Статті

Як захистити себе від випромінювання телефону

Share
Час читання: 5 хв.

Застереження щодо негативного впливу випромінювання стільникових телефонів зберігаються. Ці дебати є нескінченними, оскільки мобільні телефони стали невід’ємною частиною життя людей.

Більшість людей не можуть уявити навіть кілька хвилин без своїх смартфонів, не кажучи вже про день чи життя. Вчені проводять постійні дослідження, щоб дізнатися більше про випромінювання телефонів.

Мобільники випромінюють радіочастотне (РЧ) випромінювання. Це викликає занепокоєння, оскільки тривала дія високих рівнів радіочастот може негативно вплинути на тканини та клітини.

На жаль, при технічному розвитку та легкому доступі до Інтернету люди проводять вільний час у своїх телефонах у середньому 3-4 години. Вони можуть грати в ігри, виконувати роботу, перевіряти свої соціальні мережі або просто надсилати текстові повідомлення. Незалежно від віку та статі, багато людей поглинені своїми телефонами та вихідним від них радіочастотним випромінюванням.

Як захистити себе від випромінювання мобільного телефону

Коли ви використовуєте свій телефон, він посилає сигнал на найближчу вежу стільникового зв’язку у вигляді радіохвиль або енергії. Це радіочастотне випромінювання походить від нього в усіх напрямках, у тому числі до голови та інших частин тіла. Навіть при використанні послуг Wi-Fi та Bluetooth стільникові телефони випромінюють ці радіочастотні хвилі.

Ось кілька речей, які ви можете зробити, щоб захистити себе від опромінення.

Використовуйте режим польоту

Телефони, як правило, постійно підключені до вишок стільникового зв’язку, тому ви не пропустите жодного дзвінка, але коли ви активуєте режим польоту, телефон автоматично відключає Wi-Fi, Bluetooth та стільникові з’єднання, що означає меншу дію радіочастотного випромінювання.

Таким чином, під час сну ви можете тримати телефон у режимі польоту.

Спіть подалі від телефону

Багато людей, особливо молодь, мають звичку спати зі своїми телефонами прямо поруч із собою чи під подушкою. Це погано, оскільки призводить до підвищеного опромінення через дуже близьке розташування телефону до голови та тіла.

Було показано, що зберігання телефону поруч із подушкою або під нею під час сну корелює з денною сонливістю, порушеннями сну та збільшенням затримки сну.

Використовуйте бездротові технології

Щоб телефон не знаходився надто близько до голови під час розмови, надягайте бездротові гарнітури або навушники Bluetooth, оскільки вони випромінюють мінімальне радіочастотне випромінювання.

Але врахуйте, що хоча випромінювання, що виділяється цими гарнітурами, мінімально, воно все ж таки є. Тому вимикайте ці пристрої, якщо не користуєтеся телефоном.

Не користуйтеся телефоном у разі слабкого сигналу

Якщо смартфон приймає слабкі сигнали, він випромінюватиме сильніше радіочастотне випромінювання для підключення або досягнення найближчої вежі стільникового зв’язку. Це не добре для здоров’я.

Тримайте мобільний телефон подалі від тіла

Тілесний контакт з мобільним телефоном повинен бути обмежений і лише у разі нагальної потреби. Тримайте відстань у кілька міліметрів між собою та телефоном.

Дослідження показало, що температура тканин збільшується під час використання мобільного телефону з відривом 4 мм від тіла проти 4 див.

Крім того, спробуйте покласти телефон у кишеню чи одяг, який ви носите. Натомість покладіть його в сумку або перенесення. Це також стосується планшетів та ноутбуків; не кладіть їх на коліна.

Практикуйте заземлення

Заземлення – це процес, при якому пристрій підключається до землі, що є морем електронів. Найпростіший спосіб заземлення – залишатися на землі та ставити босу ногу на землю.

Відомо, що з’єднання з електронами землі сприяє фізіологічному здоров’ю та покращенню самопочуття. Було показано, що він сприяє покращенню якості сну та зменшенню болю.

Заземлення можна практикувати, ходячи босоніж по землі, сидячи на вулиці або сплячи в приміщенні, підключеному до провідної системи, яка передаватиме електрони від землі в тіло.

Вимкніть Wi-Fi

Якщо ви намагаєтеся підключити свій телефон до мережі Wi-Fi, ви виявите, що навколо доступно щонайменше ще 10 підключень до мережі Wi-Fi.

Щоб знизити енергію електромагнітного поля (ЕМП) у будинку та навколишньому середовищі, відключайте Wi-Fi, коли ви його не використовуєте. Це гарна звичка вимикати Wi-Fi на ніч перед сном.

Розмовляйте на відстані

Коли розмовляєте телефоном або слухаєте щось на своєму мобільному телефоні, використовуйте режим гучномовного зв’язку, а не тримайте телефон біля вух. Якщо ви не можете увімкнути динамік, просто збільште гучність до стандартного режиму та тримайте телефон на відстані кількох дюймів від голови.

Чому радіочастотне випромінювання шкідливе здоров’ю?

Радіочастотне випромінювання швидко нагріває клітини тіла. Уявіть, що ви використовуєте мікрохвильову піч для приготування та розігріву їжі – РЧ робить те саме з тілом. Органи з природним низьким кровопостачанням більш уразливі для цього типу випромінювання, наприклад, очі та чоловічі яєчка.

