Статті

Що буде, якщо зарядку без телефону залишити в розетці

Share
Час читання: 5 хв.

Чи потрібно вимикати зарядний пристрій із розетки? Особливо тоді, коли він розташований у зручному місці? Відповідь на це запитання напевно цікавить багатьох користувачів гаджетів.

Для користувача все буває набагато простіше. Адже можна один раз увіткнути зарядний пристрій у розетку, потім вивести дріт назовні, щоб періодично підключати телефон до роз’єму. Однак нам, звичайно, доводилося чути про те, що наслідки нібито будуть дуже сумні, якщо цілодобово тримати зарядку під напругою.

Але багато користувачів так роблять і після цього не скаржаться на якісь проблеми. Однак проблема все ж є. Вона в тому, що навколо цього питання існує чимало міфів. І тому неможливо зрозуміти, де правильна відповідь, а де відповідь помилкова. Тож нам належить зараз розібратися в цьому питанні й дізнатися думку фахівців.

Міф № 1. Підвищене споживання електроенергії

Зарядник справді постійно споживає електрику. Навіть тоді, коли телефон не підключений. Але не думайте, що рахунок за електроенергію у вас стане меншим, якщо ви вимкнете зарядку. У пасивному режимі девайс споживає таку кількість енергії, що за місяць витрати складуть лише кілька копійок.
У тому випадку, коли ви одночасно знеструмите всі інші прилади і залишите лише зарядку, то запевняємо, що дисковий електролічильник навіть не стане рухатися.

Левова частка зазначених приладів обліку володіють такою чутливістю, яка починається при потужності в 5,5 Вт. А зарядник, коли не задіяний, споживає всього 0,25-0,35 Вт на годину. Електролічильник цього практично не помітить.

Навіть якщо рік не вимикати зарядник від мережі, то витрата складе приблизно третину кіловата. Наскільки значна така економія для бюджету сім’ї? Однак якщо ви з принципових міркувань не бажаєте оплачувати перевитрату, навіть таку мізерну, то ви, звісно, маєте витягнути зарядник із розетки.

Міф № 2. Скорочення термінів експлуатації

Є й такий популярний міф про те, що тривалість експлуатації зарядного пристрою обмежена. Що більше часу зарядка підключена до розетки, то швидше вона вийде з ладу.

З цим можна погодитися, але не повністю. Час напрацювання на відмову у зарядного пристрою – це 50-100 тисяч годин. Тобто від п’яти до одинадцяти років. У середньому ж пристрій працює 50 тисяч годин. Це приблизно 6 років. Отже, блок живлення може бути під’єднаний до мережі на цей термін, і йому це не буде на шкоду. Хоча точніше буде сказати, що ресурс, скоріше, обмежений терміном дії електролітів, тобто менше 50 тисяч годин.

Але уявімо, що ви постійно відключаєте девайс після зарядки. У цьому разі термін дії стане більшим на кілька років. Але чи є в цьому сенс? За 5 років інтенсивного використання блок живлення, швидше за все, все одно доведеться замінити. У нього просто розхитаються роз’єми. Велика і ймовірність, що він зламається.

А якщо згадати про маніпуляції вмикання/вимикання пристрою з розетки, які робиш постійно? Адже вони призводять до шкідливих перехідних процесів. Саме вони дуже часто і є причиною, через яку виходять з ладу електронні гаджети. Левова частка аварій трапляється саме під час комутації.

ВАЖЛИВО! Через ці часті комутації виникають перегини шнур живлення біля корпусу. Сама схема девайса залишається робочою, але оскільки тонкі жили в дроті обриваються, то зарядка стає непридатною.

Не будемо забувати також про розбиті клеми в розетці та іскріння, яке може призвести до пожежі. Пристрої захисту від іскріння ще не набули поширення. І тому про них мало хто знає.

Буває так, що навіть свій смартфон люди прагнуть поміняти вже через 3-4 роки, оскільки моделі стають старими. Отже, найімовірніше, ви придбаєте новий девайс раніше, ніж джерело живлення від старого стане непридатним.

ВАЖЛИВО! Однак, коли ви рішуче налаштовані, щоб зарядник вам служив 10-15 років, і ви вважаєте, що він не зламається з інших причин, то обов’язково вимикайте його від розетки.

Міф № 3. Імовірність загоряння

Зарядний пристрій – це не просто дуже маленький трансформатор, який знижує напругу з 220 В до 5 В. Це ще й розумний девайс, у якому передбачено захист від перепадів напруги. У якісних блоках схема передбачає також захист від перегріву і замикань. Такі пристрої практично неможливо спалити.
Блок живлення може працювати в дуже широких діапазонах від стандарту в 220 В, що зазвичай зазначено на його корпусі. Крім того, зараз у кожній другій квартирі стало нормою мати в щитовій модульне реле напруги.

Перепади напруги справді бувають. Однак у більшості випадків вони бувають у приватних будинках, які живляться від старих ЛЕП. При цьому вони виконані не ізольованими проводами, а голими. У багатоповерхових будинках таке трапляється набагато рідше.

