Статті

Названо 4 причини, чому не варто купувати китайські версії смартфонів

Share

Китайські версії смартфонів насамперед ваблять своєю ціною. Для свого ринку виробники з “Піднебесної” не завищують цінники, а іноді навіть роблять ексклюзивні моделі, які більше ніде не можна купити. Все б добре – бери і купуй. Але у таких смартфонів є кілька нюансів, через які краще відмовитися від їхньої покупки. Що ж не так із китайськими апаратами – розповім далі.

Немає наших LTE-частот

Купивши китайську версію смартфона, можна пристойно заощадити не тільки в грошах, але і в якості роботи мережі. Як правило, виробники з Піднебесної урізають апарати для свого ринку, якщо порівняти їх з глобалками. Для нас же це критичний момент, оскільки такий підхід погіршує роботу LTE-мереж. Розберемо на прикладі.

Нещодавно було анонсовано смартфон Xiaomi Redmi K60 Ultra. Шикарний апарат: топове залізо, 1 ТБ пам’яті. Різниця в ціні з глобалкою майже дворазова. Але ось зв’язок 4G на K60 Ultra працює гірше. У смартфоні відсутні кілька LTE-бендів: 7, 20 і 38. Критично це? Звичайно.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В ідеальних умовах це можна і не помітити, але при реальному використанні відсутність декількох частотних діапазонів позначиться на якості прийому і роботі мобільної мережі. Які бенди важливі?

Незрозуміла прошивка з багами

Іншою “фішкою” китайських версій смартфон буде прошивка. Так, вона там буде китайська і без перепрошивки це питання не вирішується. Китайський ROM – найчастіше тихий жах з усіма наслідками, що випливають. У нього, як правило, додають купу непотрібного софту, який потрібно буде вичищати. Плюс стабільність такої прошивки помітно поступається глобальній. Проявляється це як у загальній лагучості системи, так і у всяких багах на кшталт сповіщень, що не приходять.

З китайською прошивкою можуть не працювати деякі функції. Наприклад, користувачі скаржаться на нефункціонуючий Android Auto. Загалом, проблем купа, вирішується перепрошивкою. Але і тут не все просто. Деякі смартфони просто не мають глобальної версії, через що встановити на них глобалку просто неможливо. Це історія про складні пристрої, які майже всі випускаються тільки для китайського ринку.

Немає гарантії

З китайською версією смартфона можна забувати і про гарантію. І не тільки тому, що магазини такі недружні. Для деяких смартфонів просто немає запчастин, тому що вони випускаються тільки для місцевого ринку. Але покупцям від цього не легше – з китайською версією доведеться брати ризики на себе. Навіть із глобалкою можуть бути проблеми, не те що з більш екстравагантними смартфонами. Чи є сенс купувати “китайку”?

Можливе блокування

Іншою проблема китайських смартфонів є блокування за межами Китаю. Це далеко не вигадки, докладніше можна прочитати тут. Особливо цим “прославився” концерн BBK в особі OnePlus і Realme. Покупець бере смартфон з Ali, активує, користується, все нормально – і в певний момент блокується функція дзвінків.

Чи є рішення? Є, але з кожним днем розблокувати китайські Realme все складніше. Раніше можна було просто отримати спеціальний код за IMEI і ввести його в дзвонилку. Зараз же в кращому разі доведеться відправляти смартфон у сервіс.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

View Comments

  • А навіщо в Україні 7,20 та 38 бенд? Чи автор статті не знає які частот використовують наші оператори? Та хоч би спитали в службі підтримки цю інфу... Корочше стаття так собі.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Xiaomi 15 потрапить на глобальний ринок, але є нюанс

    Хоча до запуску серії Xiaomi 15 залишилося ще півроку, інформація про ці пристрої вже з'явилася…

    19.05.2024

    Експерти назвали речі, які не можна тримати поряд зі смартфоном

    Є кілька речей, які в жодному разі не можна тримати поряд із мобільником. І все…

    19.05.2024

    Новий iPhone 16 отримає ​​два нових кольори

    Аналітик Apple Мінг-Чі Куо сьогодні розповів про свої очікування щодо колірних рішень лінійки iPhone 16.…

    19.05.2024

    Чому варто купити iPhone 13 у 2024 році

    У світі технологій щороку приносить нові пристрої та інновації, проте не всі користувачі прагнуть придбати…

    19.05.2024

    Новий iPhone SE представлять у 2025 році

    Журналіст The Information Уейн Ма розкрив терміни випуску нового бюджетного iPhone. За словами інсайдера, Apple…

    19.05.2024

    Небезпечний вірус заражає Windows XP і Windows 2000 відразу після увімкнення

    Недавній експеримент продемонстрував, наскільки вразлива стара класична операційна система Windows при підключенні до Інтернету. Буквально…

    19.05.2024