Чому перезавантаження маршрутизатора вирішує так багато проблем із підключенням

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 5 хв.

Якщо ви коли-небудь (або постійно) стикалися з проблемами Wi-Fi вдома, ви, мабуть, знаєте класичне рішення “вимкнути і знову ввімкнути”. Це завжди перше, що потрібно спробувати, коли виникають проблеми з підключенням до маршрутизатора, до якого у вас є доступ, але чому цей простий трюк, здається, вирішує так багато різних проблем?

Реклама

Чому перезавантаження завжди є першим рішенням проблем із маршрутизатором?
У століття сучасних технологій скромний маршрутизатор – відносно простий пристрій, але мова все одно йде про комп’ютер. У цьому дешевому пластиковому корпусі міститься процесор, пам’ять із довільним доступом (RAM), пам’ять тільки для читання (ROM) і безліч інших компонентів.

На цьому обладнанні працює попередньо встановлене програмне забезпечення (або прошивка), яке керує підключенням, механізмами безпеки та функціями адміністратора.

Як і будь-який комп’ютер, маршрутизатор може зіткнутися з широким спектром проблем, і в переважній більшості випадків це короткострокові технічні проблеми. Якщо залишити маршрутизатор працювати, компоненти можуть перегрітися, помилки можуть викликати тимчасовий витік пам’яті, або простий логічний конфлікт може призвести до зупинки роботи.

У разі величезної кількості короткочасних проблем із під’єднанням просте перезавантаження дає змогу апаратному та програмному забезпеченню почати роботу наново і виконати всі необхідні дії з чистого аркуша.

Що робить перезавантаження?

Справжнє перезавантаження вручну відключає маршрутизатор від джерела живлення, чекає від 10 до 60 секунд і знову підключає живлення, щоб ініціювати чистий запуск. Це вимикає все апаратне забезпечення маршрутизатора і дає змогу електронному заряду розсіятися перед перезапуском програмного забезпечення.

Якщо ваш маршрутизатор теплий на дотик, повне перезавантаження також дасть змогу компонентам охолонути. Ви можете залишити пристрій відключеним від мережі на термін понад 60 секунд, щоб дати йому більше часу охолонути. Як загальне правило, варто регулярно перезавантажувати маршрутизатор і залишати пристрій на деякий час без розетки, щоб уникнути перегріву і зберегти термін служби компонентів.

Крім справжнього перезавантаження, ви також можете зустріти інструкції з перезавантаження. Під час справжнього перезавантаження замість фізичного вимкнення пристрою з мережі використовується програмне забезпечення маршрутизатора, яке вимикає пристрій і перезапускає його, як і функція перезапуску на комп’ютері або смартфоні.

Хоча перезавантаження дає змогу програмному забезпеченню і більшості компонентів почати роботу з нуля, воно не дає заряду повністю розсіятися, а отже, компоненти на основі конденсаторів (наприклад, оперативна пам’ять) можуть зберігати свій стан.

Саме тому жорстке перезавантаження може розв’язати більше проблем із підключенням, ніж перезавантаження. З цієї ж причини використання кнопки живлення маршрутизатора для миттєвого перезавантаження пристрою (без від’єднання від мережі та очікування) може призвести до збереження деяких проблем.

Чому перезавантаження усуває так багато проблем?

Принципи, за якими перезавантаження усуває багато проблем із під’єднанням роутера, застосовні до всіх комп’ютерів. Різниця лише в тому, що маршрутизатори – це відносно прості комп’ютери порівняно з ноутбуками. Це означає, що більший відсоток найпоширеніших проблем, з якими ви можете зіткнутися під час роботи з маршрутизатором, можна вирішити простим перезавантаженням.

Чим довше працює будь-який комп’ютер, тим більше повторень йому доводиться виконувати для підтримки процесів. У випадку з маршрутизатором одним із найпоширеніших повторів є багаторазове підключення ваших улюблених пристроїв. Кожне підключення проходить через безліч циклів розпізнавання пристроїв, присвоєння IP-адрес, обміну пакетами даних, протоколів безпеки та багатьох інших.

Під час будь-якого з цих циклів ваш маршрутизатор може зіткнутися з різними проблемами: апаратними, програмними, пов’язаними з обміном даними тощо. І що більше циклів виконує ваш маршрутизатор, то більша ймовірність виникнення та потенційного накопичення проблем. Наприклад, оперативна пам’ять маршрутизатора може бути перевантажена і виникнуть проблеми зі зберіганням буферів IP-пакетів, записів кешу та іншої важливої інформації.

Помилки обчислювального стану теж можуть викликати найрізноманітніші проблеми. Наприклад, простий конфлікт може відправити неправильні дані провайдерам або призвести до помилок безпеки. Найнеприємніше в помилках стану те, що з обчислювального погляду вони мають нормальний вигляд, тому маршрутизатор працює у звичайному режимі, поки не виникне проблема.

Проблеми з підключенням, які ви відчуваєте в результаті, є симптомами проблеми стану, але не самою проблемою, що ускладнює діагностику. На щастя, повне перезавантаження скине всі ці стани і дозволить маршрутизатору почати роботу з чистого аркуша.

Чи справді потрібно чекати 30 секунд?

У більшості інструкцій з перезавантаження маршрутизаторів вам запропонують почекати від 10 до 60 секунд, перш ніж знову підключати пристрій до мережі. Це теж гарна порада. У кожному обчислювальному пристрої використовуються компоненти, звані конденсаторами, які зберігають електричний заряд. Серед безлічі функцій, які вони виконують в обчислювальній техніці, здатність накопичувати електричний заряд робить конденсатори найважливішими для продуктивності оперативної пам’яті.

Один із потенційних недоліків полягає в тому, що конденсатори продовжують зберігати заряд після припинення подачі електроенергії. Це означає, що навіть після того, як ви висмикнете вилку з розетки маршрутизатора, конденсатори зберігають свій заряджений стан протягом декількох секунд. Проблема полягає в тому, що конденсатори використовуються в оперативній пам’яті для зберігання електричних зарядів у вигляді двійкових значень – будівельних блоків інформації, що використовуються комірками оперативної пам’яті.

Якщо не дати конденсаторам повністю розсіяти свій заряд, то під час перезавантаження маршрутизатора може зберегтися проблемна інформація.

Насправді, щоб конденсатори в стандартному маршрутизаторі втратили достатній заряд, потрібно почекати всього кілька секунд. Рекомендація про 30 секунд частково є безпечною, але вона також дає компонентам маршрутизатора додатковий час на охолодження.

Тому, якщо ви дійсно хочете, щоб перезавантаження дало максимальний шанс усунути найширший спектр потенційних проблем із підключенням, краще почекати повні 30 секунд – або навіть довше (особливо якщо маршрутизатор теплий на дотик).

Як перезавантажити маршрутизатор

На щастя, перезавантажити маршрутизатор дуже просто, і немає жодних причин, через які ви не могли б робити це регулярно, щоб підтримувати безперебійну роботу.

Спочатку потрібно відключити подачу електрики на маршрутизатор. Це можна зробити, висмикнувши вилку з розетки або висмикнувши шнур живлення з самого маршрутизатора.

Як пояснювалося в попередньому розділі, необхідно вимкнути все живлення роутера на деякий час, щоб заряд повністю розсіявся з конденсаторів пристрою. Просте натискання кнопки скидання без відключення роутера від мережі не допоможе.

Відключивши роутер від мережі, залиште пристрій на кілька хвилин у режимі очікування. Технічно, щоб конденсатори втратили заряд, досить залишити роутер відключеним від мережі на 10-30 секунд, але швидше почекати кілька хвилин і перезавантажити пристрій, ніж намагатися знову, тому що ви не впевнені, що чекали досить довго.

Зачекайте кілька хвилин, щоб роутер встиг охолонути. Якщо пристрій теплий на дотик, краще почекати ще довше, перш ніж знову завантажувати його.

Після того як ви почекаєте кілька хвилин (або більше) з відключеним від мережі роутером, настане час перезавантажити пристрій. Підключіть маршрутизатор назад до мережі і дайте йому час на виконання звичайного циклу перезавантаження. Сподіваємося, що один цикл перезавантаження усуне всі проблеми з підключенням.

Після завершення циклу перезавантаження ваш пристрій, ймовірно, підключиться автоматично, якщо все пройшло успішно. Якщо перезавантаження вирішило ваші проблеми з підключенням, ви повинні бути в змозі користуватися інтернетом у звичайному режимі. Якщо ж проблеми залишилися, ви можете спробувати ще кілька способів, перш ніж звертатися до служби технічної підтримки.

Якщо перезавантаження не допомогло вирішити проблему, варто провести швидку перевірку працездатності, щоб переконатися, що прості проблеми не порушують ваше з’єднання:

Якщо нічого з перерахованого вище не допомогло вирішити проблеми з підключенням, спробуйте скинути налаштування маршрутизатора. Майте на увазі, що при цьому налаштування пристрою буде відновлено до початкового стану – наприклад, зміна пароля, назви мережі, оновлення прошивки тощо.

Регулярне перезавантаження дає змогу зберегти здоров’я маршрутизатора
Перезавантаження маршрутизатора – це не тільки перше, що потрібно спробувати зробити в разі виникнення проблем із підключенням. Регулярне вимкнення живлення і перезавантаження маршрутизатора – один із найкращих способів зберегти його ресурс і уникнути деяких найпоширеніших причин проблем із підключенням до того, як вони виникнуть. Це особливо ефективно, якщо ви можете залишати маршрутизатор без живлення на тривалий час – наприклад, вимикати його, коли ви йдете на роботу або лягаєте спати на ніч.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Митник Михайло
Митник Михайлоhttp://itechua.com/
Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: