SSD-накопичувачі QLC і TLC: чим відрізняються і який вибрати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

При покупці SSD накопичувача можна зіткнутися з абревіатурами QLC та TLC на різних моделях. Вони позначають тип флеш-пам’яті NAND, що використовується у накопичувачі. Розуміння відмінностей між ними допоможе зробити правильний вибір.

Флеш-пам’ять QLC NAND

Флеш-пам’ять NAND складається з осередків, які можуть зберігати дані у вигляді електричних зарядів, і кожен осередок зберігає один або кілька бітів даних. Кількість бітів, які може зберігати осередок, визначає тип NAND: однорівневий осередок (SLC), багаторівневий осередок (MLC), трирівневий осередок (TLC) або чотирирівневий осередок (QLC).
 QLC NAND зберігає чотири біти даних на комірку, що дозволяє використовувати 16 можливих двійкових значень. 
Твердотільні накопичувачі QLC мають більшу ємність порівняно з «традиційними» твердотільних накопичувачів TLC, MLC або SLC за аналогічною ціною, що робить їх сьогодні популярними серед покупців.

Флеш-пам’ять TLC NAND

TLC NAND зберігає три біти даних на комірку, що дозволяє використовувати вісім двійкових значень. Чим більше бітів у комірці, тим вища щільність інформації і тим нижча вартість одного біта. 
Однак у осередків твердотільних накопичувачів обмежена кількість циклів читання та запису. 
Чим більше бітів у осередку, тим частіше осередок буде використовуватися. Це означає, що TLC диск буде надійнішим.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

QLC vs TLC

Зі збільшенням кількості рівнів заряду змінюються характеристики накопичувача: падає швидкість доступу, зменшується надійність зберігання інформації, але при цьому зростає ємність, а співвідношення ціна/обсяг стає привабливішим для покупців. Відповідно, чіпи, засновані на технології QLC, дешевші, ніж попереднє покоління TLC, в яких зберігається по три біти в одному осередку. У той же час QLC менш надійні, тому що ймовірність виходу осередку з ладу збільшується з кожним новим рівнем.

Швидкість

Продуктивність твердотільних накопичувачів QLC та TLC може суттєво відрізнятися з точки зору швидкості доступу та передачі даних. Твердотільні накопичувачі TLC зазвичай мають вищу швидкість доступу та передачі даних, ніж твердотільні накопичувачі QLC.
Наприклад, твердотільний накопичувач TLC може мати швидкості читання та запису 550 МБ/с і 520 МБ/с відповідно, а у твердотільного накопичувача QLC ці параметри скромніше – 500 МБ/с та 450 МБ/с.

Різниця у швидкості між твердотілими накопичувачами QLC та TLC не завжди є значною для більшості користувачів, особливо якщо ви просто використовуєте його як додатковий накопичувач. У цьому випадку додаткова швидкість TLC SSD може не коштувати додаткових витрат.
Однак на швидкість SSD впливають інші фактори, такі як версія інтерфейсу підключення і поточне робоче навантаження. Загалом твердотільні накопичувачі QLC і TLC підходять для більшості випадків повсякденного використання, але твердотільні накопичувачі TLC пропонують невелику перевагу у продуктивності, яка може бути важливою в деяких ситуаціях.

Місткість

Коли доходить до ємності, твердотільні накопичувачі QLC і TLC пропонують різні переваги. Твердотільні накопичувачі QLC мають більшу щільність зберігання інформації, ніж диски TLC. Це робить твердотільні накопичувачі QLC привабливим варіантом для фотографів, відеоредакторів та інших професійних користувачів, які потребують багато місця для зберігання інформації.
Однак для зберігання робочих проектів та об’ємних файлів, розумніше використовувати більш надійний та швидкісний TLC.

Вартість

Твердотільні накопичувачі QLC зазвичай коштують дешевше, ніж TLC. Однак різниця в ціні між двома типами твердотільних накопичувачів зменшується, як тип TLC NAND стає більш поширеним. В результаті ціновий розрив між твердотільних накопичувачів QLC і TLC не такий великий, як раніше.
Звичайно, на ціну SSD впливають інші фактори, такі як виробник, ємність, формфактор та інші. 
У середньому можна розраховувати на такі ціни:
TLC
– 512Мб – 1500-2000 грн.
– 1Тб – 3000-3500 грн.
QLC
-512Мб – 1000-2000 грн.
– 1Тб – 2500-3000 грн.

Ціни можуть змінюватись в залежності від бренду, моделі та продавця.

Довговічність

Термін служби твердотільних накопичувачів залежить кількості циклів перезапису даних. У QLC NAND термін служби менший у порівнянні з TLC NAND, а це означає, що в теорії твердотільні накопичувачі QLC менш довговічні. Це може бути проблемою, якщо використовувати накопичувач для зберігання важливих даних та резервних копій. У TLC NAND термін служби більший, що робить його кращим варіантом для тих, кому потрібен диск, який витримує великі робочі навантаження та прослужить довгий час.

Резюме

Який тип SSD віддати перевагу? Все залежить від конкретних завдань та пріоритетів.
Якщо потрібна висока продуктивність і ви готові заплатити трохи більше, SSD TLC швидше за все стане правильним вибором.
Якщо потрібно багато місця для зберігання даних, і ви готові пожертвувати продуктивністю, щоб заощадити, твердотільний накопичувач QLC буде гарним придбанням. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.