Що потрібно знати про камери смартфонів у 2023 році

Розповідаємо про 9 важливих характеристик

Час читання: 10 хв.

Вибрати хороший камерофон тільки за технічними характеристиками, наприклад за кількістю мегапікселів або розміром матриці, не вийде. Головне завдання смартфона – швидко зробити знімок, який можна опублікувати в соцмережі без тривалої обробки. Тому параметри, на які варто орієнтуватися під час купівлі камерофона, не збігаються на 100% з тими, за якими ми б шукали, наприклад, професійну фотокамеру.

Розповідаємо, що впливає на якість фотографії на смартфоні і як знайти гаджет, знімки з якого вам сподобаються.

Ціна: зазвичай висока, але є винятки

У більшості випадків найкращі камерофони – це флагманські моделі. Саме в них виробники встановлюють просунуті фотомодулі, потужні процесори останнього покоління і сучасний софт для кращої обробки фотографій. Наприклад, серед флагманів від Samsung тільки найдорожча модель – Galaxy S23 Ultra – оснащена просунутою матрицею на 200 Мп і перископічною камерою з 10-кратним зумом.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Серед менш дорогих гаджетів теж зустрічаються гідні моделі. Зазвичай вони добре справляються зі стандартними сценаріями, такими як зйомка пейзажів і портретів за хорошого освітлення, але відстають за якістю нічних фото і позбавлені додаткових можливостей на кшталт телефотокамери з оптичним наближенням.

Софт: важливий не менше, ніж матриця й оптика

На смартфони зазвичай знімають в автоматичному режимі. У ньому софт камери сам вирішує, які параметри краще підійдуть для конкретного кадру: коригує контрастність, передачу кольору, яскравість і насиченість знімка.

Разом із розвитком нейромереж виробники смартфонів дедалі активніше використовують обчислювальну фотографію – коли розумні алгоритми в буквальному сенсі домальовують зображення, щоб кадр мав гарніший вигляд. Тому іноді фото на пристрій зі слабшими технічними параметрами можуть здаватися вдалішими, ніж знімки на смартфон із просунутим “залізом”.

Наприклад, у грудні 2022 року техноблогер Маркес Браунлі провів сліпе голосування, в якому брали участь понад 600 тисяч користувачів. Він опублікував знімки з 16 смартфонів, не вказуючи їхні моделі, і запропонував користувачам вибрати найбільш вдалі кадри. У підсумку смартфоном із найкращою камерою став недорогий Google Pixel 6a з простою камерою на 12 Мп, залишивши позаду як iPhone 14 Pro з матрицею на 48 Мп, так і всі Android-флагмани 2022 року. Він випередив своїх суперників багато в чому завдяки вдалій програмній обробці фотографій.

Щоб голосування було чесним, блогер запропонував оцінити знімки за системою Ело: користувачі порівнювали по два фото між собою і обирали найкращий варіант у 120 можливих парах. Гаджет, знімок на який набрав найбільше лайків, став переможцем. Джерело: Marques Brownlee

Відгуки та рейтинги: щоб побачити реальні фото на смартфон

Заздалегідь передбачити, як працюватиме камера того чи іншого смартфона, неможливо, навіть якщо йдеться про відомий бренд. Тому під час вибору пристрою рекомендуємо заздалегідь подивитися огляди або почитати відгуки. Там можна побачити реальні приклади фотографій і дізнатися враження автора від камери. А ще зрозуміти, підхід якого виробника до обробки фото більше відповідає вашому смаку.

Подивіться на знімки з iPhone 12 Pro Max з роздільною здатністю 12 Мп, Google Pixel 7 – з 50 Мп і Xiaomi Mi 11 Lite – з 64 Мп. У всіх пристроїв вийшла чітка і виразна картинка, різниця лише в тому, як гаджети обробили фотографії.

Щоб швидко визначитися з гаджетом для мобільної фотографії, можна заглянути до рейтингу камер смартфонів DxOMark . Експерти ресурсу оцінюють фото за кількома параметрами, серед яких контрастність, експозиція, розмиття фону, шум та автофокус. Чим вище загальний бал, тим краще камера смартфона. Є топ-списки камерофонів за портретною, ландшафтною та спортивною зйомкою, а також загальний топ серед усіх гаджетів за версією експертів сайту.

Виходить, характеристики камер тепер можна не звертати уваги?

