Названо 5 поширених помилок при виборі ігрового ноутбука

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Іноді геймери, що вибирають собі лептоп, орієнтуються на дизайн, бренд, розміри та пам’ять пристрою, не звертаючи уваги на найважливіші аспекти, що визначають продуктивність ноутбука. Розглянемо як вибрати ігровий ноутбук.

Відеокарта

Для сучасних ігор найважливішим параметром є продуктивність відеокарт, яка може суттєво різнитися у модифікаціях одного бренду. Пояснюється цей факт відмінностями у споживанні енергії (TGP). Наприклад, відеокарта для лептопів Nvidia RTX3070 може демонструвати енергоспоживання 80 та 115 Вт. Якщо ж враховувати використання технології Dynamic Boost, дані показники виходять 85 і 130Вт. З цієї причини суттєво різниться і тактова частота чіпа, що відповідає за графіком – 1660 проти 1390 МГц.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У відеокарт нової генерації RTX4000 зниження TGP викликає менш істотне зниження продуктивності. З цієї причини в даному випадку немає сенсу прагнути граничних показників TGP. Але не рекомендується придбати ноутбуки з «урізаними» моделями.

Екран

Лептопи для ігор які оснащувалися TN-матрицями 60 Гц давно втратили актуальність. Однак і сучасні ноутбуки з LCD-моніторами не завжди відповідають запитам геймерів. Виробники екранів часто заявляють час відгуку на рівні 1-3 мілісекунди, що не відповідає дійсності. Дізнатися ж реальні показники дозволяють лише спеціальні тести.

Що стосується частоти оновлення дисплея, цей параметр не може бути показником якості. Так, деякі матриці з частотою 240 Гц поступаються за часом відгуку аналогів із частотою 165 Гц.

Якщо стоїть завдання підібрати ігровий ноутбук, який краще вибрати? Геймерам цілком підійдуть ноутбуки з діагоналлю екрана в 14 або 15,6 дюйми, у яких роздільна здатність становить 1080 або 1200 р. При цьому дозвіл монітора у 1440 та 1600 р.р. фахівці вважають надмірним, через що відеокарта піддається підвищеним навантаженням, які призводять до падіння fps в іграх. Надзвичайно актуально це щодо лептопів з дискретною графікою, середнього або початкового сегмента.

Система охолодження

Через велику продуктивність геймерські лептопи сильніше гріються, ніж офісні ноутбуки. Тому вони вимагають більш ефективного охолодження, що має збільшені габарити компонентів системи. Тонкий лептоп характеризується низькоефективним охолодженням, що вказує на “урізаний” варіант відеокарти або на погано опрацьовану конструкцію.

В останньому випадку серйозних проблем із відведенням тепла не уникнути. Вже за півгодини гри відбудеться падіння продуктивності через зниження тактової частоти.

Процесор

Істотна та необґрунтована переплата за процесорний чіп – це звичайне недогляд при придбанні геймерського ноутбука. Суть у тому, що топовий процесор може суттєво перевищувати можливості встановленої дискретної відеокарти. У результаті кадрова частота в ігровому процесі обмежуватиметься саме графікою, а тому, наприклад, для RTX4050 буде достатньо процесора покоління i5, а не i7, який значно дорожчий.

Тому розглядати лептопи зі “слабкою” графікою та топовим чіпсетом не варто. Краще підшукати більш збалансоване залізо з цією метою.

Оперативна пам’ять

Ніхто особливо не звертає уваги на ОЗП лептопа. І це серйозна помилка. Справа в тому, що єдина планка пам’яті негативно впливає на кадрову частоту під час ігрового процесу. 2-канальний режим функціонування ОЗП гарантує підвищену продуктивність усієї системи та кращу пропускну здатність даних.

В силу вищесказаного перевагу слід віддавати лептопам з двома планками ОЗУ. В іншому випадку краще відразу запланувати апгрейд своєї ігрової машини, який передбачає заміну одного модуля ОЗУ на пару планок з аналогічним сумарним або великим обсягом пам’яті.

Який ігровий ноутбук вибрати – вирішувати вам.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.