Як почистити клавіатуру комп’ютера: поради експертів

Ці поради допоможуть вам позбутися бруду на клавіатурі - від класичного шейкдауну до купання клавіш.

Час читання: 4 хв.

Клавіатура – ​​це наш вхід у цифровий світ. Вони дозволяють нам спілкуватися, шукати, грати, вчитися та керувати. Чому ж ми ставимося до них так, ніби це просто ще один кітчевий аксесуар на захаращеному столі?

Реклама

Бруд, пил і крихти від їжі можуть стати причиною неакуратного (якщо не сказати негігієнічного) поводження з периферійним пристроєм, яке, якщо його довго не доглядати, зрештою порушить працездатність вашого пристрою і вас самих. Для тих, хто віддає перевагу вбудованій клавіатурі, пропонуємо ознайомитися з нашими порадами з чищення ноутбука. В іншому випадку зберіть свої засоби для чищення і читайте далі, щоб дізнатися, як упорядкувати окрему клавіатуру.

Переверніть її догори ногами

Найочевидніше рішення — і найпростіше: Переверніть всю клавіатуру вгору дном, дайте їй кілька разів струснутися і подивіться, що ви виявите.

Можливо, спочатку вам захочеться вийняти вилку з розетки або вимкнути бездротову функцію. І ми радимо вам покласти паперовий рушник чи серветку, щоб зібрати сміття. Коли безпечна зона буде створена, переверніть аксесуар так, щоб клавіші були повернені вниз, та натисніть.

Спробуйте потримати дошку під різними кутами і поплескати нею по всій поверхні, щоб звільнити від частинок, що пристали. Очікуйте каскаду залишків тіста, вій, суміші, клітин шкіри, що відмерли, і всього іншого, що пробралося між клавішами з моменту їх останнього чищення. Якщо ви використовуєте клавіатуру зі знімними ковпачками (наприклад, механічну), акуратно зніміть їх та ще раз струсіть панель у перевернутому стані.

Не забудьте прочистити стіл після збирання (в ідеалі з антибактеріальним спреєм). Це не тільки забере всі залишки клавіатурного сміття, але й знищить мікробів.

Вичистіть бруд щіткою

Ваш пристрій все ще викликає огиду? Можливо, настав час придбати щітку для клавіатури, які бувають різних форм та розмірів і допомагають вимітати бруд, що ховається під розкладкою QWERTY. Вибирайте міні-щітки з дерева, пластику, білі, чорні, з кольоровим акцентом, поодинокі, що входять до складу багатофункціонального набору інструментів.

Або, для наших читачів DIY: Візьміть звичайну зубну щітку або щітку для пляшок, проведіть нею між ключами, і вуаля! Ще одна купа забутих продуктів.

Продуйте клавіатуру

Не всі хочуть поратися із забрудненою клавіатурою, і тоді на допомогу приходить наступний варіант. Air Duster – він же “консервоване повітря”, він же “стиснене повітря”, він же “газ для видалення пилу” – використовується для видалення пилу та бруду за допомогою струменя під тиском.

Однак перед тим, як вставити схожий на соломинку пластиковий шланг і приступити до розпилення, необхідно вжити деяких запобіжних заходів. Наприклад, очистіть стіл від усього, що не прибито, тому що консервоване повітря здує все, що опиниться на його шляху, включаючи уламки клавіатури. Найкраще робити це на вулиці або над ванною або великою раковиною (або в особистому просторі особливо ненависного колеги).

Покладіть клавіатуру боком на рівну поверхню, а потім, використовуючи пилозбірник відповідно до інструкції, проведіть соломинкою по щілинах і зробіть кілька коротких ударів. Проведіть по клавіатурі ще кілька разів і повторюйте процес, доки залишитеся задоволені.

Ви можете бути здивовані тим, як багато сміття вилітає, навіть якщо ви не їсте за столом або у вас є домашні тварини, які забираються на стіл у невідповідний момент.

Знову ж таки, зняття кришок з клавіш зробить цю практику більш ефективною. Тільки пам’ятайте, що консервоване повітря має тенденцію створювати конденсат, часто залишаючи калюжі вологи або інею. І, будь ласка, не замінюйте консервоване повітря на повітряний компресор, який використовується для заправки автомобільних шин і може пошкодити техніку занадто сильним тиском або часто присутніми хімічними речовинами.

Заберіть гель, що чистить

Один з неприємних, але ефективних способів очищення клавіатури – це гель для чищення (або жувальна гумка, або слиз, або як його ще називають в наші дні).

Желатиновий клей, доступний у різних кольорах, щоб відповідати вашому персональному бренду, збирає пил та бруд, просочуючись у найдрібніші тріщини клавіатури та прилипаючи до будь-яких крихт, яких він стосується.

Більшість замазок можна використовувати доти, доки вони не почорніють або не перестануть збирати сміття, після чого їх слід викинути. Очищати гель не потрібно; насправді його слід тримати подалі від води (а також від екранів, наприклад, телефону або комп’ютера). Варто відзначити, що деякі бренди можуть залишати по собі маслянисті сліди – ще один привід для чищення, тому перед покупкою почитайте відгуки.

Помити ключі

Ця порада не для всіх: тільки тим, у кого механічна клавіатура зі знімною стільницею, варто дотримуватися цих інструкцій. Для початку швидко сфотографуйте повністю зібрану клавіатуру, щоб згодом не переплутати літери, цифри та команди. Потім просто замочіть ковпачки в ємності з мильною водою – підійде посудна або ручна. Через кілька хвилин, але до того, як пальці почнуть підтискатися, протріть їх невеликим пензликом або ганчірочкою і покладіть на повітря. Так що не намагайтеся робити це, якщо у вас стискають терміни або ви пишете Великий американський роман.

Почистіть всю електроніку

Тепер, коли покінчено з клавіатурою, саме час перейти до іншої електроніки, яка може забруднюватися в процесі регулярного використання. Ми допоможемо вам почистити все – від телефону, планшета, навушників, ноутбука, настільного комп’ютера та миші до телевізора, розумної колонки, ігрового контролера, смарт-годинника та фітнес-трекера.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.