їх компонування залежать від корпусу та материнської плати, але вони мають виглядати як два широкі ряди контактів, зазвичай укладених у пластикову зовнішню коробку.

На кінцях кабелів буде написано, наприклад, HDD LED або PWR, а деякі з них мають позитивний і негативний контакти. Переконайтеся, що вони повністю вставлені у відповідні контакти, які зазначені поруч із контактами на материнській платі або документації до материнської плати.

Якщо ви сумніваєтеся, витягніть їх і знову вставте.

Є шум або світло, але на екрані нічого не відображається

Якщо система вмикається, але не завантажується, знайдіть відповідний розділ нижче. Якщо при натисканні кнопки живлення вентилятори обертаються і загоряються індикатори, а на екрані нічого не з’являється, то, швидше за все, це якась апаратна проблема.

Перш ніж ми почнемо копатися в системі, намагаючись з’ясувати, в чому річ, переконайтеся, що ви максимально захищені від накопичення статичної електрики. Це включає роботу на плоскій, непровідній поверхні, наприклад на дерев’яному або пластиковому столі. Не завадить також одягти взуття, якщо ви працюєте на килимі.

В ідеалі потрібно носити антистатичний браслет, але якщо його немає, переконайтеся, що блок живлення системи вимкнений (він повинен бути вимкнений, коли ви працюєте з ним), і періодично торкайтеся корпусу, щоб заземлитися.

Перевірте монітор

Здавалося б, це очевидний крок, але ви здивуєтеся, як його часто пропускають. Перевірте, чи монітор підключено до комп’ютера і чи правильно підключено монітор. Перевірте індикатори, щоб переконатися, що монітор дійсно вмикається. Переконайтеся, що кабель монітора працює правильно. Іноді, хоч і не так часто, рівень яскравості, встановлений до кінця, може створювати враження, що монітор вимкнений, хоча це не так, тому відрегулюйте яскравість та інші налаштування.

Діагностичні коди та звукові сигнали

Багато сучасних материнських плат підкажуть вам, у чому справа, якщо ви знаєте, куди дивитися і/або що слухати. Якщо під час увімкнення системи ви почуєте серію певних звукових сигналів або на дисплеї материнської плати з’явиться певний код помилки, скористайтесь посібником до материнської плати для діагностики проблеми.

Деякі з них можуть бути простими, наприклад, ви забули підключити кабель живлення, в той час як інші скажуть вам, що ваш процесор пошкоджений і потребує заміни. Кожен виробник використовує різні індикатори, щоб повідомити про проблему, тому вам доведеться звернутися до документації, щоб перевести код помилки на вашому комп’ютері.

Щось замикає?

Якщо ваша система вмикається, вентилятори крутяться, лампочки спалахують, а через півсекунди все вимикається і повторюється нескінченний цикл, можливо, в системі щось металеве замикає.

Коротке замикання виникає, коли будь-який компонент у системі створює неправильне електричне з’єднання між компонентами. Наприклад, перетертий провід може зачіпати материнську плату або частина корпусу може стосуватися будь-якого компонента. Ви впустили гвинт за материнську плату? Переконайтеся, що всі дроти цілі, що жодна частина корпусу не стикається безпосередньо з відкритою друкованою платою, а материнська плата встановлена ​​в корпус на стійках, які піднімають її над поверхнею корпусу.

Цю проблему важко діагностувати, особливо на наш погляд, але якщо ваша система має такі симптоми, вам, ймовірно, слід мати на увазі коротке замикання.

Кращий спосіб переконатися, що система не замикає – це вийняти все з корпусу і зібрати на столі, але це крайній захід. Якщо ви вважаєте, що причиною проблем може бути випадково закручений гвинт, нахиліть корпус з боку на бік – це допоможе вам визначити, де він знаходиться.

Скиньте CMOS

Можливо, замість апаратної проблеми ви зіткнулися з дивною проблемою сумісності або помилкою в налаштуваннях BIOS вашої системи. Це код, який запускається перед запуском операційної системи та допомагає налаштувати комп’ютер для роботи. Якщо проблема виникла через це, її можна легко усунути.

Якщо на вашій материнській платі є перемикач або кнопка скидання CMOS, скористайтеся ними – інструкції щодо їх використання див. у посібнику до материнської плати.

В іншому випадку від’єднайте кабель живлення від комп’ютера, потім знайдіть плоску сріблясту батарею на материнській платі. Вийміть її, натисніть та утримуйте кнопку живлення на комп’ютері протягом 30 секунд, а потім знову підключіть батарею та кабель живлення та повторіть спробу.

Якщо ваша материнська плата старша за ваш процесор, вони також можуть мати проблеми сумісності, які заважають запуску комп’ютера. Це особливо актуально, якщо комп’ютер не запускається після оновлення. Ви повинні повністю оновити BIOS, якщо це може бути проблемою.

Примітка: Якщо у вас є налаштування BIOS, такі як профілі вентиляторів, розгін або конфігурація дисків, вам потрібно буде заново виконати ці налаштування після скидання або оновлення BIOS.

