Статті

Як довго має працювати батарея ноутбука

Share

З плином часу акумулятори в таких пристроях, як ноутбуки та телефони, втрачають свою здатність тримати заряд. Період між першим використанням батареї та її остаточною нездатністю утримувати заряд називається терміном служби батареї.

Для правильної експлуатації ноутбука важливо знати, як довго має працювати батарея.

Як довго служать батареї ноутбуків?

Як правило, батарея ноутбука працює від двох до п’яти років, перш ніж втратить здатність утримувати заряд. Хоча ця оцінка відображає термін служби батареї в ноутбуці, використовуваному звичайним користувачем, вона не є строго точною. Термін служби акумулятора залежить від того, наскільки швидко він відпрацьовує цикли заряджання.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У кожному циклі заряду акумулятор переходить від повного заряду до повного розряду (100%-0%). У середньому ноутбук містить батарею, здатну пропрацювати від 300 до 500 циклів заряду до значного зниження ємності батареї. Рідкісне використання ноутбука може продовжити ці цикли, хоча повна відсутність використання може скоротити термін служби батареї.

Важливо враховувати тривалість кожного циклу заряджання. Якщо після повного заряджання ноутбук працює протягом 10-12 годин, то достатньо використовувати один цикл заряджання раз на два дні – це гарантує, що батарея прослужить кілька років. Якщо ж батарея тримає заряд тільки п’ять годин, то може знадобитися кілька циклів зарядки на день.

Що впливає на термін служби батарей для ноутбуків?

На термін служби батарей для ноутбуків впливає кілька чинників, включно із загальною кількістю циклів заряджання, впливом надмірного тепла і якістю самої батареї.

Найсуттєвішим фактором, що впливає на термін служби батареї ноутбука, є швидкість використання циклів заряджання. Як уже говорилося, більшість ноутбуків мають від 500 до 1000 циклів заряджання, перш ніж батарея втратить значну ємність. Тому ноутбуки, що використовуються часто, але протягом короткого часу, зазвичай мають більший термін служби батареї, ніж ноутбуки, що використовуються щодня по кілька годин.

Якість самого акумулятора також впливає на термін його служби. Як правило, найбільший термін служби мають штатні батареї або батареї сторонніх виробників, виготовлені з якісного матеріалу, наприклад літію. Дешеві батареї сторонніх виробників, найімовірніше, матимуть менший термін служби і можуть бути більш уразливими до деградації, спричиненої перегрівом або високою потужністю зарядного пристрою.

Потужність зарядного пристрою ноутбука має велике значення. Термін служби батареї ноутбука буде максимальним, якщо використовувати зарядний пристрій, що постачається разом із ноутбуком, або зарядний пристрій стороннього виробника, що має еквівалентну потужність. Використання зарядного пристрою більшої потужності, ніж рекомендовано (наприклад, 65 Вт замість 45 Вт), призведе до швидкої деградації батареї ноутбука.

Нагрівання – один з основних зовнішніх чинників, який може скоротити термін служби батареї ноутбука. Пошкодження можуть бути викликані як внутрішніми, так і зовнішніми джерелами тепла. Не використовуйте ноутбук у спекотну погоду і стежте за тим, щоб нижні вентиляційні отвори завжди залишалися незакритими. Не розганяйте процесор і не використовуйте додатки, які призводять до перегріву ноутбука. У разі частого перегрівання ноутбука може знадобитися його ремонт.

І, нарешті, одним із факторів, що впливають на термін служби батареї, є невикористання ноутбука. Якщо акумулятор зберігається протягом декількох тижнів або довше, а в ньому залишається заряд, то застійний заряд швидко виводить його з ладу. Якщо ви збираєтеся залишити ноутбук на зберігання більш ніж на кілька тижнів, слід повністю розрядити батарею перед зберіганням.

Продовження терміну служби батареї ноутбука

Дуже неприємно, коли ноутбук не може нормально тримати заряд. Хоча деградація батареї неминуча, її можна зменшити, якщо вдумливо підходити до кожного циклу заряджання та дотримуватися правил догляду за батареєю. Коли батарея врешті-решт вичерпає свій ресурс, її можна замінити на штатну або якісну батарею стороннього виробника – це чудовий спосіб продовжити термін служби ноутбука.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    В Україні фахівці розробляють сервіс мінімізації ризиків користування Telegram

    З-поміж популярних месенджерів найбільші ризики для конфіденційності користувачів існують у Telegram, тому розробляється спеціальний сервіс…

    11.05.2024

    OpenAI готує конкурента пошуковику Google, але на базі ШІ

    Згідно з новим звітом Reuters, OpenAI збирається запустити свою пошукову систему на базі штучного інтелекту…

    11.05.2024

    Експерти розповіли, як покращити швидкість Wi-Fi

    Якщо ви працюєте вдома і вам потрібно проводити відеоконференції, завантажувати або вивантажувати великі обсяги даних,…

    11.05.2024

    Як не стати жертвою шахраїв і захистити свої платіжні картки

    На одного дорослого громадянина України припадає в середньому 3 платіжні картки. Загальна кількість карток, виданих…

    11.05.2024

    Як прибрати дублікати фотографій зі смартфонів Xiaomi всього за кілька кліків

    "Xiaomi випустила новий інструмент для оптимізації управління галереєю". Проблема дублювання фотографій і скріншотів знайома багатьом…

    11.05.2024

    7 речей, які забула Apple розповісти про нові планшети iPad Pro та iPad Air

    Як справжній олдскульний користувач, можу сказати, що «яблучні» планшети мені справді подобаються. Пишу ці рядки…

    11.05.2024