Яку захисну плівку купити для телефону

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 5 хв.

Флагманські смартфони оснащені гарними дисплеями. Чи варто закривати їх захистом екрана? Ми розберемося в цьому та пояснимо різницю між PET, TPU, загартованим склом та нанорідкістю.

Реклама

Велика подряпина на телефоні – це як свербіж у мозку, до якого ніяк не дістатися. Крім того, це знижує вартість пристрою під час перепродажу, коли ви захочете його оновити. Захисний екран може зберегти поверхню в первозданному вигляді, але купити його складніше, ніж слід. Варто також поцікавитися, чи він потрібен взагалі сучасним телефонам.

Наберіть у пошуковій системі Amazon «screen protector», і ви, швидше за все, будете приголомшені результатами. Тут так багато брендів, типів та цін, що у вас голова піде кругом. На щастя, захисні екрани можна розділити на кілька простих типів, кожен з яких має свої переваги та недоліки.

Чи справді мені потрібний захист екрана?

З часів iPod скло вашого телефону стало набагато стійкішим до подряпин. Скло Gorilla Glass від Corning не подряпається, якщо потерти його ключами чи дріб’язком, а це вже великий крок уперед. Екран iPhone Ceramic Shield, також від Corning, має бути ще міцнішим. Однак він не є подряпаним, як вважають деякі.

Подивіться, наприклад, на мій Google Pixel 2. Подряпини не глибокі, але вони безперечно є. Ці подряпини, швидше за все, з’явилися від піску та інших частинок, що містять тверді мінерали. Кварц та топаз мають твердість за шкалою Моосу 7 і 8 відповідно. Будь-який предмет твердіший за ваш екран подряпає його, і хоча компанія Corning офіційно не опублікувала рейтинг твердості скла за шкалою Мооса, більшість тестерів визначили, що він знаходиться між 6 і 7 (найвище значення — 10 — твердість як у алмазу).

Так що так, ваш екран все ще може подряпатись, і причиною тому, швидше за все, пісок у вашій кишені чи сумці. Якщо ви бажаєте уникнути подряпин на екрані телефону, вам знадобиться захисний екран. Ці покриття, що наклеюються на екран, не ідеальні – зазвичай їх максимальна оцінка становить 7 або 8 балів за шкалою Мооса, що трохи краще, ніж у Gorilla Glass, – але вони дозволять вам без побоювань покласти телефон в кишеню.

Найголовніше, що якщо протектор подряпається, ви зможете легко замінити його, зберігши екран у первозданному вигляді для подальшого перепродажу. Однак, який тип протектора екрана краще вибрати?

Поліетилентерефталат (ПЕТ)

ПЕТ – це тип пластику, який зазвичай використовується у пляшках для води та контейнерах для їжі. Захисні плівки з ПЕТ забезпечують найменший захист від подряпин та ударів, але вони дуже дешеві, легкі та тонкі, і, як наслідок, менш помітні після нанесення на телефон.

Крім того, вони досить гладкі на дотик, на відміну від міцнішого, але гумового TPU. PET також трохи жорсткуватий, тому його не можна використовувати на телефонах із вигнутими екранами. Якщо ви хочете вибрати PET, я рекомендую Tech Armor.

Термопластичний поліуретан (TPU)

Коли ви думаєте про старі захисні екрани, ви, ймовірно, маєте на увазі TPU. Це гнучкий пластик, який завдає маси клопоту при установці (потрібно використовувати спрей і вичавлювати безліч бульбашок), не дуже гладкий на дотик (завдяки своїй майже гумовій текстурі) і додає відблиски на екран телефону типу «апельсинової кірки».

Тим не менш, вона підходить для будь-якого телефону, має кращий захист від ударів, ніж поліетилен, і має обмежені можливості самовідновлення дрібних подряпин. Такі бренди, як IQ Shield, пропонують TPU за дуже доступними цінами, тоді як плівка InvisibleShield від Zagg коштує трохи дорожче.

Плівки Zagg випускаються в різних стилях, залежно від того, який зовнішній вигляд, відчуття і функції ви хочете отримати. Однак майте на увазі, що не всі стилі доступні для всіх телефонів, а деякі телефони взагалі не мають варіантів з TPU. І IQ Shield, і Zagg поставляються з гарантією на заміну, хоча гарантія Zagg більш всеосяжна, тому і ціна вища.

Загартоване скло

Це дідусі захисних екранів. Вони не мають здатність до самовідновлення, як TPU, але вони більш міцні з точки зору захисту від подряпин і падінь, і в наші дні вони досить недорогі.

Компанії amFilm і Maxboost пропонують доступні за ціною скляні протектори, що мають високу твердість за шкалою Моосу. Скляні протектори Zagg також представлені у більшій кількості різновидів з такими функціями, як конфіденційність або антивідблиск. Однак, оскільки скляні протектори товщі, вони набагато помітніші на екрані, що не дуже добре, якщо ви віддаєте перевагу естетиці «таючого в екрані».

Нанорідкість

У наші дні на ринку також можна знайти рідкі захисні засоби для екрану, які стверджують, що можна захистити телефон, просто нанісши на нього розчин, а потім стерши його. Ці захисні засоби мають безліч недоліків, через які їх важко рекомендувати. Хоча вони і забезпечують певний рівень додаткового захисту, їх шар настільки тонкий, що сильні подряпини можуть легко проникнути на екран, що зводить нанівець ціль використання протектора екрану.

Крім того, ви не можете просто зняти його та замінити іншим захисним екраном. У більшості продуктів говориться, що з часом вона стирається (хоча немає жодного видимого способу визначити, коли саме). Це ускладнює тестування, оскільки ви не можете просто подряпати і відклеїти продукт — неясно, чи подряпаєте протектор або екран під ним. Загалом, я рекомендував би відмовитися від рідких коштів.

То який протектор екрану краще?

Не звертайте особливої ​​уваги на рейтинг твердості, який рекламують бренди — більшість із них використовують шкалу твердості ASTM, в якій найтвердіший олівець (9H) м’якший за загартоване скло, що робить його марним показником захисту. Шкала Мооса, в якій не використовується буква «H», набагато корисніша, хоча на коробці вона звучить не так гарно. Якщо ви не впевнені в твердості конкретного бренду, пошукайте, чи хтось його перевіряв сам за допомогою набору Мооса.

На мій погляд, більшості людей найкраще підійде протектор із загартованого скла. Вони найбільш приємні на дотик, запобігають найбільшій кількості пошкоджень і доступні за цілком прийнятними цінами. Якщо ви дуже прискіпливі до зовнішнього вигляду, вам може більше сподобатися PET або TPU (оскільки вони не такі помітні після нанесення на телефон), тим більше що плівки типу TPU можуть забезпечити захист від краю до краю на телефонах з вигнутими екранами. Я б уникав рідинного захисту, якщо ви не знаєте, що не збираєтеся використовувати жодну з них.

Якщо вам потрібний захист від ударів, купіть чохол

Проте захист екрана – це лише одна частина головоломки. Ці плівки допоможуть вам уникнути подряпин і забезпечать деякий захист від ударів, але якщо ви боїтеся упустити телефон, купіть чохол. Протектор екрана не захистить задню панель телефону, краю або навіть кути екрана. Хороший чохол (особливо з губою над екраном) захистить від падінь більше, ніж будь-який захисний екран.

Я рекомендую чохол OtterBox серії Symmetry, але у нас є інші варіанти для флагманських телефонів цього року, включаючи iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max і Samsung Galaxy S23, S23+ і S23 Ultra.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: