Як вибрати смартфон: наш докладний гайд

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Купівля смартфона – непросте, а, враховуючи його неабияку ціну, і дуже відповідальне заняття. Якщо ви також запитуєте, як вибрати хороший смартфон, ця стаття точно для вас.

Щоразу при підготовці добірок смартфонів, ми не втомлюємося говорити, що їхній вибір – дуже непросте та відповідальне заняття. Для того, щоб не розчаруватися у своїй покупці, важливо врахувати безліч деталей і хоча б приблизно розуміти, чого ви чекаєте від цього гаджета. Сподіваємося, що наш докладний гайд на вибір смартфона допоможе вам зробити остаточний вибір.

Операційна система

Перше, про що варто задуматись при виборі смартфона, це не його характеристики, а операційна система. Точніше навіть не сама ОС, а філософія, яка за нею слідує.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Google Android . Найпоширеніша платформа для смартфонів у світі приваблює величезною кількістю безкоштовного софту, широкими можливостями кастомізації та свободою, що дозволяє робити з телефоном практично все, що завгодно. І можливість встановлювати будь-які сторонні програми з APK-файлів – лише верхівка айсберга. Щоправда, ціна такої свободи – проблеми із безпекою. Тому власникам Android-пристроїв вкрай важливо розуміти, що вони роблять і дотримуватись елементарних правил обережності.

Apple iOS . Ця операційна система цінується за відмінну оптимізацію, стабільність та безпеку. Але жодної свободи Android тут не отримати. Користувачі iPhone жорстко обмежені фірмовим магазином програм та власними сервісами Apple. Особливо очевидні недоліки цієї платформи стали після того, як купертинівці почали видаляти зі свого магазину додатки російських банків і заблокували роботу платіжного сервісу Apple Pay в країні.

Huawei Harmony OS . Це відносно новий гравець на ринку операційних систем смартфонів. Але гравець, слід визнати, амбітний. Huawei має намір створити найширшу екосистему, що поєднує всі розумні пристрої компанії. Проблема в тому, що Harmony OS поки лише на початку свого шляху, а за популярністю ОС сильно б’є відсутність сервісів Google, до яких звикли багато користувачів.

Чіпсет

Чіпсет або однокристальна система – це “серце” будь-якого смартфона. Він відповідає буквально за все, починаючи від того, скільки енергії споживатиме телефон під час роботи та закінчуючи можливостями його камер та екрану. Але насамперед його вибір важливий для продуктивності телефону. Тому, якщо вам потрібен ігровий гаджет, приділіть особливу увагу чіпсет при покупці телефону.

Розробкою однокристальних систем займається кілька великих виробників – Qualcomm, MediaTek, Samsung, Unisoc та Apple. А в не найсвіжіших смартфонах можна зустріти ще й платформи Huawei Kirin, випуск яких поки що припинено. Найбільш продуктивними ж чіпсетами вважаються твори Apple. Втім, не виключено, що справа тут не так у «залізі», як у оптимізації операційної системи.

При виборі чіпсету важливо враховувати технологічний процес, що використовується в ньому – чим він сучасніший, тим краще поєднання енергоефективності та продуктивності чіпа. Але ще важливіше подивитися результати бенчмарків, почитати огляди смартфонів на цій SoC і переконатися, що вона не схильна до зайвого перегріву.

Оперативна пам’ять

Оперативна пам’ять також впливає на продуктивність телефону, але куди важливіша вона для його багатозадачності. Чим більше оперативної пам’яті у смартфона, тим більше активних програм він зможе утримати у своїй пам’яті, тим більше вкладок у браузері ви зможете відкрити, і тим більше «важкі» ігри запустіть.

Ми радимо купувати смартфони як мінімум з 4 Гбайт оперативної пам’яті. Тільки такий обсяг пам’яті забезпечить мінімальний комфорт під час використання телефону. 6-8 Гбайт ОЗУ дозволять запускати більш-менш просунуті ігри та позбавлять фризів при роботі його інтерфейсу. Щодо смартфонів з 16 і більше гігабайт пам’яті, то такий обсяг, на наш погляд, поки що надмірний і служить швидше маркетинговим цілям, змушуючи переплачувати за непотрібні характеристики.

І так, ми говоримо про повноцінну оперативну пам’ять. Функція збільшення оперативної пам’яті за рахунок вбудованої – це ще один маркетинговий прийом, який може принести більше шкоди, ніж користі. Така «розширена» ОЗУ набагато повільніша за «рідну» оперативну пам’ять смартфона і на практиці може уповільнити його роботу. Та й ресурс флеш-пам’яті телефону вона “вбиває” дуже швидко.

Правда, все, що ми написали правильно лише для платформи Android. Apple iOS не така вимоглива до обсягу ОЗУ і більш ніж комфортно почувається навіть з 4 Гбайт ОЗУ. Та й у самій Apple майже не приділяють уваги цій характеристиці своїх телефонів, а реальний обсяг свіжих iPhone зазвичай стає відомим завдяки ентузіастам. Все через особливості роботи платформи, яка дуже агресивно вивантажує програми, що не використовуються з пам’яті телефону.

вбудована пам’ять

Вбудованої пам’яті не буває багато. На цю, без сумніву, красиву та глибокодумну фразу «ведуться» багато користувачів. Ось тільки насправді тут на повне зростання постає питання доцільності. Для комфортного використання телефону простого користувача цілком вистачить і 128 Гбайт вбудованої пам’яті. Якщо ви часто знімаєте 4К-відео і взагалі любите фотографувати навколо себе, купуйте гаджет з 256 Гбайт і більше пам’яті. Благо серед таких моделей є й цілком недорогі рішення на кшталт realme 11.

