Як визначити, чи є у вашому телефоні шкідливе ПЗ

Ваш телефон став погано працювати? Ось як перевірити, чи не винне в цьому шкідливе ПЗ, і що робити в цьому випадку.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ваш смартфон – це міні-комп’ютер, який поміщається в кишені, тому, як і ваш ноутбук, він також уразливий для шкідливих програм. На мобільному пристрої це може бути шпигунське, рекламне або здирницьке ПЗ.

На жаль, іноді буває складно визначити, чи заражений ваш пристрій. Так і задумано, адже ті, хто стоїть за шкідливим ПЗ, не хочуть, щоб ви знайшли їхню програму і видалили її. Це означає, що ви повинні самі стежити за ознаками тривожної активності.

iOS проти Android: Яка ОС вразливіша?

Android за своєю суттю є відкритою екосистемою, що має свої переваги, але також робить операційну систему більш вразливою для шкідливих додатків, ніж iOS від Apple. Google домоглася певних успіхів: у звіті від 2021 року зазначається, що зловмисникам довелося проявити більше винахідливості, щоб встановити свої шкідливі додатки на Android-пристрої. Однак додатки-дропери “Троянський кінь”, які використовують для крадіжки банківських реквізитів, однаково здобули понад 300 000 завантажень у Google Play лише за чотири місяці того року.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо у вас є iPhone, ви можете подумати, що все це до вас не стосується. Зрештою, ідея про те, що Mac не заражаються вірусами, поширюється і на всі інші пристрої Apple, вірно? Помиляєтеся. Дійсно, ймовірність зараження iPhone шкідливим ПЗ нижча, ніж у телефонів на Android, завдяки суворому процесу затвердження Apple, але це не означає, що вони застраховані від нього. Також було виявлено, що ізраїльська фірма використовує календар iCloud для зараження iPhone.

Тому незалежно від того, яка у вас мобільна операційна система, важливо залишатися пильним. Ніколи не знаєш, коли в нешкідливому на перший погляд додатку виявиться мерзенне корисне навантаження.

Ознаки того, що ваш телефон може бути заражений

Як же визначити, що ваш телефон заражений шкідливим ПЗ? Це не завжди очевидно, але ось кілька ознак, на які варто звернути увагу:

1. Спливаюча реклама, яка не зникає

Якщо ви раптом стали бачити багато реклами в певному застосунку – або навіть коли жоден застосунок не відкрито, – можливо, ви заражені рекламним ПЗ. Ці настирливі спливаючі вікна можуть отримувати гроші за кліки по рекламі, намагатися заразити вас більш серйозним шкідливим ПЗ або давати посилання на шахрайські пропозиції. Нещодавно компанія Bitdefender виявила, що 60 000 застосунків для Android у Google Play Store містять рекламне ПЗ, тож це досить поширена проблема. Що б ви не робили, не натискайте!

2. Незрозумілі платежі у вашому рахунку

Перегляньте рахунок за телефон або виписку за кредитною карткою і переконайтеся, що ви можете пояснити всі витрати. Якщо ні, є ймовірність, що ви стали жертвою шахрайства під назвою “краммінг”, коли до вашого телефону додаються небажані послуги, за які стягується плата. У минулому операторів бездротового зв’язку звинувачували в тому, що в деяких випадках вони не звертають на це уваги, щоб отримати відсоток від щомісячного тарифу, тож ви маєте бути уважними та відстежувати всі фіктивні платежі.

3. Акумулятор розряджається швидше, ніж очікувалося

Хоча з часом батарея розряджається природним чином, ви не повинні помітити різкого скорочення часу автономної роботи за звичайного зносу. Можливо, шкідливе ПЗ перехоплює компоненти вашого телефону для виконання фонових завдань або навіть таємного відтворення відео, внаслідок чого батарея потребує підзарядки швидше, ніж очікувалося.

4. Телефон перегрівається

У звичайних умовах телефон не повинен бути гарячим на дотик, але деякі шкідливі програми можуть перевантажувати внутрішній процесор або механізм заряджання. Наприклад, шкідлива програма Loapi здатна перегріти і навіть розплавити ваш телефон. Якщо ваш телефон перегрівається, рекомендуємо відключити його від усіх джерел живлення і вимкнути. Залишений без нагляду, гарячий телефон може стати причиною пожежі та навіть вибуху.

5. Ваш телефон працює повільніше, ніж зазвичай

Якщо ваш пристрій було зламано, шкідливе ПЗ може перевантажувати компоненти телефону і змушувати виконувати прості завдання довше, ніж потрібно. Протягом багатьох років ми бачили, як відеоролики з приколами, індійські персонажі, уразливості в програмному забезпеченні, шпалери і текстові рядки ламають телефони, але якщо ваш телефон раптово сповільнюється і навіть падає, причиною може бути шкідливе ПЗ.

