Оновлення операційної системи – чи потрібно

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У статті, яка присвячена порівнянню офіційних образів і збірок, мій погляд зачепився за один коментар, суть якого зводилася до непотрібності оновлень загалом. Однак товариш, мабуть, не зовсім розумів, для чого взагалі потрібні оновлення системи, і чим це загалом загрожує комп’ютеру.

Що відбувається під час оновлення системи?

Коли на вашому комп’ютері з’являється значок оновлення системи, значить компанія потурбувалася про те, щоб прикрити виявлені системні вразливості патчами (програмними латками). Це потрібно для підвищення працездатності системи – закриваються “чорні ходи” в програмному забезпеченні, щоб зловмисники не могли потрапити до надр вашого комп’ютера, покращується загальна продуктивність драйверів (завдяки оптимізаціям ОС), а також у деяких випадках прискорюється і робота системи.

Слово patch перекладається з англійської мови як “латочка”. Насправді, патч має на увазі саме програмну латочку в додатку. Зображення у вільному доступі.
Під час встановлення оновлень ОС шляхом перебору файлів отримує відомості про найзастаріліші, і якщо в отриманому пакеті оновлень є новіші версії, вони замінюються. Таким чином, системні оновлення допомагають боротися з виявленими проблемами. Чи варто відмовлятися від додаткового захисту? У сучасному світі – не думаю. Стосується це не тільки Windows, а й MacOS, і Linux. Зловмисники спати не будуть, відповідно, вони постійно шукають способи дістатися до інформації, яка може коштувати грошей. Відповідно, у безпеці лише ті комп’ютери, які не мають жодного доступу в мережу.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як часто потрібно оновлюватися?

Насправді, виробники не вважають за потрібне питати, наскільки ви хочете оновитися – у гонитві за маркетинговими балами, вони надсилають оновлення, щойно вирішать ту чи іншу проблему. Адже це безпосередньо впливає на імідж компанії-виробника – чим більшу турботу той самий Microsoft демонструватиме користувачеві, тим більше очок популярності заробить. Відповідно, заробить і прихильність, і залучить тим самим більше послідовників, які принесуть їй прибуток.

Оновлюватися потрібно за першої можливості. Зображення у вільному доступі.
Однак зерно істини в цьому є – оновлюватися потрібно рівно тоді, коли на комп’ютер “прилітає” новий пакет даних. Так, оновлення може бути “сирим”, і здавалося б, завдасть більше шкоди, ніж користі – як у нещодавньому оновленні Microsoft, що уповільнювало роботу SSD-накопичувачів. Звісно, сповільнення SSD швидко виправили, але суть була в іншому – саме перекриття чергової вразливості є метою Microsoft, а не завдання шкоди людині. Компанія, яка навмисне завдає шкоди користувачеві власного продукту – копатиме собі яму, а це не потрібно глобальній корпорації, мета якої полягає в прибутку.

А що буде, якщо взагалі відмовитися від оновлень?

Помітного на перший погляд – нічого. Однак ніколи не можна скидати з рахунків те, що ваш комп’ютер може стати метою для атаки зловмисників. Але ж їм достатньо лише наявності інтернету, і зовсім нецікаво наявність або відсутність антивіруса – за бажання вони вас особисто змусять виконати їхню волю, використовуючи технології соціальної інженерії. Але не можна забувати і про приховане проникнення, яке відбувається через уразливості системи, а в деяких випадках навіть в антивірусній програмі, призначеній захищати операційну систему від несанкціонованого доступу.

І що старший встановлений пакет оновлень – то гірше. Що говорити про застарілі ОС, частина яких уже не підтримується? Я зустрічав у коментарях користувачів, які досі користуються Windows 7 – вже вона-то оновлень не отримує від слова зовсім, відповідно перша в зоні ризику. Але ж на комп’ютерах можуть бути не лише збереження ігор, а й різноманітні фінансові та особисті дані користувачів… Ні, хочете їх подарувати невідомо кому, щоб ними користувалися у своїх цілях – будь ласка, я не можу змушувати вас працювати над власною безпекою.

Актуальність оновлень ПЗ стосується не тільки операційних систем, а й супутнього ПЗ – не так давно я писав про уразливість антивіруса Касперського, а потім у WinRAR. А хто з читачів може назвати, скільки софту надійно захищено? Адже навіть найдосконаліші firewall-системи та пристрої можна зламати, що говорити про “цивільний” софт? Відповідно, ніколи не можна забувати про захист вашого комп’ютера, і отримання оновлень – є один із методів його дотримання. Зрозуміло, серйозних атак на простого користувача не здійснюватимуть – є значно легші способи отримати бажане, наприклад, горезвісна соціальна інженерія. Як я вже говорив вище, у зловмисників є способи змусити вас “поділитися” коштами ваших пластикових карт, даними облікових записів від соціальних мереж тощо. До речі, ботоферми – вельми актуальне в сучасному світі явище, тому не варто скидати з рахунків і безпеку облікових записів.

Висновок

Ні, я не змушую користувачів бігти і вмикати оновлення, перевстановлювати системи на новіші та краще захищені, або ж бігти за ліцензійною ОС, у якій зберігся центр оновлень. Тут кожен сам собі злий буратіно має проставити пріоритети – користуватися далі піратським ПЗ, наражаючи комп’ютер і дані на ньому на небезпеку, або ж насолоджуватися незнанням.

 

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.