Перепідключіть всі кабелі живлення

У системі існує безліч різних роз’ємів живлення, і дуже легко пропустити один з них, коли ваш комп’ютер не вмикається. Один з найпоширеніших – 4/8-контактний роз’єм (роз’єм) поруч із процесором. Там вже є широкий 24-контактний роз’єм, який також слід перевірити, але багато збирачів не беруть до уваги менший роз’єм живлення процесора. Навіть якщо вони підключені, якщо ви хочете переконатися, що вони працюють правильно, вийміть їх та знову підключіть.

Потім пройдіть по інших частинах комп’ютера і переконайтеся, що до кожної з них підведено живлення від блока живлення. У типовому складанні це означає жорсткі диски та оптичні приводи, але може містити і PCIe-розширення або відеокарту. Якщо у вас модульний блок живлення, переконайтеся, що всі кабелі підключені до потрібного місця на БП і йдуть до потрібного компонента.

Якщо все підключено правильно, від’єднайте все, крім найнеобхіднішого, і спробуйте запустити комп’ютер знову. Якщо все працює, можна поступово підключити все назад і з’ясувати, що може бути несправно. Вам знадобляться щонайменше наступні компоненти:

  • 24-контактний та 4/8-контактний кабелі живлення материнської плати.
  • Кулер процесора.
  • Відеокарта (якщо ви не використовуєте вбудований GPU процесора) та всі необхідні 6/8-контактні кабелі живлення.
  • Одна планка памяти.
  • Завантажувальний диск і (якщо це диск SATA) роз’єм живлення та кабель передачі даних.

ПРОЦЕСОР

Установка процесора відносно проста, але завжди є ймовірність, що щось пішло не так, наприклад, кулер не встав нарівні з процесором або ви забули опустити важіль, що утримує.

Якщо ви вважаєте, що проблема у процесорі, коли комп’ютер не вмикається, зніміть його та встановіть заново.

Процесори Intel встановлюються лише в одному напрямку завдяки парі вирізів на одному боці чіпа, які прилягають до виїмки в сокеті. Якщо ви встановлювали чіп самостійно, у гнізді материнської плати є шматок чорного пластику, який захищає контакти – переконайтеся, що його було видалено перед встановленням процесора. Рамка навколо зовнішньої сторони сокета утримує чіп на місці, а невеликий важіль поруч із ним має бути затиснутим і просунутим під затискач на кінці. Щоб затиснути чіп, потрібно докласти неабиякого зусилля.

На процесорах AMD знайдіть золотистий трикутник на одному з кутів чіпа і поєднайте його з трикутником на сокеті. Коли чіп буде повністю встановлений у сокеті, обережно опустіть важіль поруч із сокетом, щоб затиснути його на місці.

Неправильно встановлений процесор може означати погнуті контакти, пошкоджений кулер і, можливо, несправну материнську плату. Перед встановленням чіпа перевірте навколишній простір на наявність пошкоджень, наприклад, погнутих штифтів у сокеті або процесорі.

Якщо ви побачите погнуті штирі, то, найімовірніше, це і є винуватець вашої проблеми. Таке пошкодження може призвести не тільки до кодів помилок процесора, але і до кодів помилок пам’яті, оскільки погнутий штир може вплинути на процес читання та запису з оперативної пам’яті процесора.

Ми застерігли б вас від спроб усунути подібну проблему самостійно, якщо ви не знаєте, що робите. У цьому випадку необхідно провести додаткові дослідження, а в ідеалі звернутися за допомогою до професіоналів.

Пам’ять

Проблеми з пам’яттю можуть бути причиною різних проблем з ПК. Якщо ви вважаєте, що причиною може бути ваша ось як це перевірити.

Перш ніж витягувати щось, переконайтеся, що встановлена ​​пам’ять підходить для вашої системи. Чи купили ви пам’ять потрібного покоління – DDR4, DDR5 тощо?

Якщо у вас правильна пам’ять, вона повинна бути встановлена ​​у відповідний слот або слоти, звернена у правильному напрямку та повністю посаджена. Перевірте правильну конфігурацію слотів у документації до материнської плати. Якщо ви купили двоканальний комплект з двома однаковими планками пам’яті, між ними зазвичай є порожній слот, але Intel і AMD він різний. Визначивши потрібні слоти, поєднайте виїмку на нижньому краї планки із пластиковим стояком у слоті. Сильно натисніть, поки виступи по обидва боки слота не увійдуть усередину і не захоплять виїмки кожному кінці ОЗУ. Якщо виїмка відкрита, отже, оперативну пам’ять встановлено не повністю. Навіть якщо здається, що оперативна пам’ять встановлена ​​правильно, варто вийняти її та встановити на місце, щоб переконатися у відсутності проблем.

Також варто спробувати завантажитися з одним модулем оперативної пам’яті, щоб перевірити, чи несправний інший. Можна також змінити слот, до якого підключено модуль (модулі), щоб перевірити, чи не пошкоджені слоти, що викликають проблеми із завантаженням.

Графічна картка

Найпростіший спосіб діагностувати проблему з відеокартою – спробувати використовувати іншу. Якщо у вас є запасна, вийміть оригінальну та підключіть її до комп’ютера та подивіться, чи завантажиться система. Якщо так, то проблема може полягати в іншому графічному процесорі.

