Чому не варто відповідати на дзвінок із незнайомого номера

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Ми живемо в століття зростаючої телекомунікації – крім доступу в інтернет залишилися актуальними ще й звичайні дзвінки на мобільний телефон. Часом, нам телефонують дуже часто всі кому не лінь – від спамерів до шахраїв. Інший раз за день приходять десятки дзвінків. Мало хто ставить смартфон у беззвучний режим, а потрібні номери додає в білий список – багато хто відповідає на всі дзвінки.

Реклама

Ми знайшли 5 причин не брати слухавку, якщо номер під час вхідного дзвінка вам не відомий і не асоціюється зі списком контактів.

Шахрайство

Що частіше ви братимете слухавку з незнайомого номера, то вищий ризик потрапити на вудку шахраїв, які використовують різні психологічні прийоми з однією єдиною метою – отримати від вас гроші.

На жаль, сучасна IP-телефонія влаштована так, що абонент, який телефонує, може перебувати в будь-якій точці земної кулі, а номер, який відображається під час вхідного дзвінка, можна поставити будь-який. Тому, якщо вам телефонують із банку або з “органів”, а ви все-таки взяли слухавку, то подякуйте співрозмовникові за інформацію та самостійно зателефонувати в ту установу, звідки нібито йде дзвінок.

На жаль, практика показує, що навіть ті, хто знає про шахрайство за допомогою телефонного дзвінка, однаково потрапляють шахраям на вудку.

Роботи

Більша частина дзвінків, які надходять нам із різних номерів, надходять від роботів. В інтернеті є десятки сервісів, які за кілька копійок генерують будь-який голос, чим користуються активно спамери. Ви берете слухавку, а приємний голос вам пропонує будь-яку послугу або товар.

Більшість чесних бізнесменів ніколи не будуть рекламувати свою справу за допомогою небажаного дзвінка – тут є ризик нарватися на компанію-одноденку або ж зовсім стати жертвою з першого пункту цієї публікації.

Дзвінок-скидання

Дуже часто під час вхідного дзвінка ми не встигаємо вимовити банальне “Алло”, як дзвінок скидається. За якусь частку секунди йде розрив виклику. Навіщо це потрібно? Тут усе просто – нечесні люди, які займаються збором бази телефонних номерів для спаму або шахрайства, у такий спосіб перевіряють, працює номер чи ні.

А в разі, якщо дзвінок одразу не скидається, а скидання відбувається через кілька секунд, то це може означати, що збирачі перевіряють, чи належить номер людині, а не розумному роутеру, відеокамері або шлагбауму. Особливо розумні ділки вміють автоматично розпізнати стать і приблизний вік, щоб ретельніше сортувати базу даних із телефонними номерами.

Кому ви потрібні, вам напишуть

А чи помітили ви, що зараз рідко хтось комусь телефонує? Особисто я завжди спершу напишу в месенджер або SMS, перш ніж зателефонувати. А раптом людині незручно розмовляти? Ось ця ознака може допомогти вам зробити правильний вибір. Жива людина скоріше напише вам за допомогою WhatsApp, ніж буде одразу телефонувати. Імовірність того, що вам телефонують одразу і це буде корисний дзвінок низька, якщо до цього не написали вам.

Тут варто розуміти, що якщо ви активно подаєте оголошення або ж чекаєте дзвінків, то слухавку потрібно брати з усіх номерів. А ось якщо ви ніде номер свій не світите, а він відомий тільки близьким і родичам, то потрібно подумати, перш ніж знімати слухавку. Наприклад, літні люди зателефонують, ніж напишуть – це потрібно враховувати. Також потрібно враховувати і те, що у близьких і знайомих може змінитися номер або ж статися екстрена ситуація, коли вони не можуть зателефонувати саме зі свого номера.

P.S. Варто також розуміти, що організації можуть телефонувати з різних номерів. Наприклад, номер мого банку додано до білого списку, але мені ніколи не дзвонили з нього, а дзвонили завжди з інших. Цей нюанс необхідно також враховувати.

Також можна скористатися спеціальними додатками для смартфона, які показують, звідки дзвонять, і фільтрують небажані виклики. Така послуга також є і у мобільного оператора, але вона часто платна.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Лужна Софія
Лужна Софія
Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: