Чому на сучасних комп’ютерах та ноутбуках досі ставлять USB 2.0

Час читання: 2 хв.
Більшість сучасних лептопів і системних блоків досі оснащують вже застарілим портом USB 2.0, специфікація якого була випущена в далекому 2000 році. Порт завоював величезну популярність за рахунок універсальності – він замінив собою відразу кілька різних і часом громіздких інтерфейсів.
Але час та прогрес не стоять на місці — зараз актуальним є порт специфікації 3.0+. Нагадаємо, що швидкість USB 2.0 до 480 Мбіт/с, а стандарт 3.0 починається від 5 Гбіт/с.
Але для чого старий порт досі встановлюють на комп’ютерах, адже USB 3.0 сумісний з 2.0 можна підключити застарілий пристрій в новий інтерфейс. На те є кілька причин – поки читаєте, не забудьте поставити лайк і передплатити мій блог!
  • По-перше, це дорожче. Сам контролер 3.0 коштує дорожче, ніж 2.0. Тому на сучасних ПК, як правило, USB 3.0 багато не буває – тут відіграє роль банальна економія, а також нижчеописані причини.
  • По-друге, великі швидкості не завжди потрібні. Наприклад, навіщо клавіатурі та мишці величезна швидкість? А принтер? Та навіть зовнішня звукова карта непогано почувається на USB 2.0. А ось хорошій камері з великою частотою кадрів потрібна і відповідна швидкість — тут на допомогу якраз і приходить новий стандарт.
  • По-третє, пристрої, які працюють на USB 2.0, спокійно працюватимуть з новим інтерфейсом. То навіщо стільки нових портів? У нас досі дуже багато девайсів, які чудово працюватимуть із застарілою версією протоколу.
Особисто я на своїй практиці використовую USB 3.0 для двох цілей: швидкісне заряджання гаджетів від комп’ютера, а також для підключення зовнішньої камери, якій потрібна висока швидкість.

Який висновок?

USB 2.0 житиме ще багато років. Можливо, що стандарт завжди буде присутнім для підключення периферійного обладнання, якому не потрібні високі швидкості і велика сила струму. Незабаром на ПК буде USB 4.0, швидкість якого проб’є 40 Гбіт/сек, але, швидше за все, такий стандарт використовуватиметься тільки для вузькоспеціалізованих завдань. До речі, пройде ще трохи часу, ну може років 10 і світ забуде про гніздо USB Type-A і зафіксується на універсальному USB Type-C – цей порт вужчий, займає мало місця, а найголовніше, що вилку можна встановити з будь-якого боку.

Зараз читають  Чи можна використовувати зубну пасту для чищення екрана смартфона

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.