Чому розряджається смартфон: найчастіші причини

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Спочатку новенький телефон може працювати день, два, три на одному заряді. Залежить від сценаріїв, звісно. Потім час його роботи поступово скорочується – замість трьох днів уже два з половиною, замість двох – півтора, а замість одного дня апарат ледве витримує до обіду на одному заряді, хоча ще зранку позначка була на 100%. Чому так відбувається? Давайте розберемо кілька причин.

Поганий акумулятор у смартфоні

По-перше, проблема може бути в самій батареї, а точніше, в її зносі. Батарея не буде однаково ємною одразу після купівлі і через кілька років використання пристрою, з часом вона втратить частину своєї ефективності.

У середньому, акумулятор витримує від 500 до 700 циклів зарядки-розрядки. І важливо врахувати, що це необов’язково має бути розрядка до 0% і подальша зарядка до 100%. Наприклад, телефон двічі розрядився до 50%, був заряджений до 100% – в сумі є 100% заряду, і це вже мінус один цикл від ресурсу.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ще один важливий момент – це актуально для звичайної зарядки. Якщо говорити про швидку, яка заряджає за 30 хвилин – ресурс з часом буде ще нижчим.

Якщо телефону вже кілька років – висока ймовірність, що справа саме в батареї, вона просто зносилася.

Телефон завжди шукає мережу

Коли телефон погано ловить мережу, це позначається не тільки на зв’язку, а й на часі роботи. Модуль пошуку зв’язку працює на підвищеній потужності, а це розряджає батарею. Якщо ви перебуваєте в зоні, де погано ловить зв’язок, і ви про це знаєте – увімкніть авіарежим або зовсім вимкніть смартфон. Так батарея точно залишиться в цілості. Наприклад, так буває, коли летиш у літаку, їдеш потягом або виїжджаєш за місто на природу.

Телефон вимикається на холоді

Батареї чутливі до спеки та холоду, це стосується будь-яких видів – від пультових до тих, які ставлять у машини Tesla, просто останні можуть самі регулювати свою температуру за рахунок алгоритмів.

Акумулятор швидше сідає на холоді; він переохолоджується і отримує пошкодження. Взимку краще ховати смартфон у внутрішні кишені одягу, завжди носити його в чохлі. Під час використання тепло від телефону не буде так сильно розсіюватися, зате підігріє батарею.

Літо небезпечне перегрівом, і тут краще знімати чохол, якщо відчуваєте, що апарат гарячий. Особливо таке буває, якщо без зупинки грати на смартфоні під палючим сонцем. У випадку з перегрівом йдеться не про швидку розрядку смартфона, а про скорочення ресурсу – батарея буде вже не такою ємною. В екстремальних ситуаціях батарея може здутися і вибухнути, але це вже крайні випадки.

Автоматичне регулювання яскравості

Краще ніколи не ставити максимальну яскравість, який би гарний вигляд екран не мав. По-перше, це може зашкодити зору. По-друге, це точно призведе до зносу батареї.

А ще краще вимкнути автоматичне регулювання яскравості, оскільки робота самої функції з’їдає частину заряду, не кажучи вже про екран, який стає яскравішим за сильного освітлення.

Помічали, що влітку смартфон розряджається швидше? Річ у тім, що авторегулювання виставляє 100% яскравості на сонці, а ми можемо навіть не помічати цього. Зазвичай достатньо яскравості на 70-80%, і ці 20-30% відіграють суттєву роль у розрядці батареї.

У телефоні працює Bluetooth

Бездротові мережі (Bluetooth, Wi-Fi, NFC і тд) не так сильно, але теж витрачають енергію. І один момент, якщо ви носите смарт-годинник або ходите в Bluetooth-навушниках – тоді ця функція завжди має бути активною. Але якщо ні – навіщо тримати її увімкненою?

У телефона ввімкнений навігатор

Навігатор – ще один споживач заряду. І якщо в попередньому пункті йдеться про його незначний відсоток, то GPS забирає на себе багато енергії. Особливо це працює, якщо ввімкнене не тільки визначення місця розташування, а й додаток із картами у фоновому режимі.

Як можна це дізнатися – перевірити список запущених додатків. Наприклад, фоном працюють Яндекс.Карти. Зупиніть їх, вимкніть застосунок.

Інший момент, якщо ви дійсно часто користуєтеся навігатором – будьте готові до швидкої розрядки смартфона.

У телефон занесли віруси

Віруси можуть вести свою діяльність на смартфоні у фоновому режимі. Своєю роботою вони навантажують пристрій, його процесор, модуль зв’язку. Зазвичай у таких випадках смартфон сильно гріється і швидко розряджається, але видимих причин для цього немає.

Як перевірити – через антивірус або запуск смартфона в безпечному режимі (працює тільки для Android). Видалити віруси можна за допомогою антивіруса, через видалення кешу пам’яті, скидання до заводських налаштувань.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.