Статті

Смартфон впав у воду – перша допомога потопельнику

Share

Краще знати заздалегідь, ніж виявитися непідготовленим до такого казусу в невідповідний момент. Хоч і сучасний смартфон має певний ступінь вологозахисту, наприклад, під час дощу, але від повного занурення у воду це не врятує. Хіба що топові моделі можуть похвалитися відповідним рівнем захисту, але не всі. Причина у великій кількості отворів на корпусі – динамік, мікрофон, порт зарядки, слот під сім-карту та картку пам’яті.

Уявімо ситуацію, що ваш смартфон впав у воду. Насамперед потрібно відключити гаджет, а якщо знімний акумулятор, то відразу ж витягнути батарею. Це врятує пристрій від короткого замикання та зміни опорів елементів. Наступним кроком потрібно бігти в сервіс центр, щоб якнайшвидше гаджет розібрали і висушили.

Якщо смартфон не вмикається, то, як ви вже зрозуміли, дорога йому туди ж — у сервіс. Якщо ваш гаджет пробув у воді недовго, тобто ризик врятувати апарат, а ось тривале знаходження пристрою у воді може призвести до того, що і ремонтувати в ньому вже буде нічого.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

А що робити, якщо немає можливості бігти до сервіс-центру? Припустимо, інцидент стався далеко за містом чи ні коштів на таке обслуговування. Підготував для вас кілька порад на цю тему. Підписуйтесь на мій блог, ставте лайк!

Дістаємо пристрій з чохла, відключаємо смартфон, якщо знімна батарея – витягуємо. Смартфон не вмикається або відключився? У жодному разі не ставте його на зарядний пристрій, цей процес лише посилить проблему;

Потрібно добре просушити смартфон. Не варто використовувати для цієї мети фен – потоки повітря тільки розігнать краплі вологи, і вона потрапить у ті елементи, де води ще немає. В принципі можна покласти пристрій на радіатор опалення. Не варто користуватися мікрохвильовою піччю — смартфон відразу вийде з ладу;

Перед просушуванням не забуваємо вийняти слот для симкарти (і картки пам’яті). Симку та карту пам’яті сушимо окремо;

Сушити в сухому приміщенні або на радіаторі опалення не менше 24 годин. Важливо, щоб між радіатором і смартфоном був прошарок, який знижує температуру радіатора, як мінімум, удвічі. Підійде рушник, згорнутий у кілька разів. Занадто висока температура шкодить акумулятору, краще щоб вона не перевищувала +30 градусів.

Не варто класти пристрій у рис – такий спосіб працює, якщо вода знаходиться зовні. Рис ніяк не зможе “зайти” всередину вашого гаджета і вбрати рідину. Також не підійде і силікагель. А видалити краплі води з корпусу можна за допомогою серветки.

Через добу, але краще двоє можна намагатися вмикати пристрій. Не варто особливо радіти, якщо гаджет працює. У випадку, якщо всередині почався процес окислення контактів, це може призвести до виходу з ладу смартфона в будь-який момент. Тому, бажано дістатися до сервісного центру і здати апарат на діагностику після затоплення.

Саме з цієї причини не варто купувати б/у смартфон – чи був він у воді без розбору визначити нереально, а проблеми можуть виникнути різні від погіршення роботи будь-яких функцій до повного виходу з ладу девайсу.

Що робити, якщо ви неакуратний користувач та ваш смартфон часто падає у воду?

Такі люди є. У мене приятель постійно топить свій смартфон, тому що працює сантехніком. Порадив йому придбати захищений смартфон, який не боїться падіння та потрапляння всередину великої кількості води. При виборі такого гаджета важливо вибирати ту модель, яка не боїться короткочасного занурення у воду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Експерти назвали плюси та мінуси нових iPad Pro M4 2024

    Як і раніше, новий iPad Pro є у двох варіантах: з діагоналлю 11 та 13…

    20.05.2024

    Шахраї вимагають гроші за листування до WhatsApp – що робити

    Останнім часом шахраї все частіше використовують месенджери для розлучення громадян на гроші. Не є винятком…

    20.05.2024

    Вже завтра відбудеться презентація Microsoft Build 2024: де дивитись пряму трансляцію

    Компанія Microsoft готується до своєї найбільшої щорічної конференції Microsoft Build 2024. Захід пройде в офлайн-форматі…

    20.05.2024

    iOS 18 буде використовувати штучний інтелект у сповіщеннях, календарі та фоторедакторі

    Інсайдер і журналіст Марк Гурман з Bloomberg розкрив деякі подробиці про можливості штучного інтелекту в…

    20.05.2024

    Xiaomi запустила в глобальний продаж планшети Redmi Pad Pro з 12,1-дюймовим екраном

    Xiaomi розпочала продаж глобальних версій планшета Redmi Pad Pro, які близько місяця тому дебютували на…

    20.05.2024

    Найтонший iPhone представлять у 2025 році

    Apple, швидше за все, представить своє 16 покоління iPhone у вересні, але вже є припущення…

    20.05.2024