Чи економить темний режим заряд смартфона

Пристрої справді працюватимуть довше. Але не всі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Темні режими інтерфейсів у мобільних додатках стають дедалі популярнішими. Багато користувачів переконані, що вони дають змогу серйозно продовжити термін автономної роботи смартфона. І це так, але тільки частково.

Коли темний режим дійсно ефективний

Дисплеї мобільних гаджетів бувають двох типів: LCD (вони ж РК, рідкокристалічні) і OLED (органічний світлодіод). І темні теми дійсно допомагають зберегти заряд, але тільки на смартфонах з OLED-екранами. І вся справа тут у принципах роботи дисплеїв.

Рідкокристалічні екрани (LCD) складаються з матриці, що формує зображення, шару рідких кристалів і системи світлодіодного підсвічування. Грубо кажучи, РК-варіант працює так: кристали дисплея “просіюють” світло, створюване підсвічуванням, пропускаючи лише певні світлові хвилі через кольорову сітку пікселів, кожен з яких містить червоні, зелені та сині комірки. Таким чином виходить кольорове зображення.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Екрани на органічних світлодіодах (OLED) використовують інший принцип. У них піксельна сітка і підсвічування об’єднані в один елемент. Кожен піксель випромінює своє власне світло. Це дає чимало переваг – кращу контрастність і більшу насиченість кольору. Але головне – OLED-дисплеї більш енергоефективні. І ось чому.

Коли пікселю на OLED-дисплеї потрібно відобразити чорний колір, він фактично вимикається і перестає споживати електрику. А ось пристроям з РК-екранами (і LED-LCD) доводиться постійно живити весь екран, незалежно від того, яку картинку той відображає.

Тож використання темних тем справді може заощадити вам заряд акумулятора, але тільки якщо у вас смартфон із дисплеєм OLED, AMOLED, Super AMOLED або P-OLED.

Наскільки темний режим збільшує автономність

Google провела дослідження, намагаючись визначити, наскільки її додатки з темними темами допомагають зберегти заряд на смартфонах з OLED-дисплеями. Порівнювали Google Pixel, випущений у 2016 році й оснащений екраном AMOLED, і iPhone 7 того ж року з LCD-екраном.

Ефект перевершив усі очікування: згідно з отриманими результатами, темний режим у застосунку YouTube дає змогу заощадити від 15 до 63% часу автономного використання пристрою. Щоправда, тільки з OLED-екраном.

Тож, власники AMOLED-девайсів, вмикайте темний режим скрізь, де тільки зможете. Так ви виграєте зайву годину роботи пристрою від заряду батареї.

Чи потрібен темний режим на смартфонах з LCD

На пристроях з РК-екраном особливої економії ви не побачите, хоч пофарбуйте всю систему в чорний. Проте темні режими корисні навіть тут. Вони допомагають зберегти зір користувачам смартфонів, тому що за нестачі світла зручніше читати світлий текст на темному тлі.

Якщо ж ви хочете продовжити життя смартфона з LED, LCD або IPS-дисплеєм від батареї, зниження загальної яскравості екрана буде достатньо. Жодні інші хитрощі з кольорами вам не потрібні.

 

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.