Чим небезпечний вірус у Wi-Fi роутері

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Мало хто знає, що Wi-Fi роутер можна заразити вірусом, адже по суті пристрій являє собою невеликий комп’ютер. Часто зловмисники користуються вразливостями в прошивці і примудряються не тільки отримати доступ до маршрутизатора, а й зберегти на ньому свій шкідливий код.

І цей код може роками перебувати у Wi-Fi роутері, а власник цього може навіть не знати. І ось біда – антивірусів для роутерів ще не придумали через особливості архітектури пристрою. Поговоримо про те, чим небезпечний вірус всередині Wi-Fi маршрутизатора. Хто не підписаний на мій блог – прошу підписатися і поставити великий палець вгору!

Крадіжка особистих даних

Роутер – посередник між вашими пристроями (смартфонами, ноутбуками, комп’ютерами) і мережею провайдера. Через маршрутизатор проходять усі з’єднання. Зловмисники можуть заразити пристрій вірусом, а вірус зі свого боку може спокійно перехоплювати дані, які не мають захисного сертифіката. Наприклад, якщо сайт відкривається за протоколом http, то всі дані можна перехопити. Захищений протокол https – шифрується за допомогою сертифіката і потужності роутера вже не вистачить, щоб зламати сам сертифікат.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Також вірус може шукати вразливості в самих підключених пристроях. Був випадок, коли шкідливий код користувався неправильними налаштуваннями мережі і зміг отримати доступ до важливих даних на комп’ютері.

Тут є нюанс – що дешевший і простіший Wi-Fi роутер, то менша ймовірність, що дані будуть скомпрометовані, адже в недорогих моделях може зовсім бути відсутня можливість прослуховування трафіку.

Масові атаки

Іноді зловмисники використовують чужі роутери для масових DDOS атак на інші ресурси. Маючи сітку із сотень тисяч і мільйонів домашніх роутерів, хакери можуть завдати шкоди будь-якому проєкту або веб-сайту. Як правило, власник може навіть не уявляти, що подібне відбувається – сильне навантаження такий вірус створити не може, він просто посилає постійно пакети за певною адресою.

До речі, зламати заради масових атак можуть не тільки домашній роутер – будь-який пристрій, що має доступ до мережі, схильний до ризику. У США був випадок, коли зламали розумний холодильник і розсилали з нього спам.

Поширення вірусів

Іноді зловмисник використовує побутовий пристрій для розсилки вірусів локальною мережею. Адже кожен гаджет, який під’єднаний до роутера, за фактом, працює всередині локальної мережі. А до деяких MESH-систем можуть бути підключені сотні пристроїв – який же куш відхопить хакер, якщо отримає доступ до такого маршрутизатора.

Проксі шлюз для своїх завдань

Хакери – це звичайні люди, які ведуть такий самий спосіб життя, як і ми з вами. Якщо ви думаєте, що хакерські угруповання сидять десь у лісі або бункері, то ви помиляєтеся. Вони сидять також удома, як і ми з вами. Тільки ось доступ у мережу вони отримують через десятки зламаних комп’ютерів і роутер. Що довший ланцюжок, то складніше буде вирахувати хакера. Інший раз зрозуміти, звідки “віщає” зловмисник просто неможливо – сигнал спершу йде за кордон, а потім повертається назад і знову йде за кордон.

Також такий тип злому використовують для роботи різних ботів, які збирають інформацію, розсилають спам і творять будь-які незаконні справи.

Як захиститися?

Дам дві універсальні поради:

Раз на 3-6 місяців заходьте в адміністраторський розділ роутера і оновлюйте прошивку. Компанія-розробник постійно закриває вразливості у своєму програмному забезпеченні і покращує роботу роутера;
Перевіряйте налаштування роутера. Звичайно, не всі це вміють. Як варіант, для профілактики можна скидати Wi-Fi роутер раз на півроку. Ну а потім знову накочувати оновлення.
А найголовніше – не варто користуватися занадто древнім маршрутизатором. Найімовірніше, прошивка там давно вже не оновлювалася.

 

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.