Три причини, чому Linux ніколи не наздожене Windows

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У користувача ПК на сьогоднішній день є всього три варіанти – поставити Windows, купити комп’ютер від Apple з MacOS або ж скористатися однією зі збірок Linux. Великий плюс останніх у тому, що переважна більшість таких збірок безкоштовні, це робить Linux привабливим для бізнесу.

Не потрібно витрачати на кожне робоче місце гроші на операційну систему. Тільки от якщо Windows близька до ідеалу, то Linux ні. Давайте розберемося чому так відбувається – не забудьте підписатися на мій блог, якщо все ще цього не зробили.

Причина №1 – Над Linux працюють ентузіасти

Більшість ОС на базі Linux створюються і підтримуються ентузіастами, які на громадських засадах підтримують проект. Іноді у якої-небудь ОС на Linux немає навіть офісу, а всі ентузіасти живуть у різних країнах світу.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

А в компанії Microsoft працює понад 100 000 осіб, робота основних відділів якраз націлена на розробку операційної системи Windows. Що більше інженерів працює над продуктом, то кращим він буде – це аксіома. А ось якби зібрати всі ресурси людей, які працюють над Linux, то, можливо, у них би вийшло створити гідного конкурента Windows. Але, на жаль, збірок на основі Linux сотні, а Windows, за фактом, одна.

Причина №2 – Мало програмного забезпечення

Під Linux немає багатьох програм, особливо вузькоспеціалізованих для бізнесу або роботи підприємства. Тут все логічно зрозуміло – розробникам простіше створити застосунок під Windows, оскільки комп’ютерів на цій ОС більшість. Для чого створювати і підтримувати продукт, яким користуватиметься зовсім невелика частка ринку?

Багато хто скаже, мовляв, навпаки – для Linux повно програм, можна підібрати все що завгодно. Так, аналоги знайти можна, але от чи буде та сама якість софту, що і під Windows? Наприклад, я так і не зміг нормально відкрити презентації під Linux, постійно якісь сюрпризи виникають на тому чи іншому об’єкті. Та навіть взяти звичайний Excel – іноді вміст просто не відображається коректно, особливо якщо аркуш йде з оформленням.

Причина №3 – Відсутність підтримки ігор

Багато хто купує комп’ютер не тільки для роботи, а й для розваг. Геймплей і графіка сучасних комп’ютерних ігор практично нічим не відрізняються від реальності. У Windows з іграми проблем немає – їх спеціально розробляють для цього середовища. У плюс працює і той факт, що у Microsoft є ігрова приставка Xbox.

У Linux з іграми складніше – не всі ігри вдасться запустити, так, є Steam, який популяризує ігри на пінгвінячій ОС, але 100% гарантії ніхто не дасть. Плюс до всього, мало запустити гру, потрібно видавати схожі значення за продуктивністю, як у Windows.

До речі, проблеми з відсутністю драйверів все ще дуже часто трапляються під Linux – розробники просто не хочуть витрачати час на випуск драйверів і задовольняються тільки Windows. Нещодавно попався принтер, який на офсайті мав драйвер тільки під одну операційну систему, хоча, був свіжим, модель 2023 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.