Чи шкідлива швидка зарядка для акумулятора смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Шкідлива швидка зарядка чи ні? У науковій теорії так, швидке заряджання завдає акумулятору шкоди. На практиці ця шкода незначна.

Яка шкода смартфону від швидкого заряджання?

Найчастіше це питання турбує власників смартфонів, де використовується технологія літій-іонних акумуляторів. Навіть якщо зазначено «літій-полімерний», то елемент все одно відноситься до літій-іонних і схильний до тих же недоліків.

Список, що можна вважати шкодою від швидкого заряджання для акумулятора смартфона:

  • виявляється нагрівання;
  • руйнується поверхневий шар на аноді;
  • розходяться шари з графіту;
  • утворюються дендрити.

Візьмемо як приклад смартфони Xiaomi і технологію швидкої зарядки HyperCharge , що в них застосовується [T3, 10 серпня 2021]. У норматив 60% після 400 циклів виробники Китаю укладаються, але середній термін служби 500-1000 циклів при звичайній зарядці виглядає набагато привабливішим, погодьтеся?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Яка саме шкода від швидкого заряджання для акумулятора?

  • Небагато знизиться ресурс, якщо якісний . За наявності належної якості виробництва та захисту акумулятор швидше зношується, за менше циклів знижується ємність (як наслідок, невеликий термін служби);
  • Загориться або розпушується, якщо неякісний . За відсутності належної якості та захисту виникає ризик короткого замикання та подальшого теплового розгону.

Що означає «неякісний»?

Згідно з звітом Tencent Security Xuanwu Lab [ Xlab , 14 травня 2021], «несправності виявлені у восьми виробників у дев’яти різних моделях мікросхем швидкої зарядки». Наприклад, виникає ризик подачі надмірної потужності навантаження на пристрій.

Компанія Xiaomi навіть передбачила в MIUI сценарій встановлення низькоякісних неоригінальних батарей у смартфони [ XDA-Developers , 26 серпня 2021]. У такому разі швидка заряджання буде неможливою (заряджання сповільнюється).

Вище ми показали, як виглядає повідомлення, яке буде показано власникам смартфонів Xiaomi з неоригінальним акумулятором. Переклад на українську мову в Google Translate.

Механізм, як передбачається, схожий на перевірку мікроконтролера акумулятора сучасних iPhone через сервер Apple.

До речі, на тих же iPhone максимальна потужність зарядки обмежена [ Apple Support , 19 вересня 2020 ]. На даний момент це 15 Ватт. Apple прагне максимально продовжити термін служби батареї, для чого навіть, наприклад, уповільнює чіпсети.

Простими словами, швидка зарядка шкідлива чи ні

Шкідлива , тому що чим потужніша зарядка, тим сильніше зношується електрохімічна система таких акумуляторів. У разі якісних моделей легко скорочується термін служби. У разі проблем у зарядних пристроїв та відновлених «батарей-оригіналів» у китайських продавців виникає ризик теплового розгону. Це – наукові факти.

Можна подумати, виробники начебто спеціально нас обманюють. Але немає. Погляньте на відповідь Qualcomm. Компанія витіювато викрутилася і формально каже: «Все залежить від компанії — якщо вона не дотримується стандартів безпеки, то [швидка зарядка] цілком може й нашкодити».

У швидкої зарядки є користь, яка перекреслює всю шкоду

Виробники чудово розуміють ступінь шкоди, що завдається, і ступінь користі, яка на практиці значно більша. Це розуміння вкладається в основу реклами та маркетингу.

  • розрахунковий життєвий цикл смартфона в середньому два-три роки;
  • при швидкій зарядці життєвий цикл збігається з терміном служби ємного акумулятора (понад 3500 мА·год при напругах 3,6-3,85В);
  • передбачувана практична побутова користь технології за ці терміни більша за передбачувану шкоду.

Іноді отримуємо коментарі, в яких користувачів обурює сам факт переживання про якусь шкоду. Головне акумулятор змінюється, та й смартфонів не дефіцит – все можна замінити, вважають користувачі. Ця думка теж певною мірою правильна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.