Чим USB-флешки відрізняються від SSD і що краще купувати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

USB-флешка – це інструмент, який буквально є у всіх та кожного. Записати щось, перенести чи зберегти на майбутнє: придумати щось простіше і зручніше практично неможливо. Але запам’ятовувати інформацію здатні не тільки флешки, а й SSD-накопичувачі, які хоч і виконують ту саму роль, чомусь завжди коштують дорожче. Виходить, що це все-таки не одне й те саме? Спробуємо з’ясувати.

Що дешевше: USB-флешка або SSD-накопичувач

Почнемо із ціни. Вважається, що USB-флешки доступніші , ніж зовнішні SSD-накопичувачі. Насправді, це не зовсім так. В основі і тих, і інших пристроїв лежать чіпи NAND-пам’яті , які мають однакову структуру. Часто вони навіть виробляються на тих самих заводах, а на різницю в ціні в першу чергу впливає обсяг.

Якщо ви звернете увагу на доступні ємності, то, напевно, помітите, що серед USB-флешок найчастіше зустрічаються версії на 8, 16, 32, 128, 256 ГБ. Рідше – 512 ГБ. Дуже рідко трапляються моделі з накопичувачем на цілий терабайт. Для цілей SSD-накопичувачів правила гри будуть іншими. Оскільки на них зазвичай пишуть більші обсяги даних, то і ємність їм потрібна відповідна: від 256 ГБ і вище.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Природно, при такому розкладі твердотільники будуть дорожчими за USB-флешки , але, якщо вирахувати вартість кожного гігабайта, то вийде, що різниця в ціні вже не буде такою шокуючою.

Причина різниці в обсягах – цілі, для яких їх використовують. На флешки зазвичай записують невеликі обсяги. Сотні фотографій, відео із салютом на день міста, документи, таблиці, якісь презентації. Як правило, ці дані важать зовсім небагато і не мають величезної цінності для своїх власників. На відміну від даних, що зберігаються на SSD . На них записують або цілі віртуальні машини, бази даних, або сотні гігабайт відео з квіткокором та спецефектами.

Чим USB-флешка відрізняється від SSD-накопичувача

Якщо даних багато, і вони мають високу цінність, логічно докласти максимум зусиль, щоб мінімізувати ризик їхньої втрати. Домогтися цього дозволяє дотримання кількох важливих правил.

Більш якісні NAND-чіпи. Як і будь-яка продукція, вони теж можуть відрізнятися за надійністю, яка залежить від структури розташування блоків та кількості шарів. Чим їх більше, тим краще. Буває, найдешевші флешки оснащують відбракованими чіпами з витонченим діелектриком. Пристойні магазини такими не торгують, але вони удосталь представлені на майданчиках на кшталт AliExpress.

Захисні алгоритми. Як правило, під ними мають на увазі управління пошкодженими блоками, збирання сміття та вирівнювання зносу. Збір сміття – це об’єднання розрізнених даних з різних осередків воєдино, щоб вони не були розкидані по блоках, не перешкоджаючи запису нових даних. А вирівнювання зношування – це принцип рівномірного використання всіх блоків, щоб дані на них записувалися порівну. Це потрібно, щоб не допустити більшого зносу одних осередків та їхнього подальшого виходу з ладу, тоді як інші не використовуватимуться взагалі. Управління блоками – ні що інше як ротація із заміною пошкоджених осередків на працюючі запасні.

Щоб ротація стала можливою, накопичувач повинен мати який-небудь запас. Зазвичай під ці цілі виділяється близько 7% від загального обсягу пристрою. За замовчуванням резервні осередки не можуть використовуватися для запису даних. Вони потрібні тільки для того, щоб замінити вийшли з ладу. А коли це станеться, вирішить алгоритм. Дешеві USB-флешки , чиї виробники заощаджують, можуть не мати резерву взагалі. Тому вони не в змозі переписати дані, коли осередок опиняється на межі виходу з ладу, і просто втрачають їх.

Що швидше: SSD або USB-флешки

Швидкість читання та запису у SSD-накопичувачів , як правило, вище, ніж у звичайних USB-флешок. Це відбувається за рахунок використання більш продуктивного контролера та технології кешування.

Контролер – це, по суті, процесор, який розпаюється на друкованій платі разом із чіпами NAND-пам’яті та керує процесами запису та перезапису. Продуктивність контролерів залежить кількості операцій, які вони здатні виконати в одиницю часу. Швидкий контролер швидше обробляє дані, що дозволяє оперативніше розпочати та завершити зчитування чи запис. Вони дорожчі, тому і ставлять їх в основному в дорожчі SSD-накопичувачі або SSD-подібні флешки, а прості USB-драйви задовольняються чимось більш простим.

DRAM-пам’ять дозволяє поряд зі стандартом USB прискорити SSD-накопичувач

Апаратне кешування даних виконується на потужностях оперативної пам’яті. Так, іноді у твердотільників є своя оперативка як справжні комп’ютери. Її роль виконують повноцінні DRAM-чіпи , які так само, як і контролер, розпаюються на друкованій платі. Оперативка формує розподільний буфер, через який проходять дані перед тим, як потрапити в основне сховище. Вона ніби структурує їх. А за рахунок того, що DRAM-пам’ять має більшу швидкість, ніж NAND, це сильно скорочує час запису.

Якщо DRAM пам’яті немає, її може замінити віртуальне кешування . Алгоритми виділяють певний обсяг і змушують його працювати в однобітному режимі, на відміну від 3 або 4-бітного за замовчуванням. Скорочення бітів розганяє пам’ять, імітуючи роботу оперативної пам’яті, має більш високу швидкість. В результаті зростає і швидкість запису, як би накопичувач мав апаратний DRAM-чіп. Але навіть віртуальний кеш, як правило, є прерогативою SSD-накопичувачів або дорогих та якісних флешок. На дешевих USB-накопичувачах ви його не зустрінете.

Що краще купувати: флешки або SSD-накопичувачі

Дешеві флешки, а їх зазвичай вибирають саме через ціну, найчастіше не мають ні швидкого контролера, ні оперативної пам’яті, ні механізму вирівнювання зносу, та й NAND-чіпи, які застосовуються при їх виробництві, швидше за все не відрізняються настільки ж високим рівнем надійності . як SSD.

Безумовно, USB-флешки теж бувають різні . Просто, якщо ми говоримо про найдешевші варіанти, то нам однозначно не доводиться розраховувати на якісь інструменти, що продовжують термін їхньої служби. Нерідко трапляються моделі, які вмирають після 300 циклів перезапису. Вони просто не мають механізму вирівнювання блоків, а їх діелектрик настільки тонкий, що не здатний винести більше. Розпізнати ці недоліки за зовнішніми ознаками не вдасться. 

Все, що сказано вище, само собою, не означає, що флешки гірші за SSD-накопичувачів. По-перше, тому що це пристрої різних типів, перед якими ставлять різні цілі. По-друге, флешки гарні своєю дешевизною. По-третє, існують флешки, які насправді є просунутими SSD-накопичувачами з усіма можливими механізмами захисту та швидким контролером . Але й коштуватимуть такі рішення дорожче. Майте це на увазі, коли вибиратимете собі запам’ятовуючий пристрій, виходячи з правильних вимог.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.