Якщо у вас немає запасної відеокарти, але ваш комп’ютер оснащений вбудованою графікою, ви все одно можете перевірити свою відеокарту. Видаліть відеокарту та підключіть дисплей до виходу материнської плати. Якщо система завантажиться, проблема може полягати у відеокарті.

Якщо ви вважаєте, що проблема у графічному процесорі, спробуйте підключити його назад. Іноді для усунення несправностей досить просто переставити компонент.

Також спробуйте використовувати різні кабелі для живлення блока живлення, якщо це можливо, і, якщо є можливість, відмовтеся від використання адаптерів живлення. Також варто спробувати встановити його в інший слот PCIExpress на материнській платі, якщо є.

Якщо у вас окремий графічний процесор, перевірте, чи монітор підключений безпосередньо до відеокарти, а не до відеопорту на материнській платі. Якщо не працює саме монітор, спробуйте підключити інший дисплей і подивитися, чи це допоможе. Вам також може бути цікаво наш посібник з усунення несправностей з кількома моніторами для більш складних налаштувань, але в цілому варто почати з одного екрана і додавати нові монітори, коли все буде працювати нормально.

Кулер

Ваш комп’ютер увімкнеться на короткий час, а потім зненацька падає? Це може бути ознакою того, що ваш кулер працює не так, як повинен. Іноді кулери можуть бути несправні, але також можливо, що у кулера проблеми з установкою. Спочатку перевірте, чи чути його: Якщо кулер не звучить або здається, що він взагалі працює, переконайтеся, що вентилятор правильно підключений до роз’єму вентилятора на материнській платі. На більшості материнських плат на роз’ємі вентилятора має бути напис, що спрощує перевірку, хоча складніші кулери можуть вимагати кілька різних підключень залежно від конструкції.

Якщо вентилятор працює справно та повністю підключений, можливо, проблема у термопасті між кулером та процесором. Термопаста життєво важлива для забезпечення відведення тепла від процесора до кулера: Занадто легкий дотик при установці кулера або невідповідний тип пасти, і ваш кулер не зможе відводити тепло належним чином. Якщо ви підозрюєте, що проблема саме в цьому, найкращий варіант – встановити кулер на місце, і чим раніше ви зробите це, тим краще, адже ви не хочете, щоб процесор знову перегрівся.

Від’єднайте кулер, видаліть всі шматочки засохлої термопасти, які можуть заважати (99%-ний ізопропіловий спирт дуже корисний для цього), і встановіть кулер на місце, завдавши нову точку термопасти в центрі. Потім акуратно встановіть кулер на процесор і затягніть усі скоби та гвинти частково, послідовно, щоб не перевантажити один бік кріплення кулера і не надати зайвого тиску на будь-яку частину процесора. Пам’ятайте, що багато термопасти не потрібно, і вона не повинна вичавлюватися або витікати з боків під час встановлення.

Система починає завантажуватися, але не завантажується

Якщо система успішно вмикається, на екрані з’являється сигнал, але комп’ютер зависає або вимикається, не дійшовши до операційної системи, список можливих проблем набагато коротший.

Спочатку ми перевіримо фізичні з’єднання жорсткого диска. Якщо це NVMe SSD, перевірте, чи він правильно підключений до гнізда M.2. Як і у випадку з іншими компонентами у нашому контрольному списку, якщо здається, що він встановлений неправильно, вийміть його та підключіть знову.

Якщо ви використовуєте SSD або жорсткий диск SATA, він потребує двох підключень: для живлення та передачі даних. Кабель живлення повинен йти від блока живлення до диска, але можуть бути інші подібні з’єднання на одному кабелі для декількох дисків. Кабель даних підключається від накопичувача до материнської плати. Переконайтеся, що обидва кінці кабелю надійно підключені.

Якщо на материнській платі є додаткові налаштування, наприклад режими оптимізації оперативної пам’яті для ігор, переконайтеся, що вони поки що відключені – ви хочете уникнути розгону, який може призвести до зупинки комп’ютера до того, як він зможе нормально запуститися. Як тільки все буде готове і почне працювати, можна приступати до розгону.

Часто скидання CMOS – це все, що потрібно для усунення проблем із завантаженням комп’ютера. Скористайтеся кнопкою скидання на материнській платі. Якщо її немає, вам доведеться вийняти батарею.

Якщо логотип ОС залишається на екрані під час перезавантаження комп’ютера, можливо, виникла проблема з інсталяцією. Ви можете спробувати завантажитися в безпечному режимі та подивитися, чи вирішить проблему. Якщо ви недавно перейшли на Windows 11, нова операційна система може чинити більший тиск на обладнання, що може призвести до збоїв у завантаженні на старому обладнанні. Переконайтеся, що ваш комп’ютер може працювати з Windows 11, або будьте готові повернутися до Windows 10, якщо це потрібно.

Якщо нічого не виходить, спробуйте скинути налаштування Windows, скориставшись нашим корисним посібником з відновлення початкових установок Windows.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Митник Михайло
Митник Михайлоhttp://itechua.com/
Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: