Статті

У 2024 році ноутбуки виглядатимуть зовсім по-іншому

Share

Якщо 2023 був відносно спокійним роком для ноутбуків, то 2024 обіцяє стати потрясінням. Починаючи з чіпів зі штучним інтелектом і закінчуючи ARM, ми побачимо, як втілюються деякі речі, які вже багато років вирують у повітрі. Очікується, що навіть продаж персональних комп’ютерів підскочить завдяки цьому.

У результаті ми отримаємо ноутбуки, які зовні можуть виглядати звично, але при цьому будуть серйозним зрушенням у тому, як вони виробляються і використовуються, і навіть у тому, як вони функціонують.

Ефективність – це стрибок

Ноутбуки MacBook від Apple – це найдовговічніші ноутбуки, які ви можете купити сьогодні. Неважливо, про що ви говорите — про півтора або більше годин реальної роботи. Поки що немає жодного ноутбука на Windows, який міг би досягти таких же показників і при цьому забезпечити хоча б стерпну швидкодію.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Apple Silicon використовує технологію ARM, яка ретельно оптимізована в macOS і забезпечує неймовірну ефективність та високу швидкість роботи. Досі Intel покладалася на старі технології та грубу силу для підвищення продуктивності з покоління в покоління, але ефективність продовжувала страждати. Рідко коли в наших оглядах зустрічаються ноутбуки на базі Intel, які можуть похвалитися навіть значною часткою Apple.

Ситуація має кардинально змінитись з появою Meteor Lake, 14-го покоління процесорів Intel, які були представлені цього тижня. Meteor Lake є найзначнішою зміною в архітектурі Intel за останні роки. Він включає перший 7-нм техпроцес і чотириплиткову архітектуру, що об’єднує обчислювальну плитку з більш швидкими і ефективними ядрами E і P, плитку SOC з нейронним процесором (NPU) для енергоефективного ШІ, плитку GPU з більш швидкою графікою Intel Iris Xe LPG і плитку IO, що поєднує Thunderbolt 4 та PCIe Gen 5.0 на одному чіпі.

Існує безліч технічних деталей, пов’язаних з Meteor Lake, які виходять за межі цієї статті. Але досить сказати, що якщо обіцянки Intel здійсняться, то ноутбуки на базі Windows стануть швидше і ефективнішими, ніж будь-коли. Чи зможуть вони конкурувати з останніми моделями Apple, поки що невідомо, але, принаймні, розрив має стати набагато меншим.

Але Intel не самотня у прагненні підвищити швидкість роботи та збільшити час автономної роботи. Qualcomm анонсувала Snapdragon X Elite, у якому використовуються процесор Oryon та графічний процесор Adreno, а також спеціальний NPU. Чіп має 12 високопродуктивних ядер, що працюють на частоті до 4,25 ГГц, по два ядра за раз, за ​​базової швидкості 3,8 ГГц. Qualcomm стверджує, що 4-нм техпроцес дозволяє домогтися продуктивності процесора, вдвічі перевищує Intel Core i7-1260P, при цьому споживаючи на 68% менше енергії. Можливо, вражаючим є той факт, що Snapdragon X Elite може бути на 60% швидше, ніж Core i7-13800H, при цьому споживаючи на 65% менше енергії.

Якщо ці заяви виявляться вірними, то Elite X буде на 50% швидшим у багатоядерних завданнях, ніж Apple M2. Це не так вражає з огляду на те, що Apple щойно випустила швидший M3, але навіть у цьому випадку Snapdragon X Elite обіцяє значно покращити продуктивність Windows on ARM, зберігши при цьому чудову ефективність платформи.

ШІ всюди, буквально

2017 року я писав, що ШІ — важлива технологія. Сьогодні, коли генеративний ШІ став домінуючою новиною, якщо не домінуючою технологією на практиці, моє твердження видається химерним. Але якщо відкинути весь галас, то 2024 року ШІ обіцяє прокласти собі дорогу в мобільні обчислення.

Вище ми бачили, що Intel та AMD вбудовують NPU у свої чіпсети для кращої підтримки різних реалізацій ШІ. AMD вже зробила щось схоже зі своїми чіпами серії Ryzen 7040, використовуючи технологію XDNA.

Головне питання полягає в тому, чого досягнуть ці технології ШІ? Intel вже говорить про те, що ШІ покращить час автономної роботи за рахунок зміни способів переходу процесорів в інший стан живлення та точнішої відповідності цих переходів потребам користувачів. Однак, крім деяких графічних додатків, ШІ в даний час має обмежене застосування. Однак ситуація повинна змінитись, як тільки апаратні засоби ШІ з’являться у ноутбуках.

