Чому не варто надягати банку з-під коли на антену Wi-Fi роутера

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У мережі цього року спливли знамениті лайфхаки про те, як посилити потужність Wi-Fi роутера за допомогою різних пристосувань. Хтось радить відкрутити антену і поставити саморобну, що може в підсумку призвести до виходу з ладу маршрутизатора. Деякі умільці радять надіти на антену Wi-Fi роутера алюмінієву банку з-під Кока-Коли стверджуючи, що це посилить сигнал роутера. Давайте розберемося, чому так робити не потрібно – не забудьте підписатися на мій блог і натиснути на “палець вгору”.

Потужність роутера за допомогою банки збільшити не можна

Умільці заради клікбейтного заголовка стверджують, що ваш домашній роутер стане потужнішим – потрібно лише правильно розрізати алюмінієву банку і надіти на антену. Але це міф – щоб збільшити потужність будь-якого радіопередавача, потрібно фізично лізти в схему і змінювати кінцевий каскад підсилювача потужності.

Часто в Wi-Fi роутерах потужність йде з великим запасом і умільці дійсно можуть посилити сигнал. Тільки тут є нюанс – це заборонено законом, тому потужність маршрутизатора обмежена, зважаючи на закони країни, куди він поставляється.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Це може нашкодити Wi-Fi роутеру в певних випадках

Наприклад, якщо банка матиме фізичний контакт з антеною роутера, то опір антени зміниться, що в підсумку може призвести до перегріву і навіть до повного виходу пристрою з ладу. Також сучасні Wi-Fi роутери, які напхані різними технологіями, можуть невірно інтерпретувати подібну імпровізовану антену і якість зв’язку буде погіршено. А неправильне розташування банки, в теорії, може призвести до відбиття власного сигналу назад на каскади роутера, що в підсумку призведе також до зниження якості зв’язку.

Сучасному маршрутизатору це не потрібно

Як уже було написано вище, сучасний роутер містить передові технології і має кілька антен. Наприклад, стандарт Wi-Fi 6 у лабораторних тестах видає до 11 Гбіт/сек – також він здатен тримати без втрати якості сотні пристроїв.

За фактом, лайфхак з алюмінієвою банкою для сучасного пристрою просто не знадобиться – за умови правильного встановлення маршрутизатора, жодних проблем із підключенням не буде. Є проблеми з Wi-Fi в будинку? Потрібно просто купити новий пристрій, особливо, якщо старий був куплений 6+ років тому.

Так навіщо надягають банку на антену Wi-Fi роутера?

Все дуже просто – для відбиття сигналу. Цей спосіб працює, він просто відбиває сигнал у потрібний для користувача бік, але не збільшує потужність самого пристрою. Працює лайфхак, як правило, в тому разі, якщо маршрутизатор розташований у кутку приміщення. Також цим способом користуються для збільшення дальності покриття на відкритій місцевості, наприклад, у приватному будинку для IP-камери.

Але так робити не варто, тому що в той час, коли було придумано цей спосіб, не було Wi-Fi репітерів і MESH систем, а пристрій роутера був примітивним порівняно з сучасними. Зараз для того, щоб забезпечити рівномірне покриття у великому приміщенні, використовується кілька точок доступу, які об’єднані в загальну мережу. Також варто розуміти, що лайфхак із банкою не дасть 100% якості – краще замислитися про купівлю сучасного маршрутизатора.

А для того, щоб зробити далекобійний Wi-Fi, є спеціалізовані пристрої та антени.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.