Є вже й розетки з портами USB. Вони дуже нагадують звичайні розетки, але в них звичні круглі роз’єми, нижче яких розташовані прямокутні порти. Вони такі самі, як на зарядних пристроях. І “начинка” у розетки, як у зарядника.

ВАЖЛИВО! Кришка прикриває як дроти, так і схеми. По суті, це такий самий блок живлення, але стаціонарний. Він вмонтований у стіну і постійно під’єднаний до мережі. Блок живлення не спалахне і пожежі не буде.

Однак загальні фактори ризику все ж є:

– стара або несправна проводка;
– немає автоматичного захисту від короткого замикання і перевантажень.

Ці фактори можуть призвести до різних подій. І справа зовсім не в зарядці. Замикання в цьому випадку може статися на якій завгодно ділянці ланцюга. Той знижує ризик короткого замикання, хто не залишає без нагляду будь-яку техніку, підключену до мережі. Холодильник і телевізор – не виняток. Рекомендуємо для безпеки замінити проводку і поставити надійний автомат.

Гроза – теж причина вимкнути зарядний пристрій, оскільки можна спалити його, якщо блискавка вдарить у ЛЕП 10 кВ або 0,4 кВ. Тоді по всій електричній мережі 220 В пробігає імпульс величиною понад 1000 вольт. І навіть реле напруги від нього не врятує. Однак проблема знову-такі тут не в блоці живлення. Пожежна безпека вимагає, щоб із розеток під час грози повинна бути вимкнена вся техніка.

І ще. Асортимент зарядної продукції великий, і в ньому чимало дешевих підробок. Усередині таких девайсів зазвичай не буває якісних компонентів. Про розумний захист і говорити не будемо. Такі зарядки обов’язково потрібно витягнути з розетки. До речі, рекомендуємо взагалі повністю відмовитися від їх застосування. Навіть коли в мережі нормальна напруга, вони можуть спалити телефон.

ВАЖЛИВО! І в жодному разі не залишайте в розетці блок живлення, якщо він несправний. Його краще взагалі не застосовувати, інакше згорить телефон.

Якщо в будинку є діти

А ось через дітей доводиться відключати зарядку і прибирати її подалі. Причина більш ніж вагома. І, якщо на звичайну розетку заведено ставити заглушку від дітей, то із зарядним пристроєм цей номер не пройде. Не вийде.
Навіть у пасивному стані блок живлення становить небезпеку. Звичайно, дитина палець у порт всунути не зможе. Адже у нього вузький роз’єм. Однак вона може скористатися якимось предметом із металу. Наприклад, спицею. Не будемо також забувати про те, що шнур можна прокусити або обірвати так, що навіть міцна ізоляція не витримає.

У зарядного пристрою сила струму на виході становить до 2 А, а напруга – до 5 вольт. Щоб уникнути можливих травм, є сенс заховати пристрої так, щоб дитина їх не знайшла.

Якщо в будинку є домашні тварини, то блок живлення також потрібно прибирати, інакше кішка або собака будуть гризти дроти. У результаті – коротке замикання, або просто вийде з ладу пристрій.

Звісно, ніхто не забороняє користувачеві залишати якісний зарядний пристрій у розетці. З ним, як бачите, нічого страшного не станеться. Але той, хто завжди ставить на перше місце безпеку, звісно, має витягнути пристрій із розетки. Йому тільки бажано знайти для підзарядки смартфона таке містечко, де немає жодних проблем з відключеннями джерела живлення від мережі.

Загалом, ніяких складнощів не трапиться, якщо відключати пристрій одразу після заряджання телефону. На це зазвичай йдуть лічені секунди. Якщо у вас є можливість відключити зарядку, то для власного спокою зробіть це.

 

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    Logitech випустила лімітовану версію культової миші G502

    Logitech оголосила про випуск лімітованої версії своєї популярної ігрової миші G502, присвяченої десятиріччю її появи…

    22.09.2024

    Уся інформація про швидкість заряджання Google Pixel 9

    Коли Google представила телефони Pixel 9, здавалося, що вони підтримують зарядку потужністю 45 Вт. Але…

    22.09.2024

    Жодна з нових моделей iPhone не підтримує 45-ватну зарядку, і потужність не змінилася

    Apple не розкриває точних даних щодо потужності зарядки своїх iPhone, але надії на підтримку зарядки…

    22.09.2024

    Деякі пристрої Samsung можуть втратити підтримку бездротової зарядки

    Бездротова зарядка — одна з найбільш бажаних функцій сучасних смартфонів. Проте, якщо у вас телефон…

    22.09.2024

    Оновлення програм на пристроях Samsung вимагатиме наявності облікового запису

    Власники смартфонів і планшетів Samsung мають бути готові до важливих змін у використанні своїх пристроїв.…

    22.09.2024

    У тесті на автономність Galaxy S24 Ultra перевершив усі моделі iPhone 16

    Нова лінійка iPhone 16 від Apple зосереджена на поступових вдосконаленнях, а не на радикальних змінах.…

    22.09.2024