H, H+, E, 3G, 4G: що означають ці літери в телефоні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Усі бачили у верхній частині екранів своїх смартфонів позначення E, G, 3G, H, H+, 4G та інші. Вони показують, який протокол передачі даних використовується в даний момент часу. Розглянемо детальніше кожне позначення.

G (GPRS) – застарілий вид зв’язку, що з’явився наприкінці 90-х. Ця мережа найбільш повільна, її ще називають 2G. Якщо дивитися на офіційні дані, то технологія забезпечувала швидкість з’єднання до 172 Кбіт/с. За фактом вона зазвичай коливається від 50 до 100 Кбіт/с і підходила тільки для обміну простими повідомленнями.

Що означає “зв’язок Е”

E (EDGE) – це той самий GPRS, але з деякими поліпшеннями в плані швидкості зв’язку. Заявлено, що передача даних через EDGE відбувається на швидкості 470 Кбіт/с, хоча реальні виміри показали цифри близько 200 Кбіт/с. З цим зв’язком можна переглядати сайти, але дивитися відео або слухати музику онлайн не вийде.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що означає 3G

3G – третє покоління стільникового зв’язку, що поєднує технологію радіозв’язку і високошвидкісний інтернет. В її основі все ті ж стандарти GSM. У мережі використовується універсальна система мобільного зв’язку, а заявлена швидкість передачі даних становить 3.6 Мбіт/с. За фактом вона нижча, але навіть з урахуванням просідань можна без проблем відкривати інтернет-ресурси, використовувати месенджери і ділитися файлами. За бажання можливий перегляд відео в режимі онлайн, але якість запису навряд чи буде високою.

Що означає Н на телефоні

H (HSPA) – доопрацьований варіант 3G, в якому універсальна система зв’язку є сусідами з непоганою швидкістю передачі даних. Як заявляють розробники, вона досягає 14 Мбіт/с. Але може падати до мінімальних значень. Цей вид зв’язку забезпечує відносну свободу в інтернеті – дозволяє дивитися HD-відео, користуватися простими програмами, завантажувати невеликі файли тощо:

H+ (HSPA Plus) – наступна після HSPA версія мобільної мережі, яка кардинально покращує швидкість передачі даних. На прийом вона досягає 42 Мбіт/с, що можна назвати непоганим результатом навіть у наш час. З цією мережею не буде затримок з відкриттям сайтів, завантаженням і переглядом відео високої роздільної здатності.

Що означає 4G

4G (LTE, LTE-A) – мобільний зв’язок четвертого покоління, що забезпечує передачу даних на швидкості до 100 Мбіт/с. За якістю з’єднання він практично не поступається стаціонарному Wi-Fi. Цей формат дає змогу виконувати будь-які дії в інтернеті: переглядати відео з високою роздільною здатністю, слухати музику, працювати з софтом тощо.

У цій технології є просунута версія 4G+, яка вирізняється поліпшеними показниками за швидкістю (прийом даних 150-300 Мбіт/с). Також у цій версії є функція Voice over LTE, що значно покращує звучання голосу під час дзвінків. Крім цього завдяки цій фішці з девайса можна одночасно дзвонити і використовувати високошвидкісним інтернетом.

ВАЖЛИВО: Для поліпшення звуку Voice over LTE має бути в обох абонентів. Функції немає на старих пристроях і її не можна задіяти одразу на двох картах-сім (якщо їх дві в пристрої).

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.