Частота оновлення і частота кадрів: у чому різниця

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У світі відео високої роздільної здатності та ігор на якість картинки впливають дві характеристики: FPS і частота оновлення, і, хоча ці два параметри різні, більшість користувачів не до кінця розуміють різницю між ними. Давайте розбиратися!

Що таке частота кадрів?

Частота кадрів – характеристика відеокарти і процесора, а не монітора. Якщо коротко – це кількість кадрів, яку графічний процесор може вивести на монітор за секунду.

Що вищий FPS, то детальнішим і якіснішим буде відео на екрані.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що таке частота оновлення?

Частота оновлення – це одна з найважливіших характеристик монітора. Щойно графічний процесор обробив відео, він відправляє картинку на екран. А з якою швидкістю оновлюватиметься зображення залежить уже від монітора.

Що вища частота оновлення екрана, то плавнішим буде відео.

Якщо графічний процесор, який підтримує швидкість 144 кадри на секунду, під’єднати до двох моніторів, скажімо, один має частоту оновлення 144 Гц або вище, а другий – 70 Гц. Монітор із вищою частотою оновлення відображатиме всі 144 кадри. Монітор із частотою оновлення 70 Гц покаже тільки 70 кадрів, що позначиться на якості відео.

За менш продуктивного графічного процесора, монітор із вищою частотою оновлення відображатиме відео більш плавно.

Так на що ж звертати увагу насамперед?

Обидва показники важливі, головне, щоб вони відповідали один одному. Графічний процесор повинен видавати FPS, який може “перетравити” монітор.

При цьому враховуйте такі моменти:

В іграх, особливо в шутерах від першої особи, FPS – це показник, який використовується для оцінки продуктивності системи. Більш високий FPS забезпечить реалістичне відображення будь-яких оновлень, внесених у гру. Для консолей рекомендований FPS – 30, а для ігрових комп’ютерів – 60.

При цьому іноді, навіть якщо частота оновлення вашого монітора і частота кадрів за секунду вашого графічного процесора можуть мати однаковий рейтинг, вони можуть не синхронізуватися одна з одною, і в результаті ви можете зіткнутися з розривами зображення. Тому, якщо вам трапиться оновити свій монітор або графічний процесор, обов’язково синхронізуйте їх разом, щоб забезпечити безперешкодний ігровий процес.

Висока частота оновлення екрана буде трохи важливішою, оскільки такий монітор забезпечить якісніше зображення.

Чи можна збільшити частоту оновлення кадрів у монітора?

Усе залежить від моделі монітора.

Перевірити, чи підтримує ваш монітор вищу частоту оновлення можна в налаштуваннях дисплея.

Натисніть клавішу WIN + I, щоб відкрити “Налаштування”.

Перейдіть у Система > Дисплей > Додаткові параметри дисплея.

У розділі “Виберіть частоту оновлення” клацніть меню, що розкривається.

Якщо в ньому вказано кілька частот оновлення, виберіть більшу і натисніть “Зберегти”.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.