Загалом не потрібно гнатися за гігабайтами з розрахунку «щоб було». Чим більше телефону вбудованої пам’яті, тим він дорожчий. І тут важливо розуміти, чи вам потрібно багато постійної пам’яті. Втім, не варто купувати і телефони з невеликим об’ємом ПЗУ 32, а тим більше 16 Гбайт. Левову частку цієї пам’яті ви просто не побачите – її займе операційна система та оболонка виробника. А гігабайти, що залишилися у вашому розпорядженні, потрібно буде якимось дивом розподілити між додатками і контентом. Повідомлення про брак пам’яті в таких пристроях – справа звичайна.

Дисплей

Екрани сучасних смартфонів здебільшого пропонують досить високу для комфортного використання дозвіл. Щодо діагоналі, то це суто особистий вибір будь-якого користувача. Просто врахуйте, що більшість смартфонів із діагоналлю до 6 дюймів – це бюджетні пристрої. Ну а “золотим” стандартом сучасних телефонів вважається діагональ 6,5-6,7 дюйма – така собі золота середина між зручністю управління і комфортом при веб-серфінгу і перегляді роликів. 

Більші смартфони ще краще підійдуть для фільмів і веб-серфінгу, але і їх розміри можуть бути занадто великі – такому гаджету складно вміститися в кишені, їм складно керувати однією рукою, та й прізвисько “лопата” приклеїться до нього дуже міцно.

TN-матриці в наш час встановлюються лише в бюджетні телефони. Якість картинки та кути огляду у них залишають бажати кращого.

IPS (PLS) – це найпоширеніший тип матриці, який можна зустріти і в недорогих, і в найбільш крутих телефонах. Він характеризується відмінною передачею кольору, якісною картинкою і найширшими кутами огляду.

OLED-матриці зустрічаються і в смартфонах середнього рівня, і безкомпромісних флагманах. Вони пропонують соковиту та яскраву картинку, глибокий чорний колір та приголомшливу контрастність. Але при покупці телефону з OLED-екраном потрібно бути обережним. Якщо ваші очі чутливі до мерехтіння, переконайтеся, що в телефоні використовується технологія ШИМ-затемніння з високою частотою. 

Чим вище частота оновлення, тим більш плавну картинку ви бачитимете на екрані телефону. Але особливо важливим є цей показник для мобільних геймерів. Власне, саме для них на ринку і з’явилися смартфони з герцовкою 144 і навіть 165 Гц. Звичайному ж користувачу для комфортної роботи з телефоном вистачить і 120 Гц, що вже стали стандартом.

Прямо впливає на комфорт використання телефону та яскравість екрана. Яскравість від 600 нит дозволяє йому залишатися добре читаним навіть на сонці. Якщо вона нижче, доведеться мружитися, підбирати відповідне становище телефону або взагалі йти в тінь, щоб прочитати повідомлення.

Камери

Усі без винятку сучасні смартфони вже навчилися добре знімати вдень. Тому якщо ви лише час від часу робите фотографії або любите знімати лічильники води та електрики, ви можете взяти будь-який телефон – він вас не розчарує. Але для якісних, високохудожніх знімків до вибору основної камери телефону потрібно підійти максимально уважно.

Зараз лише скажемо – не зациклюйтесь на мегапікселях. Всупереч поширеній думці, вони мало впливають на якість зйомки. Головне, зверніть увагу на те, щоб камера підтримувала оптичну стабілізацію зображення – ця функція особливо корисна при нічній зйомці, коли телефон досить довго потрібно тримати максимально нерухомо.

Якщо ви любите робити креативні фото, крім основної камери смартфону зовсім не завадять ширик і телефото-камера для зйомки віддалених об’єктів. З їхньою допомогою можна отримати справді «шедевральні» фотографії.

Час автономної роботи

Ви можете здивуватися, але ємність акумулятора не так і сильно впливає на час автономної роботи смартфона, і два гаджети з однаковою 5000-мАч батареєю можуть мати зовсім різні показники автономності. Все через те, що величезний вплив на неї робить і енергоефективність заліза, що використовується в телефоні.

Тому, якщо ви шукаєте телефон, який потрібно буде заряджати максимально рідко, насамперед звертайте увагу на огляди та відгуки реальних користувачів.

Швидка, бездротова та реверсивна зарядка

Технології швидкої зарядки зробили крок далеко вперед, і, наприклад, той же realme GT3 з його 240-Вт зарядкою дійсно може повністю зарядитися всього за 10 хвилин. Це справді зручно.

Не менш зручна і технологія бездротової зарядки, що повністю позбавляє вас від проводів – досить просто “кинути” телефон на базу і залишити його там на деякий час. Особливо ж гарна вона у поєднанні з реверсивною зарядкою, коли для підзарядки TWS-навушників або іншого аксесуара достатньо покласти його на задню панель телефону.

Матеріал корпусу та захист

Сучасні смартфони роблять із різних матеріалів. Але найпрактичнішим досі залишається поєднання пластикового корпусу та металевої рамки, що надають телефону достатньої міцності, невибагливості та легкості. Щодо естетики, то в наш час навіть пластик може бути дуже красиво оброблений. Та й яке це має значення, якщо більшість користувачів вважає за краще використовувати телефон у компанії з чохлом?

Щодо захисту, то багато хто приділяє цьому критерію на подив мало уваги. А, тим часом, сучасний смартфон, на наш погляд, повинен мати хоча б мінімальний захист від води, який не дасть йому «впасти в кому», якщо ви відповісте на повідомлення, подивіться навігатор чи зробите дзвінок під час дощу. Іншими словами, звертайте увагу на наявність у нього сертифіката хоча б рівня IPX3.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.