Хоча ви не можете бачити випромінювання, це не означає, що воно не справжнє. Ви постійно оточені електромагнітними хвилями, одним із яких є РЧ. Якби ви могли бачити ці хвилі, світ довкола вас був би дуже яскраво освітлений 24/7. І якби ви теж могли їх чути, то весь час чули б гучний гомін.

Потенційні ризики для здоров’я від впливу ЕМП

Ось деякі потенційно небезпечні ефекти, які можуть спричинити випромінювання мобільного телефону.

Підвищений ризик нейродегенеративних захворювань

Тривалий та екстремальний вплив електромагнітного випромінювання може мати шкідливий вплив на клітини головного мозку, що збільшує ризик нейродегенерації. Це може призвести до виникнення або погіршення таких станів, як хвороба Альцгеймера та хвороба Паркінсона.

Одне дослідження показало, що вплив ЕМП-випромінювання може бути пов’язаний з високою смертністю від бічного аміотрофічного склерозу (БАС), який є розладом нервової системи, при якому ви втрачаєте м’язовий контроль через вплив на нервові клітини головного і спинного мозку.

Зниження кількості сперматозоїдів

Дослідження показали, як випромінювання ЕМП впливає на репродуктивні функції. Це з тим, що ЕМП знижує кількість сперматозоїдів, їх рухливість і життєздатність. Це також негативно впливає на якість сперми та морфологію сперматозоїдів.

Дослідження також виявило зниження кількості сперматозоїдів на 59% у західних країнах із 1973 по 2011 рік. Це свідчить, що з часом це явище може лише погіршитися.

Проблеми з репродуктивним здоров’ям

І чоловіки, і жінки можуть страждати на репродуктивні проблеми через електромагнітне випромінювання. У західному світі жінки стикаються з нижчою народжуваністю, особливо приблизно з 2010 року, коли мобільні телефони стали популярнішими.

Погане психічне здоров’я

Надмірне використання мобільних телефонів може бути пов’язане із поганим психічним здоров’ям. Дослідження показали, що надмірне використання мобільних телефонів та підвищений вплив цих пристроїв може позначитися на психологічному та поведінковому здоров’ї людини. Проте потрібні додаткові дослідження з цієї теми.

Підвищення рівня глюкози у крові у діабетиків

Дослідження показало, що вплив ЕМП може призвести до підвищення рівня цукру в крові у людей, які страждають на діабет або перебувають у переддіабетичному стані.

Підвищений ризик серцевих захворювань

В одному дослідженні оцінювався вплив шкідливих випромінювань ЕМП на здоров’я серця. Це показало, що вищу дію ЕМП-випромінювання негативно впливає на кровотік в організмі та компенсацію кисню, що призводить до серцево-судинних проблем.

Підвищений ризик раку

Вплив ЕМП було занесено до списку можливих канцерогенів (речовин, що спричиняють рак). Дослідження пов’язують серйозний вплив ЕМП з лейкемією та іншими видами раку.

Питання та відповіді про випромінювання від стільникового телефону

Чи може використання мобільного телефону вплинути на сон?

Так, використання мобільного телефону може спричинити порушення сну та безсоння. Використання телефону більше 8 годин на день позитивно пов’язане з порушеннями сну та скороченням тривалості сну.

Це пов’язано з тим, що використання телефону і випромінювання, що вивільняється, знижують вироблення мелатоніну, який є важливим гормоном, оскільки він контролює цикл сну і неспання або циркадний ритм. Зниження рівня мелатоніну ускладнює засинання та сон.

Як випромінювання мобільного телефону впливає на гормони?

Гормональний дисбаланс може бути пов’язаний із використанням телефонів. Випромінювання стільникового телефону може знизити вироблення мелатоніну, впливаючи на циркадний ритм. Він також негативно впливає на чоловічі репродуктивні гормони.

Чи може використання мобільного телефону зменшити імунітет?

Дослідження показали вплив ЕМП, що випромінюється мобільним телефоном, на імунну систему на тваринних моделях. Використання телефону призвело до значного зниження рівнів імуноглобулінів (антитіл) (IgA, IgE, IgM та IgG) та загальної кількості лейкоцитів (лейкоцитів: лімфоцитів, еозинофілів та базофілів).

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Нова соцмережа в App Store не має жодного живого користувача

    У магазині додатків App Store з'явився новий мобільний додаток SocialAI, який є аналогом X (Twitter).…

    18.09.2024

    Для викрадення паролів з Google Chrome хакери почали застосовувати новий інструмент

    Хакери продовжують вдосконалювати методи викрадення користувацьких даних, і однією з останніх загроз стало шкідливе ПЗ…

    18.09.2024

    Попри оновлення, нова версія ChatGPT o1 допускає базові помилки

    У середині вересня OpenAI представила нову модель штучного інтелекту під назвою o1, раніше відому як…

    18.09.2024

    Перші тести iPhone 16: оцінка продуктивності в іграх і часу автономної роботи

    Apple зняла ембарго на публікацію оглядів нових iPhone, що дало змогу дізнатися більше про новинки.…

    18.09.2024

    Оновлення One UI 6.1.1 від Samsung знову викликало проблеми: камери флагманів Galaxy перестали працювати

    Нещодавно Samsung випустила велике оновлення One UI 6.1.1 для флагманської серії Galaxy S23, але вже…

    18.09.2024

    Розчарування від Samsung: ємність батареї Galaxy S25+ залишиться на рівні Galaxy S24+

    За інформацією ресурсу Galaxy Club, новий смартфон Samsung Galaxy S25+, який є другою за вартістю…

    18.09.2024