Не зовсім. Якими б просунутими не ставали програмні алгоритми та нейромережні помічники, повністю обдурити закони фізики поки що не вийшло. Більш просунута матриця у поєднанні з якісною оптикою спрямовує софту більше даних про кадр — їх програмі обробки простіше «зібрати» деталізований знімок.

Наприклад, смартфон з великою матрицею та широкою діафрагмою розмиває фон у портретах та макрознімках природніше, ніж якби такий ефект гаджет додав програмно. Це пов’язано з тим, що навіть якісний софт все ще іноді помиляється, коли відокремлює головний об’єкт від фону.

Також велика матриця, світлосильний об’єктив і потужний процесор стануть у пригоді при записі відео з частотою 60 кадрів в секунду і вище. У такому режимі смартфон залишається менше часу на обробку кожного окремого кадру. Тому чим якісніший вихідний матеріал і чим швидше чіп зможе його обробляти, тим краще вийде ролик.

Хоча тільки за «залізом» вибрати найкращий камерофон не вийде, розібратися в деяких технічних характеристиках таки варто. Так ви зможете зрозуміти, як вони впливають на якість фото та відео та вибрати пристрій під свої завдання – наприклад, для зйомки спортивних заходів чи портретів.

Роздільна здатність: відповідає за деталізацію фотографії

Фотографія складається з багатьох кольорових точок – пікселів. Також називаються світлочутливі елементи в матриці камери. Кожен піксель фотоматриці відповідає за одну піксель-точку на знімку, а їх кількість у зображенні називається роздільною здатністю. Чим більше піксель-крапок на фотографії, тим детальніше вийде кадр. Так як пікселі дуже маленькі, за одиницю виміру беруть мегапікселі – мільйон пікселів.

Камери в смартфонах бувають з роздільною здатністю від 2 до 200 Мп. Але, незважаючи на великий розкид показників, більша роздільна здатність матриці не завжди означає, що і знімки вийдуть якіснішими. Це пов’язано з розміром пікселя та функцією біннінгу – про це ми розповімо нижче.

Однак якщо роздільна здатність основної камери менше 10 Мп, то такий смартфон точно не варто розглядати як камерофон — знімкам не вистачатиме деталізації, дрібні об’єкти будуть нечіткими, а поверхні зі складною текстурою, трава та листя на деревах зіллються в суцільну кашу.

Розмір матриці та пікселя: відповідає за якість зйомки при поганому освітленні

Ще один важливий для фототехніки параметр – розмір матриці. Він безпосередньо залежить від розміру окремих пікселів, з яких вона складається: при однаковій роздільній здатності матриця, що складається з пікселів більшого розміру, сама також буде більшою. Чим більше піксель, тим більше світла може захопити в момент зйомки. Це особливо важливо, якщо фотографувати при слабкому освітленні.

Розмір матриці вимірюється в дюймах та записується у вигляді дробу. Чим менше значення знаменника, тим більше матриця. Поширені розміри для смартфонів коливаються від 1 до 1/4 дюймів.

У порівнянні з сенсорами у фотоапаратах мобільні матриці невеликі. Щоб вмістити більше пікселів, самі світлочутливі елементи доводиться робити менше. Через це вони захоплюють менше світла, тому матриця гірше справляється зі знімками при поганому освітленні: зображення виходить шумним.

Наочне порівняння розмірів матриць флагманського смартфона 2023 року та напівпрофесійного фотоапарата 2019 року

Щоб обійти цю проблему, виробники вигадують складні технології на кшталт біннінгу. Її суть у тому, що матриця може поєднувати сусідні пікселі, щоб вони працювали як один великий. Завдяки цьому мобільні камери можуть підлаштовуватись під умови зйомки. Якщо навколо яскравий сонячний день, використовувати всі наявні пікселі, щоб отримати більш детальне фото, а якщо світла недостатньо, то включати бінг – дозвіл знімка знизиться, але загальна якість буде вищою.

Зараз біннінг є у всіх гаджетів із камерою від 48 Мп, але залежно від ціни та класу пристрою алгоритми можуть працювати по-різному. Наприклад, у бюджетному смартфоні може бути лише два режими: з увімкненим та вимкненим об’єднанням пікселів. У дорогих флагманах щаблів бінніга може бути більше, що дає простір для творчості. Наприклад, у Galaxy S23 Ultra основна камера може фотографувати без об’єднання пікселів з роздільною здатністю 200 Мп, з об’єднанням 4-в-1 для знімків на 50 Мп або з біннігом по 16 пікселів – у такому разі підсумковий знімок буде з роздільною здатністю 12 Мп. А в нових iPhone 15 Pro доступна зйомка в режимах 12, 24 та 48 Мп.

