Чи можна залишати блок зарядки в розетці

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато людей залишають зарядні пристрої в розетці, навіть коли не заряджають з їхньою допомогою смартфони або планшети. Найчастіше під час обговорення того, чи варто залишати зарядку в розетці, позиція “проти” аргументується такими пунктами:

  • Блок зарядки в розетці споживає електроенергію, за яку доведеться заплатити.
  • Постійне перебування в розетці зменшує термін служби зарядного пристрою.
  • Залишати блок зарядки в розетці може бути небезпечно.

Розберемо докладніше ці фактори, щоб зрозуміти, чи справді блок зарядки краще виймати з розетки, якщо до нього не під’єднано смартфон або планшет.

Енергоспоживання блока зарядки в розетці

Якщо до зарядного пристрою не під’єднано телефон або планшет, блок зарядки все ще споживає електроенергію. Однак масштаби цього споживання настільки малі, що хвилюватися про них не варто. Наприклад, річне споживання 2А зарядного пристрою складе приблизно 60 Вт*год. Навіть якщо в будинку в розетках залишаються кілька ЗП одночасно, їхнє сукупне енергоспоживання практично не позначиться на рахунку за електрику.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Таким чином, залишені в розетці блоки зарядки не стануть причиною великих переплат за електроенергію. Однак якщо користувач хоче максимально скоротити будь-яке споживання електрики, то блок зарядки рекомендується виймати з розетки, оскільки він витрачає енергію навіть коли нічого не заряджає.

Зменшується термін служби зарядного пристрою

Будь-який якісний ЗП для смартфона або планшета розрахований приблизно на 5-6 років безперервної роботи – до цього терміну входить і постійне знаходження зарядки в розетці. З цієї причини скоротити термін служби зарядки не вийде, оскільки виробник спочатку розраховував його з урахуванням постійного підключення до мережі.

Проте, якщо виймати зарядний пристрій, коли він не заряджає гаджети, його термін можна додатково збільшити, припустимо, до 10-15 років. Інше питання полягає в тому, наскільки це необхідно – найчастіше за цей час у блоці живлення ламаються інші деталі, наприклад, вилка, або ж користувач просто замінить телефон, а разом з ним і ЗП.

З’являється ризик загоряння

Будь-які залишені без нагляду електроприлади дійсно можуть становити небезпеку через можливе загоряння, наприклад, під час грози, короткого замикання або неякісної проводки в будинку. З особливою обережністю потрібно ставитися до неякісних зарядок (занадто дешевих, невідомих брендів, куплених у неперевірених продавців тощо). Звісно, брак може зустрічатися і в іменитих виробників, але набагато рідше. А ось блоки живлення, куплені десь на ринку або в переході, часто схильні раптово загорятися або навіть вибухати.

Таким чином, за технікою безпеки блок зарядки рекомендується виймати з розетки, особливо якщо власник йде з дому. Також це варто робити, якщо у квартирі є маленькі діти або тварини, які можуть перекусити або порвати дріт. У будинках з поганою проводкою або частими перепадами напруги ЗП необхідно відключати від мережі після того, як гаджети будуть заряджені.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.