Статті

Чому телефон не заряджається більше 80 відсотків

Share
Час читання: 3 хв.

Деякі користувачі помічали, що їх смартфон не повністю заряджається, і рівень заряду батареї зупиняється на 80%. Найчастіше це відбувається після нічної зарядки – власник відключає смартфон від мережі вранці, але незважаючи на тривалий час заряджання, пристрій все ще не повністю заряджено. Така поведінка смартфона найчастіше не вказує на збій чи проблеми з батареєю. У більшості випадків неповний заряд з’являється через конкретну функцію на пристрої – «Нічна (розумна) зарядка».

Що таке «Нічна зарядка» або «Розумна зарядка»?

Незважаючи на невибагливість літій-іонних акумуляторів, які встановлені у всіх сучасних смартфонах, при їх зарядці потрібно дотримуватись певних правил. Так, якщо залишати смартфон на ніч, підключеним до мережі, ємність батареї буде зменшуватися трохи швидше. Але оскільки користувачам простіше залишити телефон на зарядці на ніч, виробники впровадили особливу функцію, спрямовану на продовження життя акумулятора.

Суть функції “Нічна зарядка” або “Розумна зарядка” в тому, що смартфон при підключенні до мережі заряджається до 80%, після чого пристрій програмно припиняє надходження живлення. Відновлюється процес зарядки тільки ближче до ранку та підйому власника. Приблизно за 30-60 хвилин до цього часу смартфон «доотримує» 20% заряду, що залишилися, і до того моменту, як власник прокинеться і візьме смартфон в руки, той буде повністю заряджений.

Функція “Розумна зарядка” розпізнає час пробудження власника за допомогою штучного інтелекту, на базі якого працює. Так, за основні дані під час аналізу режиму сну технологія приймають такі:

  • Статистику за певний період часу – у скільки власник лягає спати і скільки прокидається. Функція може окремо аналізувати дані для будніх днів та вихідних, через що їй потрібен якийсь час, перш ніж вона почне працювати.
  • Встановлені ранкові будильники.
  • Вибраний часовий пояс.

Використовуючи цю інформацію, штучний інтелект може зрозуміти, в який момент необхідно відновити живлення від мережі, уникнувши перезаряджання телефону.

Незважаючи на загальний принцип роботи цієї функції, якість виконання може відрізнятися на різних брендах смартфонів. Якщо смартфон не встигає зарядитися до 100% до пробудження власника та зупиняється лише на 80%, причин може бути декілька:

  • Функція «Розумна зарядка» загалом погано реалізована на смартфоні цього бренду. Підтвердити цю інформацію можна на форумах про смартфони конкретного виробника, де негативні відгуки про цю проблему могли залишити інші користувачі.
  • Функцію тільки недавно включили, тому штучний інтелект не встиг зібрати всі дані та підлаштуватися під поведінку власника. На це може знадобитися понад тиждень.
  • Режим сну та розпорядок дня власника сильно варіюються день у день – час пробудження та відходу до сну змінюється більш ніж на кілька годин щодня, через що функція не може визначити закономірність та встановити правильний час дозаряду.

Що робити, якщо смартфон заряджається лише до 80%?

Хоча функція «Нічна зарядка» спрямована на продовження терміну служби батареї, багато користувачів змінюють смартфони раніше, ніж акумулятор вимагатиме заміни. Якщо оптимізована зарядка ще й позбавляє власника повністю зарядженого смартфона, то функцію рекомендується відключити. Зробити це можна так:

  1. Відкрийте налаштування смартфона.
  2. Виберіть розділ «Акумулятор» або «Живлення».
  3. Знайти функцію “Нічна зарядка”, “Оптимізована нічна зарядка” або “Розумна зарядка”.
  4. Деактивувати повзунок поруч із нею.

Щоб знайти потрібну функцію, можна також скористатися пошуковим рядком налаштувань.

Якщо проблема не зникла або функція була вимкнена, то причина може бути в неполадках з акумулятором. Наприклад, його ємність сильно зменшилася через тривалий термін служби або він почав неправильно відображати рівень заряду через несправність. Виправити ці проблеми зможе лише заміна батареї.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    iOS 18 офіційно доступна: Власники старих iPhone можуть радіти

    Відбувся довгоочікуваний реліз iOS 18 та iPadOS 18, які принесли нові можливості для кастомізації робочого…

    16.09.2024

    Не плануєте брати iPhone 16? Дізнайтеся, що готує iPhone 17

    Серія iPhone 16 не пропонує великої кількості нових функцій, тому деякі користувачі можуть замислитися, чи…

    16.09.2024

    Гучне нововведення Apple отримало схвалення від влади

    Apple отримала сертифікат затвердження для нової функції здоров'я в Apple Watch, повідомляє MacRumors. Мова йде…

    16.09.2024

    Порт USB-C на iPhone 16 забезпечує надшвидку роботу

    Компанія Apple відмовилася від свого фірмового порту Lightning на користь USB-C з випуском серії iPhone…

    16.09.2024

    Штучний інтелект з умінням міркувати: можливості моделі О1 від OpenAI

    OpenAI випустила нові мовні моделі під назвою o1, які здатні вирішувати складні завдання крок за…

    16.09.2024

    Apple незадоволена якістю своїх Apple Watch SE: Чи вплине це на випуск

    Якщо ви мали можливість користуватися iPhone 5c, то знаєте, наскільки непрактичним був його пластиковий корпус.…

    16.09.2024