Які дані можна отримати, якщо зламати AirDrop

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Функція AirDrop для передачі файлів з’явилася на смартфонах Apple разом із виходом iOS 7. У той час вона працювала тільки між iPhone, iPad і iPod Touch і дозволяла без використання інтернету перекинути будь-який документ між різними пристроями. Пізніше додалася можливість відправляти й отримувати файли з комп’ютерів Mac, і всі ці роки компанія стверджувала, що такий спосіб передання абсолютно безпечний. Крім вас, передані дані нікому не видно, а шифрування не дає змоги отримати персональні дані відправника. Однак китайські спецслужби змогли в підсумку зламати AirDrop.

Завдяки цьому вже було виявлено кілька користувачів, які поширюють незаконний контент через AirDrop. Як це позначиться на звичайних користувачах смартфонів Apple, які час від часу перекидають фотографії та відео між різними пристроями, і чи варто через це в терміновому порядку переходити на Андроїд.

Чи можна зламати Айфон

Apple завжди рекламувала AirDrop як абсолютно безпечний спосіб передачі даних між пристроями компанії. Завдяки шифруванню Transport Layer Security (TLS) ідентифікувати відправника і перехопити передані файли нібито було неможливо. Однак Муніципальне бюро юстиції Пекіна (BMBJ) на своєму офіційному сайті виклало інформацію про те, що їм вдалося обійти шифрування і розкрити персональні дані користувачів, які відправляють файли через AirDrop.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як виявилося, під час передавання файлів через AirDrop на айфоні одержувача робиться спеціальний запис у системі, що фіксує цей факт. Він містить у собі інформацію про ім’я пристрою відправника, адресу e-mail і номер телефону. Цей запис перетворено в унікальний тільки для нього набір символів і його можна прочитати тільки на цьому пристрої. Для його розшифровки було створено спеціальний інструмент, за допомогою якого вдалося перетворити знайдений запис на звичайний текст та ідентифікувати номер мобільного телефону й адресу електронної пошти відправника.

Після цього виявити зловмисників, які поширюють небажану інформацію, виявилося справою техніки. Благо, що ідентифікувати і відстежувати абонентів за номером телефону навчилися вже дуже давно. До речі, це вже не перша вразливість, яку знаходять в AirDrop. У 2021 році Apple вже повідомляли про те, що за допомогою механізму аутентифікації користувачів, який підтверджує, що одержувач і відправник перебувають в адресній книзі один в одного, можна отримувати персональну інформацію.

До того ж у листопаді 2022 року Apple довелося обмежити використання AirDrop в Китаї. Тоді через нього активного передавалися різні політичні листівки. Активувати прийом даних без обмежень від усіх користувачів можна лише на 10 хвилин. Після закінчення цього часу функцію доведеться запускати заново. До речі, з виходом iOS 16.2 10 хвилин для AirDrop поширилися і на весь світ.

Передача через AirDrop на Айфоні

А тепер найголовніше питання. Чи варто переживати про злом AirDrop звичайним користувачам? Тут відповідь однозначна – ні. Якщо ви не робите нічого забороненого, а просто кілька разів на тиждень перекидаєте файли між своїми пристроями або відправляєте їх друзям, то для вас нічого не зміниться. Вам немає необхідності від когось ховатися і переживати, що вас можуть ідентифікувати.

Інше питання, як це позначиться на репутації Apple. У сервісі, який багато років просували як один із найбезпечніших способів обміну даними, несподівано знайшли серйозну прогалину. З урахуванням того, що з минулого року в Apple спостерігаються деякі проблеми з софтом, виникає велике питання: а чи зможе компанія з Купертіно якимось чином знову захистити AirDrop в iPhone, чи стане взагалі це робити.

Як вимкнути AirDrop на айфоні

Не варто через зламаний AirDrop і переходити на Андроїд. Гугл збирає про своїх користувачів чи не більше даних, ніж Apple, тому отримати стовідсотковий захист, просто змінивши платформу, точно не вийде. Якщо ж пробоїна в AirDrop так сильно вас турбує, то просто вимкніть цю функцію:

  • Розблокуйте Айфон і відкрийте Пункт управління;
  • Затримайте палець на квадраті з авіарежимом, Wi-Fi, Bluetooth і стільниковими даними;
  • Щойно він відкриється на весь екран, затримайте палець на AirDrop;
  • Поставте галочку “Отримання вимкнено.”.

Тепер AirDrop на вашому айФоні відключений і переживати більше точно нема про що. Хоча приводу для цього не було і спочатку. Просто чергова констатація факту, що софт у Apple став неідеальним, і компанії варто подумати про те, щоб вкластися в його якість.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.