Індустрії в цілому доведеться ще багато довести в плані корисності NPU, особливо якщо врахувати, наскільки потужними є графічні процесори при роботі з ШІ і як ШІ обробляється в хмарі. Тим не менш, якщо Intel, AMD і Qualcomm зможуть використовувати відносини з розробниками для реального використання NPU для прискорення різних завдань на ПК, це може бути переконливим і безпроблемним використанням ШІ, яке ми ще бачили.

Коли з’явиться ОС Windows 12?

Поки що це лише припущення, але, судячи з повідомлень, Windows 12 з’явиться десь у 2024 році. Чутки про те, як може виглядати нова операційна система, ходять різні, і деякі з них особливо інтригують.

По-перше, Windows 12 може бути модульною, з версіями, призначеними для конкретних форм-факторів та специфікацій ноутбуків. Як приклад можна навести версію під кодовою назвою “Next Valley”, яка підтримуватиме процесори Intel Meteor Lake.

Ще одна можливість, яка може з’явитися у Windows 12, – це покращений штучний інтелект. Поки достеменно невідомо, який саме вид ШІ з’явиться, але можливі такі варіанти, як розпізнавання зображень, копіювання та вставка з підтримкою ШІ, створення проектів з підказками та багато іншого. Можливо, Intel представить у Windows 12 деякі зі своїх власних очікуваних покращень роботи батареї за допомогою ШІ. Ми вже бачили, що Microsoft готова зробити з Copilot, оскільки вона інтегрувала ШІ безпосередньо в операційну систему, але неважко уявити, що компанія піде ще далі.

Продовження еволюції форм-факторів

Хоча 2023 був відносно нудним роком для ноутбуків, в ньому з’явилися деякі важливі тенденції.

Складні та двоекранні ноутбуки, такі як HP Spectre Foldable PC та Lenovo Yoga Book 9i, мають стати більш поширеними наступного року, сподіваємося, за доступнішими цінами. Багатьом користувачам потрібна гнучкість, і хоча типові конвертовані пристрої 2-в-1 і планшети з клавіатурою, що від’єднується – це вже початок, ніщо не дає такої гнучкості, як ноутбуки з кількома дисплеями. Більше того, це просто нові кумедні дослідження форм-фактору, що виходить за межі звичайного корпусу.

У 2024 році дисплеї продовжать удосконалюватися: OLED, QLED та mini-LED з’являться на більшій кількості ноутбуків та підвищать їхню продуктивність. Частота оновлення зростатиме, і 120 Гц стане такою ж поширеною, як і 60 Гц. Навіть IPS-дисплеї стануть кращими, а ноутбуки з неякісними панелями будуть зустрічатися все рідше і рідше.

Однак найпрактичнішою тенденцією 2023 стане збільшення кількості відмінних, але при цьому доступних ноутбуків. Asus Zenbook 14 OLED пропонує хорошу продуктивність та вражаючий дисплей всього за 700 доларів, і це один із багатьох видатних ноутбуків за ціною меншою за 1000 доларів. Очікується, що в 2024 році ми побачимо більше подібного, оскільки виробники ноутбуків на базі Windows щосили намагаються виділити свої продукти на тлі лінійки MacBook від Apple і запропонувати переконливі причини для покупки нового ПК.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

View Comments

  • Стаття проплачена компанією Майкрософт. Розказують казки про то шо віндовс буде працювати краще ніж мак. Ніхто на це не поведеться)))) Віндовсу для початку хоча б досягнути рівня швидкодії лінукса, який на тому ж залізі дає значно кращі значення, а вже потім розширятись на інше обладнання.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Все дуже серйозно. OpenAI посилює захист конфіденційності

    В останньому матеріалі видання Vox з'явилася інформація про те, що компанія OpenAI, відома своїми розробками в галузі…

    18.05.2024

    Відомо, що Apple не розповіла про новий iPad Pro

    На початку цього року купив новий MacBook Air. Це була 13-дюймова модель початкового рівня із…

    18.05.2024

    Microsoft випустить нову консоль Xbox у 2026 році

    Інсайдер під ніком TheGhostofHope, посилаючись на кілька "надійних джерел", розповів про плани Microsoft з випуску…

    18.05.2024

    В мережу потрапили шпалери та кольори Google Pixel 9

    Телефони Google Pixel завжди мали чудові шпалери. Перші кілька поколінь дивували нас живими шпалерами, розробленими…

    18.05.2024

    Компанія Apple змінила систему охолодження на новому iPad Pro

    Канал Phone Repair Guru опублікував відео розбирання 13-дюймового планшета iPad Pro, заснованого на новітній SoC…

    18.05.2024

    Samsung Galaxy Z Fold 6 вже протестували в Geekbench

    Майбутній флагманський смартфон Samsung Galaxy Z Fold 6 засвітився у базі синтетичних тестів Geekbench 6…

    18.05.2024