Чому 120 Гц на екранах одних смартфонів гірше, а на інших краще

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Довгий час виробники смартфонів не приділяли уваги частоті оновлення екрану , що визначає плавність динамічного зображення (анімацій). Але в 2018 році розпочалися перегони, які призвели нас до того, що сьогодні майже кожна модель за ціною від 5 тисяч гривень має екран 90 Гц і вище, а не 60 Гц, як це було ще кілька років тому. Свого роду стандартом частоти оновлення став показник 120 Гц, що означає, що дисплей здатний вивести до 120 кадрів за секунду, зробивши анімації максимально плавними.

Реклама

Однак, 120 Гц на різних смартфонах відрізняються. На двох пристроях може бути заявлена ​​однакова частота оновлення екрану, і в першому випадку картинка дійсно виявиться плавною, а в другому буде помітний каверз у вигляді ривків і підгальмовувань. Сьогодні розберемося, з чим це пов’язано, і як знайти смартфон із реальними 120 Гц.

IPS або AMOLED – що краще

На плавність картинки впливає як частота оновлення, а й тип матриці екрана. Як показує практика, IPS справляється гірше з відображенням анімацій, ніж AMOLED. Під час прокручування стрічки 120 Гц на IPS роблять картинку злегка розмито через залишкове зображення. При різких рухах об’єкти на екрані залишають після себе шлейф, що негативно позначається на плавності.

Зверніть увагу, як на смартфоні з IPS (ліворуч) розмиваються іконки під час скролінгу.

AMOLED у цьому сенсі бездоганний. Даний тип матриць під час перегортання не залишає слідів, а тому 120 Гц виявляють себе у всій красі. І це далеко не єдина перевага AMOLED у порівнянні з IPS.

Як процесор смартфона впливає на екран

Наявність екрану з частотою 120 Гц свідчить, що може відображати до 120 кадрів на секунду. Зверніть увагу на прийменник “до”, оскільки пікове значення не є постійним. Для відображення максимальної кількості кадрів смартфону потрібен досить потужний процесор, а в сегменті пристроїв за 5-10 тисяч гривень ще не всі чіпи навчилися видавати чесні 120 кадрів на секунду.

Оболонка системи та програми перевантажені різними ефектами, для обробки яких потрібен хороший графічний прискорювач. А якщо смартфон не може похвалитися потужним залізом, то з’являтимуться просідання до 90, 60 і 30 кадрів. На контрасті з максимальним значенням вони сприймаються як ривки, і ти відразу забуваєш про якусь перевагу екрану 120 Гц.

Щоб отримати чесні 120 Гц, смартфон повинен мати процесор, що набирає ~ 400 тисяч балів у AnTuTu. Це зразкове значення, актуальне на 2024 рік, і щомісяця вимоги зростають через появу нових спецефектів у системі та додатках. Тому краще брати смартфон із запасом продуктивності, щоб напевно.

Динамічна частота оновлення екрана та оптимізація

120 Гц негативно позначаються на автономності смартфона. Щоб знизити вплив підвищеної герцовки на заряд акумулятора, виробники використовують функцію динамічної частоти оновлення , яка знижує розгортання у певних сценаріях. Вона увімкнена за замовчуванням.

Динамічна частота оновлення екрана в залежності від виробника та конкретної моделі смартфона працює по-різному. Десь герцовка знижується тільки при відображенні статичної картинки або під час перегляду відео, коли немає сенсу виставляти значення понад 60 Гц, але часто автонастройка поводиться неадекватно. На багатьох смартфонах при використанні динамічного герцювання екрану частота оновлення падає навіть при скролінгу стрічки соцмереж, і на таких пристроях, щоб уникнути ривків, потрібно включати 120 Гц примусово .

  1. Відкриваємо налаштування пристрою.
  2. Переходимо до розділу “Екран”, а потім – “Частота оновлення”.
  3. Вручну виставляємо максимальне значення.

Але навіть у разі примусового встановлення 120 Гц на смартфоні з потужним процесором можуть з’явитися підгальмовування. По-перше, не всі програми підтримують високу герцовку . По-друге, на пристроях не дуже відомих виробників страждає оптимізація, і частота оновлення знижується не тільки при активації режиму економії енергії .

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Митник Михайло
Митник Михайлоhttp://itechua.com/
Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: