Про що не варто переживати при виборі смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Повні характеристики смартфона – це величезний список. У кожному його рядку є сенс, але на деякі параметри особисто я не звертаю уваги зовсім, коли вибираю смартфон собі чи своїм знайомим. Розкажу, на які і чому.

Кількість ядер та гігагерц у процесорів

Колись давно ці параметри комп’ютерної техніки мали реальний сенс: що більше гігагерц/ядер, то краще. Але тепер все стало набагато складніше, і судити за тими ж цифрами про продуктивність гаджета — все одно, що вибирати собі квартиру за кількістю дверей у ній, а автомобіль — за площею лобового скла.

Не можна судити про продуктивність гаджета за кількістю ядер процесора або його тактову частоту. Зовсім.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Втім, це не означає, що я як експерт, переглядаючи характеристики смартфона, взагалі залишаю рядок, присвячений процесору без уваги. Навпаки, дивлюся насамперед. Ось тільки мене там хвилює конкретна модель процесора, в яких я знаюся.

За моделлю процесора я складу базове уявлення про продуктивність смартфона, але цього мені не вистачить. Ще я подивлюся, що за чіп у гаджеті відповідає за відеографіку (особливо важливо для ігор), а потім поцікавлюся результатами спеціальних тестів гаджета при вирішенні різних типових завдань.

Смартфон – складна система, в якій електронні компоненти взаємодіють із програмним забезпеченням. Надійно судити про продуктивність гаджета можна лише тестуючи все це разом.

Діагональ екрану

“Як несподівано!” – подумали ви. Натомість ця, здавалося б, проста характеристика може ввести (і вводить!) в оману. Справа в тому, що діагональ екрану не можна оцінювати у відриві від співвідношення його сторін – про це багато хто забуває.

Наприклад, гаджет з екраном 6,2 дюйми та співвідношенням сторін 16:9 або 18:9 — це широке пристрій, яке мені некомфортно тримати в руці. Але якщо співвідношення сторін 20:9, то модель для мене буде досить компактною.

Інша сторона: чим довше гаджет, тим більше шансів на те, що ви не діставатимете до потрібних місць екрана великим пальцем, через що в деяких ситуаціях вам доведеться вдаватися до допомоги другої руки.

Розглядайте не діагональ екрана, а ширину та висоту гаджета окремо. У кожного з нас різні за величиною руки та довжина пальців: універсальних критеріїв немає.

Кількість мегапікселів

За непотрібністю з цією характеристикою може потягатися хіба що число мегагерц процесора. І навіть якщо ви затятий любитель мобільної фотографії – нічого не змінюється. На ринку є моделі з 20, 40 і навіть зі 100 мегапікселями – ніколи не ставте між цим показником та якістю фото знак рівності.

Для хороших фото важливіше геометричний розмір фотоматриці (чим більше, тим краще). Але й цей параметр, який часто взагалі не вказаний, не дозволить судити про якість зйомки.

З погляду фізики мобільний гаджет – дуже непридатний для фотографування пристрій. Воно компактне, а для хорошого результату краще б брати об’єктив з більшим радіусом, а для багатьох завдань — і справжнішим.

Всі смартфони тонкі, а їх об’єктив є крихітним вічком — усім дзеркалкам на сміх. Цю проблему в лоб не вирішити, оскільки смартфон має залишатися невеликим. Тому на якість фото вашого гаджета найсильніший вплив робить постобробка знімків, тобто програма. А вона у кожного виробника своя. Одна й камера, будучи встановленою в смартфони різних брендів, не дасть однаковий результат.

На жаль, добротність програми, що відповідає за формування фотографій на смартфоні, ніяк не відобразиш у числових характеристиках. І якщо вам критично важлива якість зйомки – читайте огляди користувачів з реальними фото, зробленими на конкретному гаджеті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.