Діафрагма: відповідає за розмиття фону та кількість деталей на знімку

Окрім розміру пікселів, на кількість світла, що потрапляє на матрицю, впливає і розмір отвору в об’єктиві, через який він проходить – діафрагми. Параметр позначається літерою f і смартфонах варіюється від f/1.4 до f/4.0.

За розмір отвору відповідають ламелі — пелюстки по краях об’єктива.

Чим ширша діафрагма, тим більше світла захоплює сенсор камери і сильніше розмивається фон. Гаджети з такою світлосилою, наприклад f/1.9, підійдуть для зйомки портретів або предметів з близької відстані. Чим більше діафрагма, тим більше деталей на знімку буде у фокусі. Пристрої зі світлосилою від f/2.0 стануть у нагоді для зйомки пейзажів, архітектури, заходів або групових фото.

У смартфонах зазвичай фіксоване значення діафрагми, тому виробники прагнуть підібрати максимально універсальне значення – у межах f/1.7–f/2.2. У деяких моделях, наприклад Huawei Mate 50 Pro , змінюється діафрагма. Такий пристрій підійде, якщо ви захоплюєтеся мобільною фотографією та хочете отримувати якісні та красиві знімки як близьких, так і далеких об’єктів.

Автофокус: відповідає за здатність смартфона ловити об’єкти у кадрі

Автофокус дозволяє камері зафіксувати “погляд”, щоб об’єкти на фото чи відео були чіткими. Він буває чотирьох типів: контрастний, фазовий, лазерний та гібридний. Більшість гаджетів на ринку йдуть лише із фазовим автофокусом. Його достатньо, щоб швидко наводитися на об’єкти в кадрі та робити якісні фото об’єктів у русі. Але якщо ви часто знімаєте під час вечірніх прогулянок, коли на вулиці мало світла, варто розглянути моделі з лазерним або гібридним автофокусом, як, наприклад, Apple iPhone 14 Pro.

Також деякі пристрої мають опцію «стежить» автофокусу — її можна включити в налаштуваннях камери. Функція дозволяє гаджету встановити фокус на об’єкті зйомки та переміщатися разом із ним. Тому зі слідкуючим автофокусом зручно знімати відео з об’єктами, що рухаються, наприклад дитини на велосипеді або домашніх тварин.

Стабілізація: відповідає за чіткість картинки під час зйомки без штатива

Технологія компенсує рух смартфона, коли ви знімаєте фото чи відео без штатива. Зі стабілізацією зображення виходить чітким, а відео не «трясеться». Ще вона стане в нагоді для зйомки в темряві. У таких умовах камері смартфона потрібно кілька секунд, щоб зібрати світло і видати чітку фотографію. Системи стабілізації допомагають зменшити тряску від тремтіння рук, щоб фото не змащувалися.

Стабілізація буває трьох видів:

  • Оптична (OIS). Зображення на фото або відео вирівнюється за рахунок мікрогіроскопа всередині смартфона. Наприклад, якщо ви злегка посунете гаджет вліво, датчик “посуне” зображення вправо. Підійде для зйомки як вдень, так і вночі. А ще фото чи відео з нею виходять максимально природними, оскільки смартфон не прибирає мастила за допомогою софту.
  • Цифровий (EIS). Вирівнює зображення або відео за рахунок смартфона. Гаджет обрізає картинку і створює буферну зону, в якій софт рухає зображення в різні боки і вирівнює його. Цифрова стабілізація має один недолік: чим сильніше тряска при зйомці, тим більше неприродним починає здаватися зображення. Це проявляється у появі ефекту «желе» — коли об’єкти на відео трохи потовщуються або звужуються, ніби ви дивитеся на них через прозоре желе.
  • Гібридна (HIS). Найпросунутіша технологія — комбінація оптичної та цифрової стабілізації. Спершу смартфон вирівнює картинку за допомогою мікрогіроскопа, потім стабілізує її програмно. Зображення гаджет обрізає, але менше, ніж просто цифрової стабілізацією. Технологія підходить для відеозйомки активних занять, наприклад коли ви їдете на велосипеді або їдете на катері. Окремо OIS або EIS не вирівняють таке зображення якісно, ​​а HIS легко впорається з таким завданням.

У багатьох флагманах стоїть оптична стабілізація: її достатньо для повсякденних фото та відео. Але за рахунок мікрогіроскопа всередині пристрою камерофони з оптичною та гібридною стабілізаціями коштують дорожче, ніж із цифровою.

Процесор: відповідає за швидкість та якість обробки знімків

Чим потужніший процесор смартфона, тим швидше і краще програмні алгоритми пристрою обробляють знімок: докручують контрастність, яскравість, різкість та насиченість. Навіть якщо у камери гаджета порівняно трохи мегапікселів або невелика діафрагма, із спритним «залізом» фотографії вийдуть якіснішими. 

На 2023 потужними вважаються процесори:

  • Qualcomm Snapdragon із цифрою 8 або 7 на початку;
  • MediaTek Dimensity 9000-ї та 8000-ї серії;
  • Apple A14 Bionic та новіші;
  • Google Tensor G1 та новіший.

Нині виробники камерофонів середнього та високого цінового сегменту ставлять лише сучасні процесори. Тому гаджети дворічної давності і новіше підтримають і 4K-зйомку, і високу роздільну здатність — аж до 200 Мп. Однак при покупці смартфона краще переконатися, що стоїть потужний процесор і зазирнути в характеристики.

Додаткові камери: дають більше можливостей для зйомки

Крім основної та фронтальної, у сучасних смартфонах є додаткові камери, які дозволяють знімати з цікавих ракурсів.

  • Надширококутна. Підійдуть, коли потрібний більший кут огляду, наприклад, для зйомки архітектури або пейзажів. А ще із такою камерою можна робити панорамні знімки.
  • Телефотокамера. Виконує дві функції. Перша — дозволяє знімати предмети на великій відстані у високій якості, наприклад, маяк з пристані або місяць. Друга — стане в нагоді для предметної або портретної зйомки. Завдяки великій фокусній відстані при сильному наближенні об’єкт на передньому плані виглядає чітким, а задній план красиво розмивається.
  • Макрокамера. Заточена лише під предметну та портретну зйомку.

Основної та надширококутної камер на пристрої достатньо, щоб знімати гарні кадри. Найбільш технологічно складний об’єктив – телевізор, тому він зустрічається не у всіх гаджетах, а пристрої з ним коштують дорожче. Макрокамери теж є не у всіх смартфонах. Відсутність цих двох об’єктивів компенсує програму. Якщо ви хочете зробити портрет або зняти предмет з близької відстані, виберіть портретний режим у налаштуваннях камери гаджета. Штучний інтелект програмно розмиє фон, а фото не сильно відрізнятиметься від кадру на телевізор або макрокамеру.

Підсумок: на що звертати увагу при виборі смартфона з гарною камерою

  • Огляди Коли виберете кілька моделей, подивіться огляди з фотографіями зі смартфонів. Так ви зможете зрозуміти, як софт обробляє знімки і чи влаштовує вас їхня якість.
  • Розмір матриці. З кількох варіантів краще вибрати камерофон із більшою матрицею. З таким сенсором камера захопить більше світла і знімки при поганому освітленні будуть якіснішими.
  • Дозвіл. Не найважливіший параметр — у всіх сучасних камерофонів він буде приблизно однаковий. У більшості актуальних моделей для основної камери використовують матриці з роздільною здатністю 48-200 Мп.
  • Діафрагма. У багатьох смартфонів статична світлосила – у межах f/1.7-f/2.2. Моделі зі змінною діафрагмою підійдуть, якщо ви захоплюєтеся мобільною фотографією і хочете отримати додаткові інструменти для створення художніх знімків.
  • Автофокусування. Є у всіх смартфонах, але буває різний: контрастний, фазовий, лазерний та гібридний. У всіх сучасних смартфонах середнього рівня та вище є фазовий автофокус. Якщо захоплюєтеся предметною зйомкою, зверніть увагу на моделі, де є лазерний автофокус – він підвищує точність і швидкість фокусування на невеликих відстанях і при слабкому освітленні.
  • Стабілізація. Компенсує рух смартфона в руках, тому камера не змащує зображення. Найкраще звертати увагу на моделі з оптичною стабілізацією (OIS). У поєднанні з електронними системами це забезпечить максимальну плавність при зйомці відео та відсутність мастил на фото.
  • Процесор. Флагманські процесори можуть обробити більше даних за те саме час, тому потужний і сучасний чіп — один з важливих параметрів для камерофона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.