Статті

Чому Microsoft так і не змогла створити мобільну операційну систему

Share
Час читання: 2 хв.

На сьогоднішній день є три основні операційні системи для мобільних – iOS, Android і Harmony OS. Остання сумісна з додатками, які написані під Android. А що з Microsoft? Маючи такий багаторічний досвід вони не змогли створити нормальну операційну систему. Але ж у нульових з’явилася Windows Mobile – і майже 10 років з 2000 по 2010 рік вона була дуже популярною.

Тоді ще назви “смартфон” не було, гаджети називалися КПК (кишеньковий персональний комп’ютер). Пізніше Microsoft випустила Windows Phone і навіть певний час ці гаджети, здавалося, стали популярними – у рекламу було вкладено мільйони доларів, але потім усе різко пішло на спад.

Чому ж компанії Білла Гейтса не вдалося створити операційну систему для смартфонів? Підписуйтесь на мій блог, ставте лайк, а я вам викладу кілька думок з цього приводу.

Microsoft сильно запізнилася

Операційна система від Apple вийшла в 2007 році, через рік виходить Android. А Windows Phone виходить аж наприкінці 2010 року. Причому, вийшла дуже сира і нестабільна версія. Потім, щоправда, помилки виправлялися – вийшло ще 6 версій Windows Phone, але все одно вже було пізно. Адже для Android і iOS до, умовно, 2011 року було вже написано тисячі застосунків, а під Windows Phone толком нічого не було. Якби була сумісність з Android додатками, то, можливо, все склалося б інакше, але, на жаль.

За ідеєю, можна було продовжувати розробляти Windows Mobile, але версія від 2000 року була вже морально застарілою по відношенню до нового заліза, тому про продовження випуску нових версій цієї ОС мови і не йшло.

Висока конкуренція між iOS та Android

На той час, коли вийшла перша Windows Phone, на ринку вже склалася конкуренція між двома гігантами – Apple і пристроями на Android. Втиснутися на ринок було досить складно і Microsoft навіть платила розробникам за те, щоб вони створювали програми під Windows Phone.

Але всі зусилля виявилися марними – компанія Білла Гейтса змогла відкусити лише невеликий шматок пирога. Вкладення в рекламну кампанію і виробництво пристроїв виявилися неспівмірними з віддачею.

Велика кількість додатків під iOS і Android

Ось приходить покупець у магазин смартфонів і запитує у продавця. А що вибрати? Якщо у продавця не буде плану з продажу Windows Phone, то він, звісно ж, порадить пристрій на Android або ж iPhone. Причина була в тому, що під ці ОС вже написані були тисячі додатків, а під Windows Phone більшість програм і зовсім не було.

Таким чином серед користувачів працювало сарафанне радіо, що Windows Phone можна просто проігнорувати. Ну, а кому хочеться пристрій, який свідомо гірший за інші? До того ж, у той час активно стали розвиватися мобільні ігри, яких у Windows Phone були одиниці.

За двома зайцями поженешся – жодного не зловиш

Інший раз осягнути все неможливо навіть такій корпорації, як Microsoft. Адже крім розробки десктопної Windows інженери компанії займаються і десятками інших програм, а також беруть участь у розробці технологій штучного інтелекту.

Існує думка, що Microsoft не змогла реалізувати себе в мобільній операційній системі через брак кваліфікованих розробників. Швидкість розробки Windows Phone була дуже повільною, компанія звикла вважати себе монополістом, але тільки не у сфері мобільних технологій.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: Microsoft
  • Останні записи

    WhatsApp вводить функцію перевірки посилань для захисту від шкідливого контенту і фейкових новин

    У найближчому майбутньому WhatsApp матиме функцію, що дозволяє оперативно перевіряти посилання, отримані в месенджері. Ця…

    30.09.2024

    На живих фото показали передню частину OnePlus 13

    OnePlus - одна з кількох компаній, які, як очікується, запустять свої флагманські Android-телефони наступного покоління…

    30.09.2024

    Експерти протестували автономність iPhone 16: результати вражають

    Експерти GSMArena провели тестування автономності iPhone 16 і були приємно вражені його результатами. Смартфон із…

    30.09.2024

    Сервісний центр оцінив ремонтопридатність Samsung Galaxy S24FE на 8.5 з 10

    На YouTube-каналі PBKreviews повністю розібрали новий Galaxy S24 FE і з'ясували, чи легко його буде…

    30.09.2024

    Названо основні критерії які допоможуть захистити особисті дані

    Щоб захистити свої дані на смартфоні, наш експерт рекомендує використовувати складні паролі та багатофакторну автентифікацію,…

    30.09.2024

    5 продуктів Apple, які ймовірно знімуть з виробництва вже наступного місяця

    Згідно з джерелом, йдеться про майбутню невелику презентацію, на якій Apple покаже всьому світу нові…

    29.09.2024