Статті

Яку техніку не можна підключати через подовжувачі: список

Share

Виявляється, не всю побутову техніку можна підключати до електроживлення за допомогою подовжувача. Експерт пояснив, яку саме.

Подовжувач часто рятує нас, коли вдома не вистачає зарядок. Однак підключаючи той чи інший девайс, кілька разів подумайте про безпеку техніки та свого житла. Кирило Неродченко, експерт та автор видавництва iPhone розповів, що можна і не можна підключати до подовжувача.

Справа в тому, що середньостатистичні розетки витримують навантаження до 3500 Вт, а подовжувачі – від 2000 до 3800 Вт (залежить від моделі), правда найчастіше на один подовжувач припадає одразу кілька приладів, відповідно навантаження зростає.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Так, якщо підключити до одного мережного фільтра кілька приладів з високим споживанням енергії, збільшиться ймовірність перевантажити фільтр. У кращому випадку подовжувач просто відмовиться подавати електрику, у гіршому — фільтр перегріється та спалахне.

Цю техніку не можна підключати до подовжувачів, трійників та мережевих фільтрів:

  • Пральні, сушильні, посудомийні машини;
  • Духовки, плити, мікрохвильові печі;
  • Мультиварки, пароварки, скороварки
  • Чайники, кавоварки;
  • Тостери, хлібопічки;
  • Кондиціонери, обігрівачі;
  • Фени, стайлери, плойки, прасування;
  • Праски, прасувальні системи

Всі ці прилади мають високе енергоспоживання. Наприклад, потужність фенів досягає 2000 Вт, прасок – 3000 Вт, обігрівачів – 2500 Вт.

Небажано, але допускається підключати холодильник за допомогою мережевого фільтра з максимальним навантаженням близько 2200 Вт – в більшості випадків це значення буде більше споживаної потужності холодильника, але краще подивитися в специфікації. Головне – не підключати інші прилади до подовжувача.

Найшвидший спосіб викликати перевантаження електромережі та вивести з ладу техніку – підключити до одного подовжувача відразу кілька приладів із забороненого списку, представленого вище. Ще гірше буде, якщо на додаток людина підключить до подовжувача ще один подовжувач.

Що можна підключати до подовжувачів, трійників та мережевих фільтрів:

  • Комп’ютери;
  • Монітори, колонки, принтери та інші аксесуари для ПК;
  • Смартфони, планшети, ноутбуки;
  • Док-станції, бездротові зарядки;
  • Лампи, зволожувачі, вентилятори;
  • Роутери;
  • ТБ.

Так, наприклад, потужність телевізора досягає всього 200 Вт, смартфон не більше 120 Вт, ноутбука 140 Вт, принтера 40 Вт.

Експерт радить завжди перевіряти, щоб потужність подовжувача була більшою за потужність усіх приладів, що підключаються.

Виробники техніки завжди рекомендують підключати їх товари безпосередньо до розетки, але мережевий фільтр не нашкодить немічній техніці навіть при тривалому використанні.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

View Comments

  • Ну на ukr.net під цією статею я не зміг написати, тому напишу тут... 80% перерахованних приладів які " заборонено " підключати до подовжувачів, не повинні там бути присутнім, вони споживають не більше 2.1 кВт, що для подовжувача не помітно. Не рахуйте максимальну потужність приладів, потрібно рахувати їх середнє значения. Як ось наприклад роблять електрики, рахують споживачів на розетці ( хай 1900 Вт ), додають запас 20% ( місцями менше, Але не більше 20% ) і всё. Навіть так напишу, вся техніка без будь яких проблем буде працювати з невеликим запасом, тому що виробники теж не дурні й роблять на всяк випадок більше ( бо вони не можуть знати які умови отримає їх техніка ), аніж пишуть в специфікаціях. Так що стаття на тверду двойку

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Apple запевнила, що дані про продуктивність iPad Air правильні, незважаючи на помилку в описі

    Незважаючи на те, що Apple помилково вказала чіп M2 в iPad Air як 10-ядерний, а…

    04.06.2024

    Представлено розумні окуляри за допомогою ChatGPT

    Innovative Eyewear випустила колекцію розумних окулярів Eddie Bauer із підтримкою ChatGPT. Розумні окуляри оснащені двома…

    04.06.2024

    Які смартфони Xiaomi, Redmi та POCO отримають Android 15: список

    ОС Android 15 вже доступна деяким користувачам у рамках бета-тестування. Поки що всі власники смартфонів…

    04.06.2024

    У Instagram тестують рекламу, яку не можна пропустити

    Команда соціальної мережі Instagram почала тестувати рекламні вставки, які змушують зупинятися та дивитися оголошення протягом…

    04.06.2024

    Названо топ-10 смартфонів середнього класу за версією AnTuTu

    Фахівці з AnTuTu опублікували рейтинг найпродуктивніших Android-смартфонів середнього класу станом на травень 2024 року. Представлені девайси пройшли…

    04.06.2024

    Чому функція штучного інтелекту Recall у Windows небезпечна

    Минулого місяця компанія Microsoft оголосила про швидкий випуск комп'ютерів Copilot+ з інтегрованим програмним та апаратним…

    04.06.2024