Чому перезавантаження маршрутизатора вирішує більшість проблем із підключенням

Wireless Wi-Fi Router in front of Ocean extreme closeup. 3d Rendering
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вимкнення і повторне ввімкнення роутера – трюк, який знають, здається, абсолютно всі. Але чому просте перезавантаження допомагає впоратися зі збоями в роботі пристрою?

У століття сучасних технологій скромний маршрутизатор – відносно простий пристрій, але все-таки це маленький комп’ютер. У корпусі роутера є процесор, оперативна і постійна пам’ять та інші електронні компоненти. Як і будь-який комп’ютер, маршрутизатор може зависнути, перегрітися, переповнитися ОЗП, причин для некоректної роботи пристрою може бути багато.

Як правильно перезавантажити маршрутизатор?

Вимкніть пристрій від мережі, зачекайте певний час, краще зачекати щонайменше хвилину і знову увімкніть роутер. Це дасть змогу обнулити всі поточні процеси, очистити оперативну пам’ять і перезавантажити ПЗ роутера.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Поки пристрій відключено від мережі, його компоненти встигають трохи охолонути, це ще один неявний плюс перезавантаження.

Ми не рекомендуємо використовувати замість фізичного вимкнення пристрою кнопку Reset або функцію перезавантаження роутера на комп’ютері чи смартфоні.

Хоча такий варіант дає змогу програмному забезпеченню та більшості компонентів почати роботу з нуля, він не дає змоги повністю очистити ОЗП, і частина помилок може зберегтися.

Що відбувається під час перезавантаження.

Оновлення мережевих налаштувань. Під час перезавантаження роутера він оновлює свою таблицю маршрутизації, що може допомогти у вирішенні проблем з підключенням.

Скидання завислих з’єднань. У процесі роботи роутера можуть зависнути або застрягти певні процеси або з’єднання, які можуть викликати проблеми. Перезавантаження скидає ці завислі з’єднання.

Усунення перевантаження процесора. Якщо процесор роутера перевантажений, це може спричинити проблеми з підключенням і продуктивністю. Перезавантаження може допомогти розвантажити процесор.

Виправлення помилок програмного забезпечення. Програмне забезпечення роутера може містити помилки, які можуть призвести до проблем. Перезавантаження встановить свіжу й оновлену версію ПЗ.

Видалення вірусів і шкідливих програм. Шкідливі програми та віруси можуть проникнути в роутер і спричинити проблеми з інтернетом. Перезавантаження допомагає видалити ці програми та запобігти їхньому впливу на роботу роутера.

Вирішення проблем із сумісністю. Проблеми із сумісністю між різними пристроями та програмами можуть спричинити складнощі з підключенням. Перезавантаження роутера іноді може допомогти усунути ці проблеми.

А навіщо чекати 30-60 секунд?

Більшість інструкцій пропонують почекати від 10 до 60 секунд, перш ніж знову під’єднати пристрій. Це дійсно правильна порада.

Цей час необхідний для того, щоб дані, які зберігаються в оперативній пам’яті, обнулилися. А ще сесія на сервері провайдера має закінчитися, щоб під час увімкнення роутер коректно підключився.

Що робити, якщо перезавантаження не допомогло?

Якщо перезавантаження не вирішило проблему, переконайтеся, що справа не в якихось простих речах.

  • Перевірте своє з’єднання на кількох пристроях.
  • Огляньте кабелі на предмет пошкоджень.
  • Перевірте правильність підключення всіх кабелів.
  • Переконайтеся, що ви перебуваєте досить близько до маршрутизатора.
  • Видаліть усі фізичні об’єкти, що блокують сигнал маршрутизатора.
  • Спробуйте підключитися за допомогою кабелю Ethernet.
  • Якщо все в порядку, найімовірніше, доведеться повертатися до заводських налаштувань. Тільки майте на увазі, що це скине пароль, оновлення прошивки та інші індивідуальні налаштування.

Висновок

Перезавантаження маршрутизатора – це не тільки перше, що потрібно спробувати, якщо виникли проблеми з підключенням. Регулярне вимкнення і перезавантаження маршрутизатора – один з ефективних способів збільшити термін служби пристрою й уникнути найпоширеніших проблем до того, як вони виникнуть.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.