6. Обриви дзвінків і поганий зв’язок

Вихідне з’єднання з іноземним сервером може порушити здатність вашого телефону підтримувати стабільне Wi-Fi або стільникове з’єднання, що призведе до погіршення якості зв’язку і частих обривів дзвінків. Якщо інші пристрої, під’єднані до того ж Wi-Fi, працюють нормально, і ніхто більше не відчуває проблем з обривом дзвінків, винуватцем може бути шкідливе ПЗ. (Низька якість дзвінків і сторонні звуки також можуть бути ознакою того, що ваш телефон прослуховується, що є окремою проблемою).

7. З’явився несподіваний додаток

Іноді завантажуваний додаток може містити шкідливе ПЗ, яке встановлює додаткові програми. Перегляньте список додатків і переконайтеся, що ви впізнали і хочете встановити все, що є на телефоні. Якщо ви виявили щось несподіване, не відкривайте цей додаток.

Як видалити шкідливе ПЗ із телефону

Ви оглянули свій телефон і виявили щось підозріле, або у вас є один чи кілька симптомів шкідливого ПЗ. Що тепер робити? Ось кілька кроків, які ви можете зробити:

1. Увійдіть у безпечний режим на Android

Якщо у вас телефон на базі Android, спробуйте зайти в безпечний режим. Процес може відрізнятися залежно від виробника телефону, але більшість нових пристроїв вимагають утримувати кнопку живлення, а потім довго натискати на кнопку вимкнення, поки не з’явиться опція входу в безпечний режим. Подібно до безпечного режиму в Windows, цей режим вимикає сторонні додатки на вашому телефоні, тож ви можете безпечно перевірити все незвичне, видалити всі додатки, які, на вашу думку, можуть бути зараженими, а потім повернутися до звичайного режиму, щоб перевірити, чи було усунуто проблему.

Щоб зробити це на iPhone, ваш телефон має бути зламаний, тому для більшості користувачів це не буде прийнятним рішенням. Однак у Apple є функція під назвою Lockdown Mode, яка обмежує функціональність пристрою, якщо ви піддаєтеся атаці шкідливого ПЗ або хакерів.

2. Сканування на віруси

Якщо ви нічого не можете знайти самостійно, саме час встановити хороший антивірус, особливо якщо ви використовуєте пристрій на базі Android. Але не завантажуйте безплатний додаток із написом “антивірус” в описі. Багато з них або не працюють, або самі є таємним шкідливим ПЗ. Користуйтеся послугами надійних компаній, таких як Bitdefender, Kaspersky, Norton і McAfee, які мають власні антивірусні програми. Ми рекомендуємо придбати один із них, перевірити його на наявність вірусів і дозволити програмі видалити всі знайдені шкідливі програми.

3. Скиньте налаштування пристрою

Якщо не вдається знайти іншого рішення, щоб позбавити пристрій шкідливого ПЗ, єдиним виходом може стати скидання налаштувань до заводських і почати все з чистого аркуша. Це очистить ваш телефон і, сподіваюся, видалить усі шкідливі програми. Якщо у вас є резервна копія телефону, зроблена до того, як він вийшов з ладу (а вона повинна бути), ви можете спробувати відновити його з цієї точки.

На iPhone зайдіть у “Налаштування” > “Загальні” > “Скинути” і зітріть пристрій. Якщо у вас є життєздатна резервна копія iCloud, ви можете слідувати нашим вказівкам. Власникам Android може знадобитися знайти інструкції, специфічні для виробника їхнього телефону. Для пристрою Samsung відкрийте “Налаштування” > “Загальне керування” > “Скидання” > “Скидання даних до заводських значень”, що допоможе вам впоратися з цим завданням. Можна відновити з резервної копії на Google Диску, якщо дотримуватися цих інструкцій.

Як уникнути шкідливого ПЗ

Шкідливе ПЗ – це не жарт. Щоб не стати жертвою атаки, будьте уважні до того, що ви завантажуєте. Наприклад, перш ніж завантажувати будь-що, уважно прочитайте відгуки про застосунок, щоб переконатися, що люди отримують те, що рекламують, хоча будьте напоготові, якщо ви бачите підозріло високі оцінки та відгуки, що повторюються, про застосунки без назви. Це може бути ситуація “плати за гру”. Якщо додаток пропонує вам пропозицію, якої ви, можливо, не очікували, або просить надати особисту інформацію, подумайте двічі, перш ніж передавати її.

Також слід звернути увагу на дозволи, які ви надаєте своїм додаткам. Як правило, слід надавати доступ лише до тих функцій, які, на вашу думку, необхідні застосунку. Якщо, наприклад, додаток для обміну повідомленнями просить здійснювати дзвінки або отримати доступ до камери, це може бути поганим знаком. Користувачі Android і iPhone можуть отримати доступ до менеджера дозволів у відповідних налаштуваннях конфіденційності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.